Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE - Scenariul alegerilor anticipate a încolțit în PNL

sah

Criza politică prelungită, dar mai ales imposibilitatea de a ieși din acest joc al nervilor aruncă scenariul alegerilor anticipate în mijlocul tablei de șah politic. Până recent, la PNL subiectul alegerilor anticipate era tabu și nici măcar pe la colțuri nu se discuta, dar ultimele evoluții politice au deschis noi perspective.

Surse din PNL ne-au explicat că ulterior respingerii Guvernului Cioloș, PNL va intra în joc cu propunerea de premier Florin Cîțu. De aici se nasc două variante: fie Cîțu trece la votul Parlamentului cu un Guvern minoritar, fie se creează premisele pentru alegeri anticipate, dat fiind că a picat și al doilea Guvern consecutiv.

Scenariul anticipatelor a încolțit tot mai serios în PNL, iar în laboratoarele de la Cotroceni și Modrogan deja se gândesc diverse scenarii politice. ”Nu avem de ce să ne temem. Dacă vor fi anticipate, mergem la bătălie”, este un refren auzit tot mai des la PNL.

Liberalii sunt conștienți că alegerile anticipate le-ar aduce o scădere față de alegerile din 2019, dar mizează pe faptul că vor mobiliza întreg activul de partid, recent alimentat cu ”roadele guvernării” și vor compensa astfel pierderile electorale.

În Modrogan au ajuns mai multe sondaje de opinie care arată faptul că liberalii au pierdut 3-4 procente față de ultimele alegeri, dar consideră că le pot recupera printr-o mobilizare exemplară. În sondajele ajunse la PNL, cei de la USR au pierdut la fel 3-4%, dar spre deosebire de PNL nu pot compensa prin activul de partid și mobilizare în teritoriu.

În scenariul anticipatelor, marea problemă este AUR, care aproape că și-a dublat scorul electoral și este partidul aflat pe val. Dacă AUR va obține peste 15%, atunci situația politică se complică.

Cei de la PNL sunt conștienți că PSD-ul va câștiga alegerile anticipate, dar scorul social-democraților nu va fi atât de mare încât să-i impună automat la guvernare. În acest context, cei de la PSD vor trebui să caute o alianță, iar singurii aliați ar putea fi cei de la AUR. Aici, PNL-ul mizează pe ajutorul extern, asta pentru că Bruxelles-ul va face tot posibilul ca AUR să nu intre la guvernare, ne-au mai precizat surse liberale.

PNL își face și o listă pentru alegeri, iar conform surselor noastre vor intra toți greii în bătălie. Toți europarlamentarii PNL vor candida la parlamentare, toți liderii partidului vor fi pe listă și se încearcă atragerea unor personalități pe listele PNL.

În scenariul anticipatelor, gândit la PNL, situația de după alegeri va fi cel puțin la fel de complicată, dar liberalii mizează pe Klaus Iohannis și pe faptul că acesta deține pârghiile puterii. Cu o nouă configurație parlamentară, Klaus Iohannis ar putea aduce la aceeași masă vechea coaliție de guvernare și va solicita renunțarea la toate orgoliile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.