Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE - Operațiunea Centenarul a devenit vaca de muls a Guvernului: nebunie totală în ministere

La nivelul discursului public, toți politicienii explică cât de important este Anul Centenarului și festivitățile care vor avea loc cu această ocazie. În culise lucrurile sunt mai complicate decât am dori să credem, iar situațiile aberante se țin lanț.

Citește și: SURSE - Guvernul a COMIS-O, pe modelul Bechtel: au PIERDUT un contract de o importanță majoră

La finalul anului trecut, când s-a construit bugetul de stat, s-a format o coaliție transpartinică și a plouat cu fonduri alocate pentru Centenar. Bugetul Ministerului Culturii este mai mare ca niciodată, dar reușitele sunt subilime, însă lipsesc cu desăvârșire.

Surse politice convergente ne informau, săptămâna trecută, că în Ministerul Culturii s-a pierdut fizic contractul pentru Monumentul Unirii de la Alba Iulia. Se pare că situația este mai complicată de atât. Contratele pentru monumentele care ar trebui construite în țară nu sunt semnate și nici semne că ar urma să se semneze în cel mai scurt timp nu avem. Sursele noastre susțin că în Ministerul Culturii se dorește o nouă negociere pentru aceste contracte, pentru că deși vaca a rămas aceeași s-au schimbat cei care o mulg.

Sursele noastre arată că la mijloc este o bătălie între sferele de influență din Ministerul Culturii. Actualul ministru, George Ivașcu, este într-un conflict deschis cu fostul ministru, Lucian Romașcanu. Tocmai de aceea, Ivașcu a cerut un Corpului de Control al premierului să vină să verifice actele din Ministerul Culturii. O situație extrem de ciudată, ca un ministru să-și cheme singur Corpul de Control, dar este o acțiune care explică multe.

În aceste condiții, avertismentul primarului de Alba Iulia, Mircea Hava, are o însemnătate foarte mare. Hava a atras atenția că dacă în maxim o lună nu se semnează toate contractele și nu se virează banii de către Guvern, Centenarul riscă să devină un eșec epocal.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a atras atenția că Executivul și Parlamentul trag în jos proiectul Centenarului.

”Din păcate, jocul politic mărunt a avut câștig de cauză în fața unei rare oportunități: aceea de a construi consens politic, coeziune și angajament social în jurul unor obiective și proiecte de modernizare a țării, continuând idealurile Marii Uniri.

Regret că manifestările și proiectele dedicate Centenarului se pregătesc în lipsa unui cadru legal, care cadru nu a fost încă adoptat de Parlament.

Regretabil este și faptul că, deși Guvernele succesive din ultimul an ne-au anunțat în repetate rânduri de iminența prezentării unui program național al Centenarului și a adoptării unui mecanism transparent și operațional de sprijin, acest lucru nu s-a întâmplat”, spunea Klaus Iohannis.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.