Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Talibanii, scrisoare deschisă către Congresul american: Cer ridicarea sancţiunilor, invocând criza umanitară

captură TV
talibani

Conducătorii talibani de la Kabul au adresat o scrisoare deschisă Congresului american, cerând Statelor Unite să dea un răspuns la criza umanitară şi economică cu care se confruntă Afganistanul, transmite miercuri dpa.

Scrisoarea, semnată de ministrul de externe Amir Khan Mutaqi, cere Washingtonului să ridice sechestrul pus pe activele băncii centrale afgane.

'În prezent, schimbarea fundamentală pentru poporul nostru este securitatea financiară, iar rădăcinile acestei îngrijorări conduc în trecut la îngheţarea activelor poporului nostru de către guvernul american', se spune în scrisoarea publicată miercuri, potrivit Agerpres.

Talibanii sunt îngrijoraţi că, dacă situaţia actuală va continua, va conduce la migraţii în masă şi va deteriora sectoarele sanitar şi de educaţie ale ţării.

'Suferinţa unui copil din cauza malnutriţiei, moartea unei mame din lipsa serviciilor de sănătate, privarea unui afgan de rând de hrană, adăpost, medicamente şi alte nevoi de bază nu au nicio justificare politică sau logică şi aduc prejudicii prestigiului guvernului şi poporului Statelor Unite ale Americii pentru că aceasta este o pură problemă umanitară', se afirmă în text.

Cea mai mare parte a ajutorului pentru Afganistan a fost suspendată după ce talibanii au preluat puterea la Kabul în august. Circa 9 miliarde de dolari din rezervele băncii centrale, majoritatea aflate în Statele Unite, au fost îngheţate.

Guvernul afgan anterior primise anual 8,5 miliarde de dolari ca asistenţă militară şi civilă, conform unui think tank de la Kabul, Afghanistan Analysts Network. Fondurile au fost folosite pentru a finanţa 75% din cheltuielile publice.

Milioane de afgani şi-au pierdut acum principala sursă de venit, iar sistemele de învăţământ şi sanitar, precum şi alte servicii publice, nu mai sunt deplin operaţionale.

ONU a avertizat că, până la mijlocul anului viitor, 97% dintre afgani ar putea cădea în sărăcie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.