Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surse: După Statele Unite, UE cu ochii pe legile justiției. Ce sancțiuni riscă România dacă independența justiției este afectată

Romania UE

Modicarea legilor Justiției nu a atras numai nemulțumirea partenerilor NATO. Semnale vin și de la Bruxelles că lucrurile nu  vor  fi lăsate așa nici de  oficialitățile  Uniunii Europene.  La București însă în arcul Puterii, prea puțin  contează  avertismentele Vestului. După  o repliere strategică pe legea statutului  procurorilor  și judecătorilor, care a dus la  abandonarea  unor amendamente esențiale pentru interesele lor,  conducerea social-democrată este pregătită să recâștige teren  pierdut și să  revină în plenul celor două camere cu amendamentele în cauză.

Cu avertismentul  Departamentului de Stat încă răsunându-le  în urechi, parlamentarii  PSD  din comisia  specială  pentru modificarea  legilor justiției au trecut la cosmetizarea primei legi luată în discuție,  legea 303/2004.  Nu au revenit la  atribuțiile prezidențiale în procedura de numire și revocare, ciuntite  în cazul  simplilor magistrați și al  celor din conducerea ICCJ.  În schimb, o bună parte  din amendamentele susținute de  triumviratul Nicolicea -Cătăniciu - Șerban Nicolae au fost abandonate pe  bandă rulantă, în timp ce  propunerile unui alt parlamentar  controversat, Cătălin Rădulescu nu au fost nici măcar luate  în considerare în ultimele  zile de  dezbatere pe  această lege. Încurajați de sprijinul american,  reprezentanții CSM și UNJR nu au cedat nici pe răspunderea magistraților acolo unde  Puterea dorea ca statul să  aibă obligația de a se îndrepta cu acţiune în regres împotriva magistratului care a încălcat legea cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, precum şi ca statul să fie obligat să plătească justiţiabililor „de îndată” sumele de bani acordate cu titlu de despăgubiri şi nu într-un termen de un an, așa cum s-a ajuns în final să se voteze în comisie.

Mai mult decât suprinși,  unii lideri PSD, precum Codrin Ștefănescu amenință acum cu represalii.  Colegii care au cedat  în fața presiunilor ar putea  fi schimbați din comisie, iar amendamentele respinse vpr fi reluate , dezbătute  și adoptate în plen,  promite parlamentarul PSD, cot la cot  cu colega sa de la ALDE, Steluța Cătăniciu.

"Colegii noștri juriști din Comisia Specială, care consideră că se fac presiuni asupra lor sau nu vor să susțină până la capăt aceste modificări așa cum le-am promis trebuie să facă loc în Comisie altor colegi juriști mult mai curajoși. Asta va fi discuția de luni. Vom face oricâte schimbări sunt necesare pentru ca acest pachet de legi să fie votat în forma pe care noi am propus-o poporului român, în această sesiune parlamentară,”  susținea Ștefănescu  ieri seară după o ședință a  conducerii PSD.

Între timp însă, au apărut  o serie de semnale  mult mai îmgrijorătoare, de la Bruxelles.  Este deja  binecunoscut faptul că, în ultimul raport MCV, oficialii Comisiei Europene au cerut în mod expres ca legile justiției să nu fie adoptate fără consultarea Comisiei de la Veneția.

„În general, un proces în care independența sistemului judiciar și punctul de vedere al acestuia sunt apreciate și luate în considerare în mod corespunzător, și în care se ține seama de avizul Comisiei de la Veneția, reprezintă o condiție prealabilă pentru sustenabilitatea reformei și este un element important în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor de referință stabilite prin MCV”, se arată în documentul citat.

Conducerea comisiei  parlamentare speciale, în  frunte cu social-democratul  Florin Iordache, a decis, în înțelepciunea sa, că acest  aviz nu este necesar  în condițiile actuale, pe motiv  că atribuțiile prezidențiale în domeniul numirii și revocării procurorilor șefi au rămas neschimbate.

Acest dialog al surzilor nu a trecut  neremarcat la Bruxelles. Potrivit unor surse europarlamentare,  în  prezent, România  riscă mai mult decât un simplu avertisment, în cazul în care modificările la legile justiției vor afecta independența în domeniu și  lupta anticorupție.

Și anume, declanșarea unei proceduri de sancțiuni foarte dure, pornind de la noul mecanism european  pentru asigurarea statului de drept, susțin sursele citate. Acest mecanism a fost  invocat  de către  autoritățile europene încă din iarna trecută, atunci când Gunther Krichbaum, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul german, i-a solicitat președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, să-l convoace de urgență pe Sorin Grindeanu la Bruxelles, pentru a-i solicita să retragă  OUG 13.

„În cazul în care Guvernul român refuză să răspundă la acest apel, va trebui aleasă altă cale. Comisia ar trebui să inițieze, în această situație, o procedură conform noului mecanism pentru asigurarea statului de drept. În cazul în care Guvernul nu cedează, România riscă pierderea drepturilor de vot la nivel european”,  avertiza oficialul german în scrisoarea sa.

La aproape un an de atunci, această amenințare nu a  dispărut. Dimpotrivă, acum este mai actuală ca niciodată, mai susțin sursele  citate. Mai mult, înafară de riscul pierderii dreptului de vot la masa deciziilor Uniunii Europene, țara noastră ar putea  fi  vizată și de unele  sancțiuni de ordin financiar, dacă statul de drept  ar fi afectat de noile modificări ale legilor justiției. Tot  reprezentanții Germaniei  sunt  cei care au  avansat  recent propunerea ca țărilor care nu îndeplinesc standardele UE în domeniul statului de drept să le fie blocat accesul la banii europeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.