Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sunt criptomonedele și blockchain sigure pentru copii sau ar trebui luate măsuri mai mari?

malta.bc.events
criptomonede industria muzicala

Crypto-ul devine mainstream, iar generația mai tânără a lumii, în special, ia notă. Schimbul de criptomonede Crypto.com a prezis recent că utilizatorii de criptomonede din întreaga lume ar putea ajunge la 1 miliard până la sfârșitul anului 2022. Alte descoperiri arată că Millennials – cei cu vârste cuprinse între 26 și 41 de ani – se îndreaptă către investiții în active digitale pentru a construi bogăție. De exemplu, un studiu realizat în 2021 de compania de împrumut personal Stilt a constatat că, potrivit datelor sale de utilizatori, peste 94% dintre persoanele care dețin cripto aveau între 18 și 40 de ani, conform cointelegraph.com.

Păstrarea copiilor în siguranță

Deși interesul crescut pentru criptomonede este notabil, unii își exprimă îngrijorări cu privire la modul în care cei sub 18 ani interacționează cu activele digitale. Aceste provocări au fost evidențiate în recentul raport al UNICEF „Perspective pentru copii în 2022”, care examinează impactul pe care tendințele globale îl pot avea asupra copiilor, inclusiv preocupările legate de adoptarea în masă a criptomonedei.

Melvin Breton Guerrero, specialist în politici pentru Biroul Global Insight and Policy al UNICEF, a declarat pentru Cointelegraph că a scris secțiunea raportului despre monedele digitale. Potrivit Guerrero, această porțiune a documentului este foarte relevantă, deoarece industria criptomonedei este încă în curs de dezvoltare și, prin urmare, necesită măsuri de protecție pentru copii:

„Trebuie să luăm măsuri pentru a preveni daunele aduse copiilor, care ar putea apărea de către terți care se implică în criptomonede sau din cauza prejudiciului auto-provocat. Ca atare, trebuie să pregătim copiii cu vârsta sub 18 ani pentru un viitor în care criptomonedele și aplicațiile blockchain vor face parte din viața de zi cu zi, așa cum este internetul.”

Deși nu există garanții oficiale pentru copii atunci când vine vorba de accesarea aplicațiilor cripto și blockchain, Guerrero a explicat că unul dintre cei mai importanți factori de luat în considerare este verificarea vârstei. „Trebuie să ne asigurăm că minorii nu se angajează în mod greșit în aplicațiile blockchain sau nu folosesc criptomonede”, a remarcat el.

Având în vedere anonimatul tranzacțiilor cu criptomonede, Guerrero este conștient de faptul că oricine poate configura și accesa un portofel cu criptomonede. El a adăugat că unele schimburi online de criptomonede nu pun la îndoială vârsta utilizatorilor lor. „Un copil poate tranzacționa folosind diverse criptomonede și nu se poate face nimic”, a spus Guerrero.

Deși din punct de vedere tehnic nu există restricții de vârstă când vine vorba de criptomonede, majoritatea schimburilor de criptomonede majore au cerințe Know Your Customer (KYC) pentru a se asigura că utilizatorii au 18 ani sau mai mult. De exemplu, site-ul Coinbase afirmă în mod explicit că utilizatorii trebuie să aibă 18 ani sau mai mult pentru a accesa serviciile sale. Cu toate acestea, înainte ca această politică să fie implementată în iulie 2017, Coinbase a permis utilizatorilor care aveau cel puțin 13 ani să acceseze serviciile sale cu acordul părinților.

De asemenea, este interesant de menționat că schimbul de criptomonede Gemini din Statele Unite oferă conturi de custodie pentru minori. O postare pe blogul companiei publicată pe 25 ianuarie explică că noul serviciu este susținut de EarlyBird, o companie din portofoliu Gemini Frontier Fund, și le permite părinților să investească în viitorul financiar al copiilor lor.

