Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA şi Marea Britanie anunţă noi ajutoare militare pentru Ucraina/ Belgia promite avioane F-16

F-16

Statele Unite au anunţat miercuri un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 200 de milioane de dolari, în timp ce Londra va oferi, la rândul ei, un nou pachet militar în valoare de 100 de milioane de lire sterline (115 milioane de euro), iar Belgia spune că va trimite avioane de luptă F-16 în Ucraina "din 2025", relatează Le Monde, potrivit news.ro.

Toate aceste anunţuri vin în condiţiile în care preşedintele Volodimir Zelenski a venit în premieră, miercuri, la sediul NATO din Bruxelles, acolo unde se desfăşoară o nouă reuniune în format „Ramstein” a grupului de ţări care ajută Ucraina în efortul de război.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a cărui ţară este principalul contributor la efortul de război ucrainean, l-a asigurat pe preşedintele ucrainean că este "aici pentru a livra trebuie, atât timp cât va fi nevoie". Austin a profitat de ocazie pentru a anunţa un ajutor militar suplimentar de 200 de milioane de dolari sub formă de sisteme de apărare antiaeriană, o necesitate crucială pentru Ucraina care se pregăteşte de atacurile ruseşti din timpul iernii, care vor viza, fără îndoială, ca şi anul trecut, infrastructura energetică.

Acest pachet va include, totodată, artilerie şi muniţie aeriană, precum şi arme antitanc, a explicat şeful Pentagonului. "Acest ajutor duce angajamentul total al SUA la 43,9 miliarde de dolari de la începutul războiului lui Putin", a precizat Lloyd.

Deşi ajutorul pentru Ucraina a fost exclus dintr-o lege temporară de cheltuieli adoptată de Camera Reprezentanţilor la începutul lunii octombrie pentru a evita intrarea în incapacitate de plată a guvernului, acest nou pachet al SUA este finanţat din fonduri disponibile descoperite în iunie, ca urmare a unei erori contabile şi care se ridică la mai multe miliarde de dolari.

AJUTOR DE LA LONDRA

La rândul său, Marea Britanie va oferi un nou pachet de ajutor militar Ucrainei în valoare de 100 de milioane de lire sterline (115 milioane de euro), potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării de la Londra. Pachetul va "ajuta forţele armate să elimine minele, să îşi întreţină vehiculele şi să îşi consolideze apărarea pentru a proteja infrastructura naţională critică", a precizat comunicatul.

Anunţarea acestui nou pachet de ajutor urma să fie făcută miercuri la Bruxelles de ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, la reuniunea cu partenerii care ajută Ucraina. Finanţarea suplimentară a fost convenită într-un moment în care ultima tranşă de 70 de milioane de lire sterline (80 de milioane de euro) din pachetul de ajutor anterior tocmai a fost aprobată, potrivit Ministerului Apărării.

Shapps l-a asigurat pe preşedintele ucrainean că "sprijinul Marii Britanii pentru Ucraina şi pentru nevoile sale cele mai urgente este de neclintit".

Fidelă acestei promisiuni, Marea Britanie livrează Ucrainei "noi contracte pentru a dota ţara cu sisteme de apărare aeriană pentru a proteja civilii de campania barbară de bombardamente a lui Putin, precum şi echipamente care să le ofere soldaţilor ucraineni ceea ce au nevoie pentru a traversa câmpuri minate mortale", a precizat Londra.

F-16 DIN BELGIA PENTRU UCRAINA

Belgia, la rândul ei, va trimite avioane de luptă F-16 în Ucraina "din 2025", a anunţat ministrul belgian al apărării, Ludivine Dedonder, la postul de televiziune belgian RTL Info. Bruxellesul va trebui să îşi mărească participarea la efortul occidental de a livra Kievului avioane F-16 "în funcţie de accelerarea noilor capacităţi F-35" - acestea din urmă înlocuind avioanele F-16 în flota belgiană -, a punctat ministrul.

De asemenea, personalul belgian urmează să "antreneze piloţi ucraineni în Belgia, Danemarca şi, probabil, într-o (altă) ţară din Uniunea Europeană", a adăugat Dedonder, promiţând ceva "fundamental şi mult mai bun decât un simplu anunţ". Într-un mesaj pe X (fostul Twitter), ministrul a precizat că două companii belgiene vor fi "implicate în întreţinerea flotei" de avioane F-16.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.