Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Talentul se poate depista prin testări genetice. Și părinții români pot face asta chiar la noi în țară

COSR
Valeriu Tomescu

Valeriu Tomescu, COSR: ”Și în România, talentul se poate depista prin testări genetice. Avem mijloace să putem face acest lucru. Problema e că există reticență față de știință în modul ăsta. Și atunci, la rândul nostru, trebuie să temporizăm felul în care intervenim.”

Suntem într-o eră în care datele dictează tot mai mult modul de viață, de muncă, deciziile,  influențând major destinele fiecăruia dintre noi. În dezbaterea dintre natura și educație, Malcolm Gladwell în cartea sa “Excepționalii” susține că excelența este rezultatul a cel puțin 10.000 de ore de muncă. Altfel spus, talentul este muncă. Dar există și oameni ce pot fi excepționali cu mult mai puțin efort alocat, oameni care sunt natural talentați. Ei bine, talentul se poate acum depista prin măsurători genetice, ne spune și Valeriu Tomescu, directorul laboratorului de performanță sportivă COSR, care a  vorbit despre importanța tehnologiei și a datelor în sportul de performanță în cadrul unui eveniment GO Scholarship, un program bivalent de burse lansat de sportivul Virgil Stănescu în care performanța sportivă merge mână în mână cu cea educațional-școlară.

”Dacă nu măsurăm nimic, nu știm nimic. Pentru antrenorii și profesorii care se ocupă de creșterea și educarea copiilor care fac sport de performanță, dacă nu îi măsoară și nu fac comparație între un test inițial și apoi o ciclicitate a planului anual de pregătire, se vor antrena după ureche. Marele avantaj pentru generațiile acestor copii este că sunt generații foarte inteligente. Am înțeles până astăzi, din cât de multe sporturi am testat, că dacă am explicat unui sportiv ce înseamnă testarea și ce reprezintă și care ar trebui să fie scopul final i-am câștigat. E adevărat că i-am pus în dificultate pe antrenori, însă cei din generația nouă, mai tineri, sunt mai deschiși la tehnologie”, a detaliat Tomescu în cadrul evenimentului la care au vorbit și multipli campioni români precum Ana-Maria Brânză (scrimă), Marian Drăgulescu (gimnastică), Geanina Beleagă (canotaj), George Ogăraru (fotbal), cât și antreprenori - Dragoș Anastasiu (Eurolines), Felix Pătrășcanu (Fan Courier) sau înalți oficiali români membri ai unor foruri naționale și internaționale - Mihai Covaliu și Narcisa Lecușanu. Evenimentul s-a bucurat și de prezența ministrului Tineretului și Sportului, Eduard Novak.

Campion paralimpic la ciclism, Novak a împărtășit în fața tinerilor sportivi recrutați de programul GO cum poți ajunge campion olimpic și cum sportul l-a ajutat să-și revină după accidentul în urma căruia și-a pierdut un picior: ”În copilărie am visat să fiu campion olimpic. Pentru mine, copil fiind, și începând cu sportul de performanță la vârsta de 6 ani, tot timpul campionii noștri, Ivan Patzaichin, Nadia Comăneci, erau o referință, voiam să fiu ca ei. Pentru mine, faptul că Ivan a participat la 5 olimpiade și-a câștigat 4 dintre ele, a fost ceva fantastic. Peste 20 de ani să fii în topul mondial a fost special. Și, normal, că-n acel moment, accidentul, care a fost înainte de JO de la Nagano, a fost ceva de neînțeles. Până atunci trăsesem 15 ani în sportul de performanță”,  a povestit ministrul.

În sistemul GO Scholarship au fost selectați în primul an de activitate 40 de copii, costul lunar cu un sportiv fiind de puțin peste 1.000 de euro. Sunt selectați sportivi cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, în urma recomandărilor venite de la federații sportive, cluburi și specialiști din  ramurile sportive alese, dar și prin înscriere directă pe site-ul GOscholarship.ro. Sportivii selectați până acum provin din 12 discipline - baschet, handbal, volei, fotbal, atletism, scrimă, triatlon, ciclism, tenis de masă, escaladă, judo și box. 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.