Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA supără rău Israelul. Washingtonul restabileşte derogări privind programul nuclear civil al Iranului, anulate de Trump

The Atlantic
Iran SUA

Statele Unite au restabilit vineri derogări privind activităţile programului nuclear civil al Iranului, anulate de administraţia Trump, în contextul în care discuţiile vizând salvarea acordului nuclear cu Iranul intră în linie dreaptă, transmite AFP preluat de Agerpres.

Anunțul a fost făcut de Robert Malley, negociatorul special al SUA în negocierile cu Iranul. Israelul a reacționat dur  spunând că măsurile nu fac altceva decât în încurajeze regimul de la Teheran în a continua programul nuclear militar periculos pentru statul evreu. Reacție dură a avut și fostul șef al Departamentului de stat al SUA, Mike Pompeo, care a spus că derogările sunt un cadou fără ca SUA să primească ceva în schimb, un risc pentru Israel și că americanii vor plăti prețul pentru această nesăbuință


"Am decis să restabilim o derogare de la sancţiuni care să permită o participare externă" pentru a asigura "neproliferarea", din cauza "îngrijorărilor în creştere" create de dezvoltarea continuă a activităţilor nucleare iraniene, a declarat un Robert Malley, negociatorul special al SUA în negocierile cu Iranul

Această decizie ar trebui, de asemenea, să permită "facilitarea discuţiilor tehnice" care sunt "necesare în ultimele săptămâni de negocieri", a adăugat el, stabilind o legătură directă cu negocierile care urmează să fie reluate în zilele următoare la Viena.

"Derogarea în sine ar fi esenţială pentru a asigura respectarea promptă de către Iran a angajamentelor sale nucleare" în cazul convenirii unui compromis la Viena, a adăugat el.

Dar chiar şi în absenţa convenirii unui acord în capitala Austriei,"aceste discuţii tehnice vor contribui totuşi la îndeplinirea obiectivelor noastre de neproliferare", a asigurat el.

Cu toate acestea, Washingtonul asigură că "nu este vorba de o concesie făcută Iranului" şi nici de un "semnal că suntem pe cale să ajungem la un acord" pentru a salva pactul din 2015 menit să împiedice Iranul să se doteze cu bomba atomică.

Fostul preşedinte Donald Trump, care în 2018 a retras Statele Unite din acest acord şi a restabilit majoritatea sancţiunilor economice impuse Iranului, a eliminat şi aceste derogări în mai 2020. Ele vizează, în special, reactorul de la Teheran destinat cercetării, precum şi reactorul cu apa grea de la Arak, modificat sub controlul comunităţii internaţionale astfel încât să facă imposibilă producerea plutoniului pentru uz militar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.