DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Americanii pregătesc scenarii de război contra Rusiei și Chinei

rusia, siria, sua

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune o dezvăluire a generalului Paul Selva, vicepreşedintele The Joint Chiefs of Staff, pe tema scenariilor referitoare la posibilele războaie cu Rusia şi China, care sunt considerate la Washington drept principalii concurenţi pe scena internaţională.

Adevarul:

Pentagonul lucrează la diferite variante de scenarii privind posibilele războaie cu Rusia şi China, care sunt considerate la Washington drept principalii concurenţi pe scena internaţională. Chiar dacă scenariile au şi lucruri comune, diferă în multe privinţe, în funcţie de ţara cu care Statele Unite se vor afla în stare de conflict militar.
Posibilele  scenarii de război au fost descrise de generalul Paul Selva, vicepreşedintele The Joint Chiefs of Staff (JCS), principalul departament responsabil cu planificarea şi gestionarea forţelor armate ale ţării, scrie Defense News.
Bătălia cu China, pe mare şi în aer
„Dacă se va ajunge la un război cu China, bătălia va fi în mare măsură maritimă şi aeriană. Aceasta nu înseamnă că puşcaşii marini nu vor avea nimic de făcut. Cu toate acestea, atunci când ne gândim la un potenţial conflict cu China, este foarte probabil să presupui că va fi vorba despre contribuţia semnificativă a flotei şi aviaţiei, cu suportul infanteriei şi al trupelor special ca elemente de sprijin”, a explicat Selva.
Războiul cu Rusia, în aer şi la sol
În schimb, „coliziunea globală cu Rusia va avea loc în aer şi la sol”.
Un rol imens de suport îl va avea de jucat flota, pentru că nu poaţi ajunge aproape de  Rusia, şi să transferi forţe mari în  Europa, fără a traversa Oceanul Atlantic. Ceea ce înseamnă că va exista o ciocnire pe mare, pentru a transfera forţele pe bătrânul continent. Cu toate acestea, războiul se va desfasura mai mult în aer şi pe uscat “, a subliniat generalul american.
Selva a menţionat că în Strategia naţională de apărare adoptată de Washington, Rusia a fost identificată drept o „ameninţare globală”, acesta fiind un pas intenţionat de a încerca să renunţe definitiv la ideea că Rusia este exclusiv o problemă a Europei.
Paul Scharre, analist la Centrul pentru Noua Securitate Americană susţine că forţele armate ale Statelor Unite nu sunt deocamdată pregătite să facă faţă la provocările existente din partea Rusiei şi a Chinei. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Un raport al Comisiei Europene arată o situaţie şocantă în economia maghiară: aproape nouă din zece companii din industrie se lovesc de problema forţei de muncă insuficiente. Două treimi din angajatori spun că penuria de muncitori le blochează planurile de extindere a producţiei. Producţie mai mică înseamnă creştere PIB mai lentă. Dificultăţi mari din această cauză sunt şi în construcţii.
Cifrele arată că problema se agravează de la an la an în industrie şi construcţii şi a ajuns la un nivel fără precedent. Din alte studii reiese că insuficienţa forţei de muncă afectează retailul, băncile, sistemul de sănătate, învăţământul, poşta şi chiar şi transportul în comun.
Pe de o parte, cu infrastructură extinsă, cu forţă de muncă educată şi ieftină şi taxe permisive, Ungaria este un punct fierbinte pe harta investitorilor, care construiesc fabrici, centre de servicii şi angajează forţa de lucru locală. Pe de cealaltă parte, mirajul bogăţiei Occidentului a atras sute de mii de unguri (cifrele oficiale, mai mici, contrastează semnificativ cu datele, mai mari, ale diferitelor ONG-uri), care au plecat să muncească pe salarii mai mari în state ca Austria şi Germania. Mai grav este că mirajul Vestului persistă.
Acest mix a drenat piaţa muncii. Guvernul respinge categoric folosirea imigranţilor pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă, aşa cum fac, spre exemplu, Germania şi chiar Polonia, care îi preferă pe ucraineni. Autorităţile de la Budapesta încearcă, în schimb, să-i reactiveze pe pensionari şi soluţii care, spun acestea, implică firmele şi angajaţii locali. Una ar fi scăderea taxelor pentru majorarea salariilor, ceea ce ar face comaniile mai competitive. Planul este însă cu bătaie lungă, de şase ani, adică depăşeşte mandatele actualilor politicieni. În aprilie anul acesta vor avea loc alegeri generale în Ungaria. (Mai multe detalii AICI)

Jurnalul National:

Guvernatorul Băncii Naţionale a Poloniei, Adam Glapiński, a declarat că preferă o creştere economică sănătoasă de 3% pe an, care să se deruleze mai mult timp, uneia de 8%, ca în România.
Pe când, în Polonia, a cărei economie n-a intrat în recesiune, ciclul s-a reluat mereu la un nivel superior, în condițiile în care au fost alocate resursele spre zonele productive şi s-au redistribuit pe criterii de productivitate.
Adică, resursele n-au fost luate pieţelor, ca să se susţină corupţia şi nu s-au realocat către sectoarele politizate.
Cu precizarea că și în recesiunea dinainte de boom-ul de 8% s-a procedat la fel. S-au tăiat salariile bugetarilor și s-a mărit TVA pentru ca tezaurul public să acumuleze lichiditate. Ştiţi însă ce s-a făcut cu ea? S-a susţinut industria retrocedărilor, ceea ce a echivalat cu jefuirea bugetului în plină criză. Şi felul în care s-a micşorat povara cu bugetarii, fără a se realiza o triere a lor pe criterii de competitivitate, a avut loc ca să nu se restructureze administrația politizată.
Și totuși ce s-ar întâmpla dacă economia noastră ar creşte cu 3%, nu cu 8%? Datoria publică nu s-ar mai menţine sub pragul de alertă de 40% din PIB, la care s-a ajuns după retrocedări. De fapt, cosmetizarea indicatorilor macro, ce-i face pe analişti să afirme că România e capabilă să adopte euro, a devenit sport naţional după 2004. (Mai multe detalii AICI)

Romania Libera:

Berlusconi, în vârstă de 81 de ani, a spus într-un interviu TV că imigraţia este o "bombă socială care stă să explodeze în Italia” şi că atacul armat din Macerata, care s-a soldat cu rănirea a şase cetăţeni africani, reprezintă o problemă de securitate.
"Imigrarea a devenit o problemă urgentă, pentru că după mai mulţi ani cu o guvernare de stânga, avem 600.000 de imigranţi care nu au dreptul legal de a locui aici. Considerăm că este o prioritate să recăpătăm control asupra situaţiei”, a spus Berlusconi.
Partidul lui Berlusconi, Forza Italia, s-a aliat cu două partide de extremă dreapta, Liga Nordului şi Fraţii Italiei, pentru alegerile din luna martie. Fostul prim-ministru nu poate candida, după ce a fost găsit vinovat de fraudă, dar ar putea ajunge într-o poziţie de putere în situaţia în care coaliţia sa va câştiga o majoritate.
"Când vom guverna, vom investi resurse importante pentru securitate. Vom spori prezenţa poliţiei şi vom reintroduce iniţiativa «Străzile Sigure». Soldaţii vor patrula străzile alături de poliţişti”, a spus fostul premier italian Silvio Berlusconi. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.