Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Târgul de Florii va avea loc în perioada 30 martie - 1 aprilie, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

trecator.ro
MTR

Târgul de Florii va avea loc în perioada 30 martie - 1 aprilie, între orele 10.00 şi 18.00, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti, iar vizitatorii vor putea cumpăra, între altele, ouă încondeiate, obiecte din lemn, icoane, jucării, instrumente muzicale, mobilier pictat, dar şi cozonaci şi plăcinte.

Citeşte şi: Premierul Dăncilă S-A CONFORMAT, după ULTIMATUMUL lui Dragnea: Numire de ultim moment în diplomaţie

Preţul unui bilet este de 4 lei, iar pentru elevi, studenţi şi pensionari este de 2 lei, informează Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Timp de trei zile, la Târgul de Florii participă încondeietoare, ţesătoare, cusătorese, împletitoare, olari, iconari, lingurari, pielari, rudari - meşteri vechi, care şi-au dovedit iscusinţa de-a lungul timpului şi care duc mai departe tradiţia meşteşugului lor.

Târgoveţii vor mai găsi şi preparate precum: turtă dulce de Harghita, fel şi fel de dulciuri din Teleorman, miere de albine, polen şi propolis, ierburi de leac, pălincă şi dulceaţă.

Duminica cea de pe urmă din Păresimi sau din Postul mare este cunoscută sub numele de Florii, Duminica Floriilor sau Duminica Vlăstarelor.

Potrivit muzeografilor, în ziua de Florii se face dezlegare la peşte. În această zi se umple ciubărul cu fiertură de pădureţ şi sovârf care servesc la încondeierea ouălor de Paşti. Ouăle se vopsesc în roşu, galben, verde, albastru şi negru. Cele negre înseamnă chinul şi durerea lui Hristos. Ouăle încondeiate se mai numesc: împistrite, picate, scrise sau muncite.

Potrivit Irinei Nicolau, în „Ghidul sărbătorilor româneşti”, de Florii oamenii merg la biserică ducând flori şi se întorc ducând mâţişori de salcie. Ating cu salcia copiii, vitele din gospodărie şi o pun la icoană: peste an ea capătă tot felul de întrebuinţări. Tot acum sunt fierte buruienile care vor fi folosite la vopsirea ouălor. Cum este vremea de Florii, aşa va fi şi de Paşte. Sunt locuri unde în această zi oamenii nu se spală pe cap, de teamă să nu albească (încărunţească) la fel ca pomii aflaţi în floare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.