Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA îşi reduc personalul diplomatic în Irak, din motive de securitate

www.timeanddate.com
steag SUA

Ambasada Statelor Unite la Bagdad a hotărât să retragă o parte a personalului, din motive de securitate, în contextul în care interesele americane în această ţară au fost vizate de o serie de atacuri cu rachetă în ultimele luni, declară oficiali irakieni pentru AFP, potrivit news.ro.

”Este o retragere minoră ce are la bază temeri cu privire la securitatea americanilor, care urmează să revină, Este doar o măsură de precauţie”, a declarat o sursă irakiană sub protecţia anonimatului.

”Ei (americanii) ne-au informat, iar principalii diplomaţi, inclusiv ambasadorul, vor rămâne aici. Nu este o ruptură deiplomatică”, dă asigurări această sursă.

Citește și: Laura Codruța Kovesi anunță anchete de amploare la nivel european! Interviu în presa internațională: ‘Am sprijinul altor procurori europeni’

Alt oficial irakian consideră că această retragere parţială vizează ”să minimalizeze riscurile”, fără să precizeze numărul diplomaţilor americani care urmează să plece.

În Irak se află câteva sute de diplomaţi americani.

Departamentul de Stat american a refuzat să comenteze, a subliniat că securitatea reprezentanţilor americani, a cetăţenilor şi instalaţiilor americane ”rămâne prioritatea noastră majoră” şi a precizat că ambasadorul Matthew Tueller se află în continuare la Bagdad.

În contextul în care personalul şi interesele americane sunt ţinta unor atacuri cu rachetă şi bombe pe drumuri, Washingtonul a arătat cu degetul responsabilitatea unor grupări proiraniene şi a bombardat în două rânduri una dintre aceste grupări - Kataeb Hezbollah - ca represalii.

Din cauza recurenţei atacurilor, Statele Unite au dat un ultimatum Bagdadului, pe care l-au ameninţat cu închiderea reprezentanţei lor, ceea ce a obligat grupările proiraniene să ajungă la un ”armistiţiu”, la jumătatea lui octombrie, şi la o încetare a atacurilor.

În pofida unor noi tiruri de rachetă vizând mai multe cartiere ale capitalei, la 17 noiembrie, în care a fost ucisă o fată, oficiali irakieni şi occidentali consideră că armistiţiul ar putea dura, dar că Washingtonul ar pregăti, cu toate acestea, diverse opţiuni, inclusiv o retragere parţială.

Citește și: Cine sunt candidații la funcția de premier. Posibile evoluții după alegerile parlamentare

Toată lumea se aşteaptă la câteva săptămâni dificile, până la transferul puterii la Casa Albă, în contextul în care Donald Trump îşi continuă strategia ”presiunii maxime” împotriva Iranului, care i-a vizat de asemenea pe aliaţii săi din Irakul vecin.

Ei nu exclud posibilitatea unei acţiuni militare de ultim moment a preşedintelui american în exerciţiu împotriva intereselor iraniene în Irak, în contextul în care Donald Trump urmează să părăsească la 20 ianuarie Casa Albă, unde se va instala Joe Biden, ales în urmă cu exact o lună al 46-lea preşedinte al Statelor Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.