Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Târgul de ţară la Ignat, organizat la Muzeul ASTRA din Sibiu

friptura

Târgul de ţară la Ignat va fi organizat sâmbătă şi duminică la Muzeul ASTRA din Sibiu, iniţiativă în care vor fi reliefate pregătirile specifice bucătăriei tradiţionale în pragul sărbătorii Crăciunului.

Pentru a avea o masă îmbelşugată de Crăciun, pregătirile vor începe cu preparatele din carne de porc. În acest scop, au fost sacrificaţi 4 porci din rasele Mangaliţa şi Bazna, fiecare cântărind peste 200 de kilograme. Sâmbătă şi duminică, pe lângă urmărirea etapelor de preparare a cărnii de porc, vizitatorii vor putea degusta jumări aurii, pomana porcului alături de murături puse din recolta grădinilor din luncă, ciorbă acrită cu moare de varză şi cu hrean, se arată într-un comunicat al organizatorilor transmis AGERPRES.

"Târgul de ţară la Ignat readuce în prim plan modul în care noi valorificăm resursele utilizate din zona grădinilor Muzeului ASTRA, dar şi viabilitatea acestora în hrana contemporană. De asemenea, punctăm aici şi modul în care plantele aromatice sunt uscate în mod tradiţional şi sunt utilizate în preparatele gastronomice. Toate practicile alimentare sunt valorizate prin programele noastre, care vin ca o consecinţă a cercetării de teren. Ţin să punctez faptul că mâncărurile prezentate la acest eveniment resimt influenţe şi dinspre comunităţile săseşti din satele de confluenţă cu Mărginimea Sibiului", a declarat directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului, Lucian Robu.

Şapte producători din judeţul Sibiu se vor afla la târg în cele două zile, astfel că vizitatorii vor putea achiziţiona produse din carne de porc, produse apicole, produse din lapte de oaie, pâine şi produse de panificaţie, plăcinte cu fructe, cozonac, dar şi săpunuri naturale şi produse din lavandă.

De asemenea, în zona Târgului de ţară vor fi amenajate o expoziţie cu instrumentar gastronomic arhaic - ladă de făină, scafe pentru mălai, ghioabe, care poate fi utilizat şi în prezent, şi o expoziţie de plante aromatice - cimbru, busuioc, mărar - obţinute din grădinile Muzeului ASTRA şi folosite apoi în conservarea alimentelor.

Duminică, la orele amiezii, Grupul de colindători din Şura Mică şi Grupul Junii vor aduce vestea bună a Naşterii Domnului, prin glas de colindă, mai anunţă organizatorii.

Evenimentul este inclus în programul Târgul de ţară: grădină şi peisaj legumicol 2022, prin care Muzeul ASTRA promovează gastronomia populară.

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.