Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Super-Tuesday, ziua când se decide cine sunt favoriții pentru președinția SUA

24311159914_c0cab5fd08_z

Super-Marțea (super-Tuesday) este ziua în care se aleg cei mai mulți delegați în cadrul alegerilor primare din Statele Unite. Nu toate statele participă la super-Tuesday, iar statele care participă nu sunt mereu aceleași. Dar, în vasta majoritate a cazurilor istorice, cine a câștigat super-Tuesday a ajuns să câștige și nominalizarea partidului său (Republican sau Democrat) la președinția SUA.

Cine câștigă cele mai multe state astăzi primește automat un sprijin sporit din partea alegătorilor și finanțatorilor.

Super-Tuesday se întâmplă astăzi.

Partidul Democrat: Hillary versus Bernie

Hillary Clinton (pe scurt Hillary, ca să nu o confundăm cu soțul său, Bill) va câștiga probabil majoritatea statelor. Conform Fivethirthyeight ea are șanse să câștige în:

  • Alabama;
  • Arkansas;
  • Georgia;
  • Massachusetts;
  • Tennessee;
  • Texas;
  • Virginia.

Prin simetrie, Bernie Sanders este și el apelat pe numele său mic. Bernie este așteptat să câștige în doar două state: Vermont (statul său de baștină) și Oklahoma.

În trei state și teritorii nu este prezis un câștigător (în lipsă de date de sondaj în primul rând): Colorado, Minnesota și Insulele Samoa Americane.

După cum vedem mai sus, Sanders, care a putut spera pentru o scurtă perioadă de timp că ar putea lupta de la egal la egal cu Hillary, își va vedea cel mai probabil visele spulberate. Punctul său forte, oferirea unui model economic alternativ, radical și populist se întoarce împotriva lui. După cum spuneam într-un articol anterior, Sanders a reușit să fie irelevant pentru negri și hispanici, care vor să asculte și altceva decât economie generală.

Deși în cazul hispanicilor, el pare să fi câștigat între timp teren, comunitatea negrilor a rămas fermă în susținerea lui Hillary Clinton. În definitiv, Hillary a fost un partener important al lui Obama, primul președinte negru din istoria SUA. Iar clipurile din campanie au arătat secvențe din trecutul ei militant, vorbind mai puțin despre prezentul ei de femeie super-bogată.

https://www.youtube.com/watch?v=l_GYGsIpP54

Chiar și așa, nu este cu totul corect să vorbim despre o înfrângere absolută a lui Berne Sanders. Teme din campania sa vor trebui inevitabil preluate de Hillary Clinton, dacă vrea sa se asigure că alegătorii radicalizați ai lui Bernie o vor urma în alegeri.

Citiți și: Bernie Sanders, senatorul tinerilor

Partidul Republican: Trump versus... Trump?

În tabăra republicană, Trump este marele favorit, el fiind prognozat să câștige în:

  • Alabama
  • Georgia
  • Massachusetts
  • Oklahoma
  • Virginia

Totuși, șansele lui Trump în fiecare stat sunt estimate a fi în general între 65-80%, conform calculelor Fivethirtyeight. (Hillary este prognozată cu >99% în majoritatea statelor unde este favorită)

Ted Cruz va câștiga, probabil, în Texas. Destul de multe state sunt, în schimb, disputate sau incerte:

  • Texas
  • Alaska
  • Arkansas
  • Minnesota
  • Tennessee
  • Vermont

Dar Trump are și alte probleme. Dacă ajunge să fie nominalizat drept candidat al partidului, nu este sigur că alegătorii republicani îl vor accepta fără rezerve.

Un hashtag pe Twitter, #nevertrump, adună declarații ale unor oameni care promit că nu îl vor vota niciodată pe Trump. Mulți dintre ei sunt republicani conservatori, care nu sunt mulțumiți de inconsistența ideologică a candidatului.

Screenshot_1

„Mă ia groaza la ideea unei președinții a lui Hillary Clinton, dar trebuie să aleg cel mai mic din două rele. Conservatorismul i-a supraviețuit lui Franklin Delano Roosevelt; îi vom supraviețui și lui Clinton. Dar vom putea, oare, să supraviețuim transformării Partidului Republican într-un partid naționalist pe baze etnice?”, se întreabă unul dintre conservatorii dezamăgiți de succesul lui Trump, citat de Bloomberg Review.

Nate Silver de la Fivethirtyeight crede că Trump ar putea fi boicotat inclusiv de unii oficiali ai partidului, care vor prefera să piardă alegerile ca să îl discrediteze pe Trump.

Majoritatea comentatorilor cred că Trump probabil ar pierde în cazul unei confruntări cu Hillary Clinton, cu excepția cazului în care un eveniment catastrofal (cum ar fi un atac terorist) ar crea un val de teamă în rândul populației.

Dar dacă va câștiga? Multă lume nu se simte confortabil cu ideea ca Donald Trump să se afle în fruntea celei mai puternice armate a planetei. Un fost șef CIA nu ezită să spună, chiar, că armata ar putea refuza ordinele președintelui Trump, dacă acestea sunt ilegale.

O propoziție pe care nu țin minte să o fi auzit vreodată în gura unui american.

https://www.youtube.com/watch?v=pC7-RMhfSos

Foto:DonkeyHotey

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.