Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surplusul de gaze naturale de pe piață anihilează atuul Rusiei de a influența prețurile prim modificarea livrărilor

newsonly.gr
gaze naturale

Europa se confruntă cu un surplus atât de mare de gaze naturale, ca urmare a scăderii cererii din cauza pandemiei de coronavirus, încât preţurile nu se mişcă nici măcar când cel mai mare furnizor al Europei îşi reduce livrările în regiune, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Săptămâna trecută, grupul rus Gazprom PJSC a redus la zero livrările prin conducta cheie Yamal-Europe, care trece prin Belarus şi Polonia, însă această decizie nu a fost suficientă pentru a impulsiona preţurile.

"Cererea de gaze naturale este foarte slabă iar preţurile reduse semnalează că trebuie redusă oferta", subliniază Trevor Sikorski, analist la Energy Aspects Ltd. în Londra.

Preţurile la Dutch Title Transfer Facility, cea mai mare piaţă de tranzacţionare din Europa, au coborât luna trecută până la 3,365 euro pentru un Megawatt oră, aproximativ 40 de dolari pentru 1.000 de metri cubi. Acest nivel al preţurilor sugerează că indicatorii economici s-au deteriorat chiar şi pentru producătorii cu costuri reduse, cum este Gazprom, care plăteşte, în medie, costuri de tranzit de 47 de dolari pentru 1.000 de metri cubi pentru utilizarea altor conducte decât Nord Stream, susţine VTB Capital.

Un local din Cluj a impresionat presa din întreaga lume: Netflix vrea să filmeze aici un serial / VIDEO

"Nu există cerere pentru gaze naturale iar preţurile sunt atât de reduse la acest moment încât toţi furnizorii au probleme", susţine Hadrien Collineau, aanalist la WoodMackenzie Ltd.

Gazprom a avertizat deja că în acest an exporturile sale vor scădea până la aproximativ 167 miliarde de metri cubi, de la un nivel de 199 miliarde de metri cubi anul trecut.

De asemenea, livrările de gaze naturale ale Norvegiei au scăzut şi ele cu aproximativ 11% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Ţara ar putea diminua, atât cât este posibil, producţia la cele două câmpuri gazifere flexibile (Troll şi Oseberg), din cauza condiţiilor proaste de pe piaţă, susţine Trevor Sikorski, analist la Energy Aspects.

"Producătorii trebuie să reducă livrările iar întrebarea este în ce măsură, având în vedere faptul că au obligaţia de a pune la dispoziţie gaze, chiar dacă cererea este slabă", avertizează Christoph Merkel, director la firma de consultanţă Merkel Energy.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.