Caleb Frankel, co-fondatorul și directorul de operațiuni EarlyBird, a declarat pentru Cointelegraph că oferta se concentrează pe furnizarea de acces la active digitale, astfel încât părinții să poată investi în numele copiilor lor:

„Fiecare cont este deținut de un părinte sau tutore cu vârsta de peste 18 ani. Credem că cripto face parte dintr-un portofoliu modern echilibrat și acordăm prioritate educației familiilor și următoarei generații de investitori pe măsură ce piețele activelor digitale se maturizează.”

Frankel a adăugat că EarlyBird nu lucrează numai cu Gemeni, ci și în mod proactiv cu autoritățile de reglementare pentru a asigura dezvoltarea unui ecosistem cripto sigur și securizat. În timp ce se înregistrează încă progrese, Guerrero a comentat că este important să ne asigurăm că portofelele noi sunt create întotdeauna de către cineva major. Chiar dacă copiii nu creează inițial portofelele, Guerrero consideră că aceasta este o soluție pentru a se asigura că utilizează în mod corespunzător fondurile cripto.

Din păcate, pot apărea și alte provocări atunci când copiii obțin acces la criptomonedă. De exemplu, 2021 a înregistrat o creștere a înșelătoriilor cripto , iar copiii fără experiență în acest sector vor fi probabil mai vulnerabili. Larry Cameron, ofițer șef de securitate a informațiilor al Inițiativei Anti-Human Trafficking Intelligence Initiative (ATII) – o organizație axată pe combaterea traficului de persoane prin monitorizarea tranzacțiilor cu criptomonede – a declarat pentru Cointelegraph că există multe riscuri de luat în considerare atunci când copiii se amestecă în criptomonede:

„Și anume, înșelătoriile și platformele false sunt riscuri pentru minori. Prădătorii online sunt experți în căutarea oamenilor fără experiență și exploatarea lor. Încălcarea datelor, furtul de identitate sau frauda pot fi realizate în numele copilului fără știrea acestuia. De asemenea, copiii sunt mai susceptibili de a pierde o cheie privată, dar acest lucru se întâmplă chiar și adulților.”

Ca atare, Cameron consideră că achiziționarea de active digitale va face din copii o țintă pentru criminali. „Până când schimburile criptografice adaugă împreună mai multe măsuri de verificare și autentificare la deschiderea unui cont, confidențialitatea copiilor va fi în pericol. În mod ideal, oricine cu vârsta sub 18 ani ar trebui să furnizeze documente de la părinți ca permisiunea de a deschide un cont”, a remarcat el.

Este blockchain-ul o sabie cu două tăișuri?

Pe lângă preocupările legate de criptomoneda, tehnologia blockchain poate avea și consecințe nedorite pentru minori. De exemplu, Guerrero a explicat că blockchain-ul ar putea fi dăunător copiilor, deoarece informațiile înregistrate sunt permanente și imuabile, iar această imuabilitate ar putea intra în conflict cu reglementările actuale:

„Dreptul Uniunii Europene de a fi uitat” apare în articolul 17 din Regulamentul general privind protecția datelor sau GDPR. Aceasta înseamnă că copiii care își oferă voluntar informațiile atunci când nu înțeleg neapărat consecințele ar trebui să aibă dreptul, atunci când au vârsta legală, să li se șteargă informațiile respective. Dar blockchain-ul, prin definiție, nu permite ștergerea informațiilor. Deci, cum putem proteja datele copiilor în acest caz?”

Mai mult, Guerrero a subliniat că, în timp ce aplicațiile blockchain ar putea ajuta copiii migranți să aibă o identitate portabilă pentru a accesa bunuri și servicii, acestea ar putea fi, de asemenea, utilizate ca formă de supraveghere. Având în vedere aceste preocupări, el a subliniat că trebuie să existe un echilibru atunci când se valorifică beneficiile tehnologiei blockchain: „A avea acest echilibru este important, iar comunitatea blockchain și cripto trebuie să țină cont de acest lucru atunci când construiesc noi aplicații”.

