Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Summitul ONU pentru protejarea naturii va avea loc la Montreal: China a renunţat la rolul de gazdă

schimbari  climatice

Negocierile organizate de ONU în vederea semnării unui pact global pentru protejarea naturii - amânate deja de mai multe ori din cauza pandemiei de COVID-19 - vor fi mutate în Canada în luna decembrie, după ajungerea la un acord cu ţara care ar fi trebuit să găzduiască evenimentul, China, au anunţat luni mai mulţi reprezentanţi ai unor organizaţii de mediu, citaţi de Thomson Reuters Foundation.

Aproximativ 195 de ţări au sarcina de a finaliza noul acord pentru a stopa şi a inversa tendinţa de distrugere a plantelor, animalelor şi ecosistemelor în cadrul acestui summit ONU, denumit COP15 şi care ar fi trebuit să aibă loc în cel de-al treilea trimestru din 2022 în oraşul chinez Kunming.

Însă după ce China şi-a închis graniţele din cauza politicii sale de "zero COVID-19", ţara gazdă a propus luna trecută o nouă amânare a acestor negocieri, care au fost deja amânate de patru ori, până în 2023, o decizie respinsă de majoritatea celorlalte state participante, potrivit Agerpres.ro.

Li Shuo, consilier pentru politici de mediu în cadrul Greenpeace China, a declarat pentru Thomson Reuters Foundation că guvernele participante au decis ca summitul COP15 să aibă loc în perioada 5-17 decembrie în oraşul canadian Montreal, unde se află şi sediul Convenţiei ONU pentru Diversitate Biologică (CBD).

"Această decizie ar trebui să direcţioneze gândurile tuturor spre calitatea viitorului acord - acest lucru înseamnă ţinte ambiţioase, pentru a asigura o protecţie puternică a naturii atât pe uscat, cât şi pe mare, şi o implementare robustă a pachetului de măsuri", a precizat expertul chinez.

Un anunţ oficial încă nu a fost făcut în acest sens, înaintea unei alte runde de discuţii care vor începe marţi în oraşul kenyan Nairobi.

Însă aranjamentele propuse au fost confirmate de Susan Lieberman, vicepreşedinta departamentului de politici internaţionale din cadrul Wildlife Conservation Society.

"Se vorbeşte că biroul pentru COP15 - inclusiv cel din China - a acceptat să organizeze COP15 la Montreal", a declarat ea, referindu-se la o întrunire logistică organizată weekendul trecut.

CBD, care lucrează în această perioadă la un nou acord cu ţara gazdă China, oficiali guvernamentali chinezi şi Ministerul Mediului din Canada, nu a dat curs deocamdată solicitărilor de a face declaraţii pe această temă.

Discuţiile pentru COP15 au fost afectate de dificultăţile privind întâlnirile în format fizic în perioada pandemiei de coronavirus, iar primele astfel de reuniuni în format fizic au putut să aibă loc după o pauză de doi ani la Geneva, în luna martie.

O versiune în lucru a acordului include obiectivul de a conserva cel puţin 30% din uscatul şi oceanele de pe Terra până în 2030, însă finanţarea ţărilor sărace pentru a le ajuta să atingă acea ţintă şi alte obiective este şi a fost de multă vreme o chestiune problematică.

Progresele obţinute la sesiunea de la Geneva i-au dezamăgit pe mulţi dintre observatori, iar negocieri suplimentare pentru întrunirea din această săptămână de la Nairobi au fost organizate în ultimul moment şi în mare grabă.

Organizaţiile ecologiste afirmă că era vital ca noile date privind summitul COP15 să fie stabilite înaintea întrunirii din Kenya.

"Natura nu este doar un instrument în lupta împotriva schimbărilor climatice. Natura este motivul pentru care noi trebuie să oprim schimbările climatice", a declarat Tom Crowther, profesor de ecologie la ETH Zurich.

"De aceea este de o importanţă critică pentru ca guvernele noastre să stabilească şi să atingă ţinte ambiţioase, pentru a opri şi a inversa tendinţa de distrugere a biodiversităţii până în 2030 - şi programarea COP15 pentru acest an este un prim pas esenţial", a adăugat el.

Tom Crowther se numără printre semnatarii unei scrisori deschise adresate miniştrilor Mediului din lumea întreagă, publicată vineri de asociaţii ecologiste, instituţii ştiinţifice şi organizaţii de business, care au lansat un avertisment în legătură cu riscurile ce ar fi generate dacă data la care va avea loc COP15 nu ar fi aleasă până la începerea negocierilor de la Nairobi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.