Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA - semnal fără echivoc pentru Dragnea și Iohannis

reuters
trump, ok, casa alba

stiripesurse.ro vă prezintă principalele știri din presa zilei, punând în prim plan un articol din cotidianul Național referitor la semnalele pe care le-a transmis administrația Trump către principalii actori politici din România.

Național:

In acest week-end a venit de peste Ocean mesajul mult asteptat de catre principalii actori politici angrenati in lupta pentru Putere de la Bucuresti. Insa raspunsul Administratiei Trump la nenumaratele interventii si „limbi in ureche” venite din toate partile si de la emisarii tuturor taberelor implicate i-a lasat masca pe principalii combatanti, atat Klaus Iohannis, cat si Liviu Dragnea nefiind pregatiti pentru un asemnea semnal fara echivoc.
Pentru ca, daca seful statului spera sa primeasca garantii ca republicanii ii vor urechea zdravan pe membrii actualei coalitii de guvernamant sa o lase mai moale cu „reconquista” Justitiei iar presedintele Camerei Deputatilor credea ca-si asigurase, in principal pe filiera israeliana, sprijinul neconditionat al Casei Albe in impunerea cu orice pret a programului de guvernare, de la DOJ (Inspectoratul General al Departamentului de Justitie al SUA) a venit mesajul clar ca americanii nu se vor baga sub nicio forma in actualul razboi pe Justitie. Singura precizare fiind ca lupta trebuie dusa la vedere, pe taram strict legislativ si fara de acum obisnuitele lovituri sub centura. Pe de alta parte, mai mult chiar, „trimisilor speciali” la Washington ai celor doi lideri politici li s-a mai transmis, cat se poate de transant, ca  Donald Trump vrea un interlocutor puternic in Romania, unul singur! Asa ca Liviu Dargnea si Klaus Iohannis nu au decat sa-si rezolve cat mai barbateste cu putinta diferendele, luptand pana ce va ramane in picioare un singur „jupan”, care sa aplice intelegerile mai mult sau mai putin secrete ale parteneriatul strategic cu SUA.
Insa cum ragazul lasat este unul extrem de scurt, americanii anuntand ca ar prefera ca disputa sa aiba un castigator chiar pana la sfarsitul lunii octombrie, consilierii celor doi i-au aruncat rapid in lupta pe Dragnea si Iohannis, asmutindu-i unul impotriva altuia, cu o forta nemaintalnita pana acum, imediat ce Trump a batul gongul inceperii „infruntarii finale”. (Mai multe detalii AICI)

Hotnews:

Mai intai Liviu Dragnea, sustinut apoi de Tudorel Toader si chiar de Traian Basescu au generat impresia ca DNA nu avea voie sa ancheteze cele doua hotarari de guvern emise in 2013 care au facut posibila trecerea lacului Belina si a bratului Pavel de la Apele Romane la Consiliul Judetean Teleorman. Dragnea a simplificat totul afirmand ca s-a trecut un un bun al statului din “public in public”, deci care e problema, ne apucam acum sa anchetam toate transferurile, sunt mii?
Tudorel Toader a impachetat ceva mai stiintific ideea folosit expresii complicate pentru a decreta ca afacerea Belina este cel mult de competenta instantei de contencios administrativ. Traian Basescu i-a tinut isonul, adaugand totusi ca dupa mintea lui, abia dupa ce  cazul se transa in instanta de contencios, procurorii puteau sari pe Dragnea, dar nu pe abuz in serviciu, ci pe trafic de influenta.
Mai avem si decizia Curtii Constitutionale pronuntata dupa ancheta DNA vizand modul cum s-a adoptat OUG 13. CCR a stabilit deja ca procurorii nu pot ancheta legalitatea unor acte normative, dar atentie, aici vorbim de legi adoptate in Parlament, ordonante de urgenta.
Suntem in fata unor interpretari abuzive, vandute publicului drept adevaruri juridice absolute. Cum in cazul Belina vorbim de fineturi juridice, nimeni nu si-a mai batut capul cu ele. In primul rand, toti juristii, avocatii si specialistii consultati de HotNews.ro au tinut sa sublinieze ca avem de-a face cu doua HG-uri, care sunt acte administrative cu caracter individual, nu normativ (cum eronat s-a exprimat chiar si DNA-ul in comunicat). (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

