Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sute de oameni au vizitat Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, de 'Ziua Porţilor Deschise'

albaiuliaqr.ro
Biblioteca Batthyaneum alba iulia

Sute de oameni au vizitat joi, în pofida caniculei, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, de "Ziua Porţilor Deschise", eveniment organizat la 281 de ani de la naşterea întemeietorului, episcopul Batthyany Ignac.

"Până în ultima clipă, vizitatorii noştri, aproximativ 400, au aşteptat cu răbdare să ne viziteze, învingând toate condiţiile meteo", au transmis joi după-amiaza reprezentanţii Bibliotecii, pe pagina de socializare.

Având în vedere condiţiile meteorologice anunţate pentru joi în Alba Iulia, respectiv temperaturi de 35 de grade Celsius, cu sprijinul municipalităţii au fost montate corturi în faţa clădirii, pentru ca oamenii să nu fie nevoiţi să aştepte în soare începerea tururilor ghidate.

Oamenii au putut vizita şi Aula Magna, cea mai cunoscută încăpere a Bibliotecii, considerată un "spaţiu sacru al cărţii, simbol al culturii şi al civilizaţiei europene iluministe", relatează Agerpres.ro.

Aula Magna păstrează amenajarea de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, iar pe rafturi imense stau de peste două secole înşirate cărţi, una lângă alta, provenite din marile tipografii europene şi biblioteci occidentale, cu o valoare bibliofilă extraordinară, achiziţionate în timp de către Batthyany şi episcopii care i-au urmat.

Totodată, joi au putut fi vizitate şi cele trei încăperi ale Spaţiului expoziţional, având în centru expoziţia "Art Nouveau", lansată de puţin timp.

Această "Zi a Porţilor Deschise" a fost organizată în 30 iunie pentru a marca un moment aniversar, respectiv 281 de ani de la naşterea celui care i se datorează "tezaurul" de la Alba Iulia, episcopal Batthyany.

Accesul a fost liber, doar pe baza unui act de identitate. Au fost permise şi fotografiile, dar fără blitz.

Anul trecut, în noiembrie, la prima ediţie a "Zilei Porţilor Deschise", 700 de oameni au aşteptat la rând, în frig, să viziteze Biblioteca Batthyaneum, înfiinţată la Alba Iulia în 1798, în care în mod normal au acces doar cercetătorii şi, ocazional, anumite grupuri de vizitatori, dar numai în anumite spaţii şi pe baza unei cereri adresate cu câteva zile înainte, potrivit Agerpres.ro.

Biblioteca a mai fost deschisă larg publicului doar de câteva ori în ultimii ani.

Batthyaneum, care funcţionează în fosta biserică trinitariană din Alba Iulia, deţine cea mai valoroasă colecţie de manuscrise medievale occidentale de pe teritoriul României, respectiv peste 80%. Aici se află, într-o camera blindată, Codex Aureus sau Evangheliarul de la Lorch, jumătatea unui tetraevangheliar latin pe pergament, realizat în jurul anului 800, la comanda lui Carol cel Mare.

Biblioteca Batthyaneum deţine şi cea mai mare colecţie de incunabule, cărţi editate în a doua jumătate a secolului al XV-lea în Europa, în faza de "leagăn" a tiparului, cu peste 600 de exemplare, adică circa 70% din totalul celor aflate pe teritoriul României. Mai sunt aici şi extrem de valoroase colecţii de numismatică, cochilii şi minerale, piese muzeale deosebite, dar şi un foarte important fond de arhivă a istoriei Transilvaniei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.