Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surse | Procurorul general Gabriela Scutea își rezolvă 'colacul de salvare' pentru pensie

Inquam Photos / Octav Ganea
gabriela scutea

Procurorul general Gabriela Scutea este unul dintre sutele de magistrați din toată țara cu vocație de pensionare. Aceasta a atins deja vechimea cerută de lege (25 de ani) pentru a beneficia de pensia de serviciu.

Pe fondul discuțiilor apărute în zona politică, referitoare la o posibilă tăiere a pensiilor de serviciu și o majorare a vârstei de pensionare, zeci de magistrați aleg să iasă din profesie în fiecare săptămână. Conform unei concepții larg răspândite și potențial eronate, drepturile, odată câștigate, nu mai pot fi eliminate, iar magistrații nu doresc să riște să asiste la adoptarea unei ordonanțe de urgență care să îi vizeze.

Cu o criză acută de personal, multe instanțe și parchete riscă să pună lacătul pe ușă. Pentru a stăvili exodul din profesie, procurorul general Gabriela Scutea le-a dat asigurări procurorilor din subordine că legislația privind pensiile de serviciu nu se va modifica. Șefa PÎCCJ ar fi primit asigurări în acest sens chiar de la ministrul justiției, arată surse participante la ședințele conduse de Scutea.

Între timp, potrivit unor surse din sistem, Gabriela Scutea nu vrea nici ea să riște să rămână prea mult în profesie și să aibă o pensie mai mică. Astfel, aceasta s-ar fi deplasat recent la Brașov, cu scopul de a depune toate actele necesare în vederea obținerii deciziei de pensionare. Acest lucru nu înseamnă că Scutea vrea să se pensioneze, aceasta sperând în continuare la un al doilea mandat de procuror general, dar în caz că politicienii ar schimba legea ar putea pleca rapid din profesie cu drepturile intacte.

Gabriela Scutea este procuror din 1997, anterior fiind procuror stagiar timp de doi ani. În total, aceasta are o vechime de 27 de ani (25 de ani dacă nu punem la socoteală stagiatura). O ieșire din magistratură la doar 49 de ani nu ar însemna automat și o ieșire din câmpul muncii, pentru Scutea existând, potrivit unor surse, și varianta preluării unui post didactic la Universitatea Transilvania din Brașov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.