„Presiunea pe lichiditate şi pe dobânzi poate continua în zilele următoare, însă ulterior situaţia se va echilibra, iar Roborul va oscila între 1 şi 1,3% la finalul anului“, spun analiştii.
Dobânzile la lei pe piaţa inter­bancară au accelerat ieri pentru a treia zi consecutiv, iar indi­catorul Robor la trei luni, de care depind creditele celor mai mulţi dintre români, a ajuns la 1,25%, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.
Ascensiunea Robor din ultimele zile a fost determinată de diminuarea temporară a lichidităţii din piaţa interbancară, dar şi de anticipaţiile inflaţioniste şi de înăsprire a politicii monetare a BNR, consideră analiştii.
„Factorii care dus la creşterea ratelor de dobândă în prezent sunt: aşteptările privind întărirea politicii monetare de către BNR, deşi un pic exagerate în acest moment, din punctul nostru de vedere, începutul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii, executia bugetară neuniformă, dividendele speciale plătite sau aşteptate pentru a fi plătite de către companiile controlate de stat, precum şi plăţile către bugetul de stat din 25 septem­brie“, a explicat Ciprian Dascălu, economist-şef al ING Bank.
Totodată, creşterea Roborului a fost influ­enţată şi de intervenţiile BNR pe piaţa valu­tară care au condus la retragerea lichidităţilor în lei şi de faptul că la finele lunii august surplusul de lichiditate din piaţa monetară era relativ redus, este de părere economistul-şef al ING. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Discursul preşedintelui francez Emmanuel Macron pronunţat marţi 26 septembrie la Sorbona pe marginea relansării construcţiei europene  este salutat în multe capitale ale bătrînului continent. Unii comentatori consideră că, prin înflăcărarea sa, şeful statului francez readuce în actualitate un vechi slogan lansat de generaţia revoltată a anului 1968 la Paris: "fiţi realişti, cereţi imposibilul". O întrebare esenţială în acest context poate fi pusă cam aşa: este realizabil visul lui Emmanuel Macron?
Emmanuel Macron aduce în Europa un fel de suflu voluntarist care nu poate fi decît salutar, dat fiind că în ultimul timp virusul scepticismului a contaminat multe spirite. Nimic din ceea ce propune însă Franţa, într-un stil care îi este propriu, nu va putea fi realizat fără complicitatea Germaniei. Ceea ce ne readuce la un mai vechi scenariu, acela al unei fuziuni franco-germane care să creeze nucleul a ceea ce doreşte pentru toată Europa preşedintele francez.
Francezii şi germanii deţin, într-un fel, cheile viitorului edificiu european care ar trebui să le impună respect americanilor, chinezilor, ruşilor şi turcilor, să devină o mare forţă economică şi militară, şi să asigure în acelaşi timp protecţia cetăţenilor.
Revista Le Point a realizat în contextul legislativelor germane şi al discursului pronunţat de Emmanuel Macron un interesant dosar despre ceea ce sunt capabile să facă împreună Franţa şi Germania.
In materie de economie, o mai mare intergrare, prin adoptarea unor norme comune, este posibilă. Franţa este primul partener economic al Germanei iar Germania primul partener economic al Franţei.
In jur de 3000 de intreprinderi germane sunt implantate în Franţa, unde dau de lucru a 300 000 de oameni. Francezii au 4000 de intreprinderi în Germania, ceea ce înseamnă 400 000 de locuri de muncă. Cele două economii sunt deci puternic interconectate, dar în materie de balanţă comercială Franţa afişează, de zece ani, un deficit important.
De fapt, de o parte şi de alta cele două ţări afişează atuuri şi decalaje. Este greu de făcut un tablou exhaustiv şi de dat o notă, ca să ştim de exemplu cine, între Franţa şi Germania, este primul din clasă. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.