Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA propun redenumirea străzii pe care se află ambasada Chinei din Washington după un medic din Wuhan

Twitter
coronavirus SUA

Congresmeni americani au propus, joi, redenumirea străzii pe care se află ambasada Chinei din Washington după numele unui medic din Wuhan care a fost persecutat de regimul comunist chinez pentru că a dezvăluit ameninţarea reprezentată de noul coronavirus, potrivit AFP.

Prezentat simultan în cele două camere ale Congresului SUA, proiectul de lege ar putea să provoace indignarea Beijingului, potrivit agerpres.ro.

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 51: Cîțuleeee! Dorm toți...?

Documentul prevede redenumirea arterei pe care se afla ambasada Chinei din Washington, cunoscută în prezent ca 'International Place' , în 'Li Wenliang Plaza'.

Li Wenliang, un oftalmolog de 34 de ani, şi-a alertat colegii de breaslă la sfârşitul lunii decembrie cu privire la apariţia noului coronavirus în oraşul Wuhan, fiind apoi convocat de poliţie care l-a acuzat că "propagă zvonuri".

Moartea sa, în februarie, de COVID-19, a provocat în China un val de tristeţe şi de indignare pe reţelele de socializare, medicul căpătând aura unui erou naţional, în contrast cu responsabilii locali suspectaţi că au vrut să ascundă gravitatea epidemiei.

Citește și: Șeful CCR iese la rampă: De ce sunt neconstituționale amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare

"Vom face astfel ca numele lui Li Wenliang să nu fie uitat niciodată, afişându-l pentru totdeauna în faţa ambasadei ţării responsabile de decesele pe care dr. Li a încercat să le evite", a declarat senatorul republican Tom Cotton, cunoscut pentru linia sa dură faţă de China.

Aleşi americani au propus în 2014 redenumirea aceleiaşi străzi cu numele lui Liu Xiaobo, laureatul premiului Nobel pentru pace, încarcerat pentru criticile sale faţă de regimul de la Beijing. Dar proiectul de lege a fost respins atunci de Camera Reprezentanţilor după ce preşedintele de la acea vreme, Barack Obama, făcuse cunoscut că i se va opune prin veto pentru a nu înrăutăţi relaţiile chino-americane.

Succesorul său la Casa Albă, Donald Trump, s-a arătat de atunci ferm faţă de China, cu care a început mai întâi un război comercial de lungă durată, iar mai apoi a atribuit Beijingului responsabilitatea pentru ascunderea informaţiilor despre noul coronavirus care a dus la amploarea pandemiei actuale de COVID-19.

Citește și: Cel mai cunoscut medic infecționist din Europa: Povestea celui de-al doilea val este o fantezie

Şi alte ţări au fost vizate de această diplomaţie de redenumire a străzilor.

Astfel, Consiliul municipal Washington a instalat în 2018 o placă memorială Boris Nemţov - după numele unuia dintre cei mai virulenţi opozanţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, asasinat în 2015 la Moscova - sub ferestrele ambasadei ruse.

Aleşi locali ai capitalei americane au cerut fără succes la sfârşitul anului 2018 ca strada unde se află ambasada Arabiei Saudite să fie redenumită în "Aleea Jamal Khashoggi" în memoria jurnalistului saudit asasinat de un comando al serviciilor secrete saudite la Consulatul saudit din Istanbul (Turcia).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.