Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA: Nu toți inamicii lui Trump o vor pe Oprah președinte

Wikipedia

În timpul galei Globurilor de aur, Oprah Winfrey, (extrem de) celebra realizatoare și prezentatoare TV din SUA a ținut un discurs impresionant pe care mulți l-au considerat un prim pas înspre o candidatură la prezidențiale. Oprah fiind, femeie, neagră și de orientare liberală, această candidatură ar veni fără îndoială din partea Partidului Democrat.

Citiți și: Surpriza de la Globurile de Aur 2018: Prima femeie de culoare care a primit un premiu pentru întreaga activitate

Deocamdată se pare că un asemenea efort ar putea fi un succes. Conform celui mai recent sondaj al Rasmussen Reports, 48% dintre votanții probabili din SUA ar opta pentru Winfrey, 38% ar vota Trump, iar 14% sunt nehotărâți. Conform aceluiași sondaj, Winfrey ar primi sprijinul a 76% dintre democrați, 22% dintre republicani și 44% din alegătorii care nu sunt afiliați nici unui partid politic major.

Primii care s-au indignat au fost susținătorii lui Trump.

Da, Oprah! Iată răspunsul mult căutat de brigada Clinton/Obama. „Tiranul instabil” [Trump] trebuie să plece de la Casa Albă, pentru ca imaculata doamnă Oprah Winfrey să restaureze moralitatea în viața publică americană!, a comentat Mihail Neamțu pe Facebook.

Stânga a găsit mintea lucidă și vizionară, capabilă să aducă
progresul. Aștept scrisorile profesorilor din Ivy League în sprijinul acestei candidate perfecte.

Doar că opozanții lui Trump nu s-au arătat neapărat atât de entuziaști. Acest articol prezintă unele opinii din tabăra anti-Trump care nu sunt sceptice că ar fi o idee bună să existe vreodată un "președinte Oprah Winfrey".

Thomas Chatterton Williams, pentru New York Times, consideră că nu putem înlocui un președinte vedetă cu lt președinte vedetă.

Dacă liberalii nu se vor mai mândri să fie adulții din cameră și cei care rezistă capriciilor mulțimii, coborârea noastră națională în haos va fi completă. Entuziasmul stârnit de Oprah trădează măsura în care (...) identitățile sociale - și sentimentele tribale pe care acestea le inspiră - au ajuns să eclipseze orice aduce a viziune filosofică asupra lumii. Politica americană a devenit doar un alt sport de echipă, și un jucător de valoare ca doamna Winfrey este ceea ce este nevoie pentru a obține campionatul, așa să fie.

Ideea că președinția ar trebui să devină doar un alt premiu pentru celebrități - chiar și cei cu politică despre care ne imaginăm că suntem de acord - este extrem de periculoasă. Dacă primul an al administrației Trump ne-a arătat ceva, acel ceva este că experiența, cunoștințele, educația și înțelepciunea politică sunt extrem de importante.

Anne Appelbaum, pentru Washignton Post, insistă și ea pe lipsa de experiență politică.

Chiar și președintele Barack Obama - care fusese legiuitor într-un stat SUA și un senator - a suferit din cauza carierei sale relativ scurte și, prin urmare, a lipsei de contacte sale în Congres, în special, dar nu numai, cu adversarii politici. (...)

Într-o democrație constituțională, precum cea a noastră, toate schimbările importante se produc în mod necesar cu lentoare, de preferință începând de la nivel de stat și prin coaliții trans-partinice. Ele reușesc pentru că mulţi oameni le fac să reuşească lucrând împreună.

Dorința unei soluții instantanee, dorința ca un outsider să vină și să "repare" lucrurile nu este doar nedemocratică; este de asemenea înșelătoare, fiind o formă de gândire magică sau credință religioasă pervertită.

Și politoloaga Cass Mudde are rezerve, exprimate în publicația britanică The Guardian.

Celebritățile nu sunt întotdeauna populiste. Nu există nici o indicație că Oprah ar candida pe o platformă populistă, presupunând că va candida. Iar Arnold Schwarzenegger a fost cât se poate de centrist - un adevărat republican de California. Chiar și Trump nu a început ca populist, vânzându-și geniul mai degrabă decât voința poporului. Doar atunci când Steve Bannon și-a preluat controlul asupra campaniei, Trump a devenit vocea poporului, cel care a adus Casa Albă înapoi la "bărbații și femeile uitate din țara noastră". (...)

Atâta timp cât elita republicană continuă să se ocupe de orice dorință a lui Trump, iar elita democrată nu depășește nivelul "Trump este rău, votați pentru noi", cei din afara sistemului vor vedea șansa de a intra în cursă, iar alegătorii vor căuta noi opțiuni.
Într-un sistem politic în care notorietatea și banii sunt factori-cheie în câștigarea alegerilor, celebritățile vor fi bine poziționate, mai ales într-un domeniu cu politicieni profesioniști care sunt
neinspirați și care nu inspiră pe nimeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.