Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hartă – Lovituri aeriene în Sudan: lupte strategice pentru ocuparea aeroportul de la Khartoum

Reddit
sudan africa arme

Bombardamentele și atacurile aeriene au lovit duminică părți din capitala Sudanului, fără a se vedea prea multe semne că facțiunile militare beligerante sunt pregătite să se retragă dintr-un conflict care durează de o lună și care a făcut sute de morți, în ciuda negocierilor de încetare a focului din Arabia Saudită, transmite Reuters.

Khartoum și orașele adiacente Bahri și Omdurman, situate peste cele două brațe ale Nilului, au fost principalul teatru de conflict, împreună cu provincia Darfur de Vest, de când armata (SAF) și forțele paramilitare Rapid Support Forces (RSF) au început luptele la 15 aprilie.

Bombardamentele au lovit Bahri și loviturile aeriene au lovit Omdurman duminică dimineața devreme, potrivit unui reporter Reuters și a martorilor. "Au fost lovituri aeriene puternice în apropierea noastră în Saliha, care au zguduit ușile casei", a declarat Salma Yassin, o profesoară din Omdurman.

Un rezident din apropierea aeroportului din Khartoum, care a fost închis de la începutul conflictului, a declarat că au avut loc lupte intermitente pe tot parcursul zilei.

Peste 100 de morți

Se pare că luptele au crescut în intensitate și în Geneina, capitala Darfurului de Vest. Numărul persoanelor ucise acolo vineri și sâmbătă a ajuns la peste 100, inclusiv imamul vechii moschei din oraș, a declarat Asociația Baroului din Darfur într-un comunicat.

Grupul local pentru drepturile omului a pus crimele, jafurile și incendiile din Geneina, unde sute de persoane au murit în violențele de luna trecută, pe seama atacurilor grupărilor armate pe motociclete și a RSF. RSF a negat responsabilitatea pentru tulburări.

Context

Tulburările au provocat moartea a cel puțin 676 de persoane și rănirea a 5.576, a anunțat duminică Organizația Națiunilor Unite, deși, având în vedere numeroasele rapoarte privind persoane dispărute și cadavre neînsuflețite, se așteaptă ca bilanțul real să fie mult mai mare.

Aproximativ 200.000 de persoane au fugit în țările vecine și peste 700.000 au fost strămutate în interiorul Sudanului, declanșând o criză umanitară care amenință să atragă puteri externe și să destabilizeze regiunea.

Conflictul a afectat și economia. Duminică, șeful armatei, Abdel Fattah al-Burhan, a emis un decret de înghețare a conturilor bancare ale RSF și ale firmelor afiliate și l-a înlocuit pe guvernatorul băncii centrale.

Cei care au rămas în Khartoum se luptă să supraviețuiască, deoarece serviciile de sănătate s-au prăbușit, alimentarea cu energie electrică și apă a fost întreruptă, iar stocurile de alimente s-au redus.

Sâmbătă seara, bărbați înarmați din RSF care căutau bani au atacat o biserică din Omdurman, rănind cinci persoane, inclusiv un preot, a declarat un activist creștin. Armata a acuzat, de asemenea, RSF pentru atac, în timp ce RSF a afirmat într-o declarație că un grup "extremist" afiliat la armată a fost responsabil.

Șeful unei unități guvernamentale pentru combaterea violenței sexuale a declarat că a primit cinci rapoarte de viol legate de conflict, în timp ce Frontul civil pentru oprirea războiului, un grup de campanie sudanez, a declarat că a înregistrat alte rapoarte neverificate de violență sexuală.

Șeful armatei, Burhan, și liderul RSF, Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut sub numele de Hemedti, și-au împărțit puterea după o lovitură de stat din 2021, care la rândul ei a urmat unei revolte din 2019 care l-a înlăturat pe veteranul autocrat islamist Omar al-Bashir.

Dar ei s-au certat în legătură cu termenii și calendarul unei tranziții planificate către un regim civil și niciunul dintre cei doi nu a arătat că este pregătit pentru concesii, armata controlând puterea aeriană și RSF fiind adânc în cartierele orașului.

Acordurile de armistițiu au fost încălcate în repetate rânduri, dar Statele Unite și Arabia Saudită mediază discuții la Jeddah în vederea asigurării unei încetări a focului de durată.

"Nu știi cât va continua acest război ... Casa a devenit nesigură și nu avem suficienți bani pentru a călători în afara Khartoumului. De ce plătim prețul războiului lui Burhan și Hemedti?", a declarat profesorul Yassin.

Joi, părțile au convenit asupra unei "declarații de principii" pentru a proteja civilii și a asigura accesul umanitar, însă discuțiile de duminică ar trebui să abordeze mecanismele de monitorizare și de punere în aplicare a acestui acord, iar luptele nu au încetat.

Jafurile și distrugerile provocate de lupte au afectat, de asemenea, furnizarea de ajutoare. În ultimele zile, o fabrică care furniza 60% din alimentele folosite de Națiunile Unite pentru tratarea copiilor cu malnutriție acută severă în Sudan a fost incendiată.

Incendiul a distrus proviziile pentru tratarea a aproximativ 14.500 de copii, precum și utilajele fabricii, a declarat agenția pentru copii UNICEF.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.