Din fericire, unele organizații fac progrese în acest sens. De exemplu, în timp ce UNICEF a recunoscut provocările asociate cu adoptarea monedei digitale și cu copiii, organizația este conștientă de faptul că tehnologia blockchain poate fi folosită definitiv.

Sunita Grote, liderul echipei de investiții pentru Biroul de Inovare al UNICEF, a declarat pentru Cointelegraph că biroul său a explorat utilizarea blockchain-ului prin fondul său de risc. „Acest fond oferă finanțare de început pentru a testa soluții open-source care au potențialul de a accelera rezultatele pentru copii. Blockchain este una dintre domeniile tehnologice pe care le explorăm”, a spus ea.

Mai exact, Grote consideră că soluțiile bazate pe blockchain permit organizațiilor și indivizilor să regândească modul în care pot fi rezolvate problemele datorită transparenței sporite, eficienței sistemelor și unei mai bune coordonări a datelor între mai multe părți. Având în vedere acest lucru, Grote înțelege potențialul pe care îl poate avea blockchain-ul atunci când vine vorba de răspuns la amenințările pentru copii din mediul online. Ea a spus că fondul de risc al UNICEF a investit recent în două startup-uri care dezvoltă soluții open source, bazate pe inteligență artificială, pentru a aborda riscurile digitale pentru copii.

Pe de altă parte, Grote înțelege, de asemenea, că blockchain-ul ar putea crește riscul de expunere a copiilor și ar putea afecta online: „A fi online poate amplifica amenințările și daunele tradiționale cu care mulți copii se confruntă deja offline și poate crește și mai mult vulnerabilitățile, cu riscurile online prezente și”.

Facem apel la comunitatea blockchain să protejeze copiii

Având în vedere riscurile asociate cu cripto și blockchain în ceea ce privește minorii, Guerrero a menționat că depinde de comunitatea blockchain și crypto să ajute la asigurarea bunăstării copiilor care avansează. „Comunitatea blockchain și cripto trebuie să-și folosească înțelegerea tehnică mai profundă pentru a se implica în mod activ cu comunitatea pentru drepturile copilului”, a remarcat el.

Ca soluție, Guerrero consideră că aplicațiile blockchain ar trebui să aibă cerințe KYC încorporate. Acest lucru poate fi mai ușor de spus decât de făcut, totuși, deoarece el consideră, de asemenea, că KYC rămâne o întrebare deschisă pentru portofelele și schimburile cripto. Deși cerințele KYC pot fi provocatoare, Guerrero a remarcat că a avea mai multe instrumente educaționale va aduce beneficii bunăstării minorilor care se implică în cripto și blockchain. Aceasta poate fi o soluție mai realistă deocamdată, deoarece mai multe inițiative educaționale sunt deja în desfășurare.

De exemplu, în 2021, Gemeni a colaborat cu Learn & Earn, o aplicație care îi învață pe studenți despre alfabetizarea financiară, în timp ce câștigă recompense fiat. Pe lângă inițiativele din schimburi, unele guverne își asumă responsabilitatea de a învăța tinerii despre cripto. Anul trecut, Columbia a finanțat o aplicație mobilă, un joc de masă și o carte concepute pentru a educa tinerii despre investițiile în criptomonede și pe piața de valori.

Alte organizații dezvoltă, de asemenea, proiecte educaționale suplimentare. Aaron Kahler, fondatorul și CEO-ul ATII, a declarat pentru Cointelegraph că ATII găzduiește sesiuni regulate de instruire pentru siguranța copiilor și prelegeri despre cum să menținem minorii în siguranță atunci când se implică cu active digitale și aplicații blockchain: „Găzduim un summit pe această temă în mai, care va includ un „webathon întunecat” și o zi pentru siguranța copiilor. De asemenea, aducem oameni din forțele de ordine și din alte organizații pentru a vorbi despre siguranța copiilor.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.