Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Țările în care Bitcoin și cripto sunt interzise sau restricționate

Chinalisys
adotpie criptomonede 2021 Global Crypto Adoption Index

Bitcoin a fost controversat de la începuturile sale în 2009, la fel ca și criptomonedele ulterioare care au venit în urma sa.

Deși criticat pe scară largă pentru volatilitatea sa, utilizarea sa în tranzacții ilegale și pentru utilizarea exorbitantă a energiei electrice pentru exploatarea sa, Bitcoin este văzut de unii, în special în lumea în curs de dezvoltare, ca un liman în timpul furtunilor economice.

Dar, pe măsură ce mai mulți oameni apelează la crypto, fie ca o investiție, fie ca o linie de salvare, aceste probleme s-au manifestat printr-o serie de restricții privind utilizarea lor.

Statutul juridic al Bitcoin și al altor monede alternative (monede alternative la Bitcoin) variază substanțial de la țară la țară, în timp ce în unele, relația rămâne a fi definită în mod corespunzător sau se schimbă constant.

În timp ce majoritatea țărilor nu interzic utilizarea Bitcoin în sine, statutul său de mijloc de plată sau de marfă variază în funcție de implicații de reglementare diferite.

Unele țări au pus limite asupra modului în care Bitcoin poate fi utilizat, băncile interzicând clienților săi să facă tranzacții cu criptomonede. Alte țări au interzis utilizarea Bitcoin și a criptomonedelor în mod direct, cu penalități mari pentru oricine face tranzacții criptografice.

Euronews a enumerat țările care au o relație deosebit de complicată cu Bitcoin și alte altcoins.

Algeria

În prezent, Algeria interzice utilizarea criptomonedelor ca urmare a adoptării unei legi financiare în 2018 care a făcut ilegală cumpărarea, vânzarea, utilizarea sau deținerea de monede virtuale.

Bolivia

Există o interdicție completă privind utilizarea Bitcoin în Bolivia din 2014. Banca Centrală Boliviană a emis o rezoluție care interzice acesta și orice altă monedă care nu este reglementată de o țară sau de o zonă economică.

China

China a reprimat criptomonedele cu o intensitate crescândă pe tot parcursul anului 2021. Oficialii chinezi au lansat în mod repetat avertismente oamenilor săi să rămână îndepărtați de piața activelor digitale și au restricționat puternic mineritul în țară, precum și schimburile valutare din China și din străinătate.

Pe 27 august, Yin Youping, directorul adjunct al Biroului pentru protecția drepturilor consumatorilor financiari ai Băncii Populare din China (PBoC), s-a referit la crypto drept active speculative și a avertizat oamenii să „își protejeze buzunarele”.

Eforturile de a submina Bitcoin - o monedă descentralizată în afara controlului guvernelor și instituțiilor - sunt văzute în mare măsură ca o încercare a autorităților chineze de a lansa propria lor monedă electronică.

PBoC caută să fie una dintre primele bănci centrale majore din lume care își lansează propria monedă digitală și, în acest sens, ar putea monitoriza mai atent tranzacțiile.

Columbia

În Columbia, instituțiilor financiare nu li se permite să faciliteze tranzacțiile Bitcoin. Superintendencia Financiera a avertizat instituțiile financiare în 2014 că le este interzis să „protejeze, să investească, să intermedieze sau să gestioneze operațiuni cu bani virtuali”.

Egipt

Dar al-Ifta din Egipt, principalul organism consultativ islamic al țării, a emis un decret religios în 2018, clasificând tranzacțiile Bitcoin drept „haram”, ceva interzis de legea islamică. Deși edictul nu este obligatoru, legile bancare ale Egiptului au fost înăsprite în septembrie 2020 pentru a împiedica tranzacționarea sau promovarea cripto fără o licență a Băncii Centrale.

Indonezia

Bank Indonesia, banca centrală a țării, a emis noi reglementări care interzic utilizarea criptomonedelor, inclusiv Bitcoin, ca mijloc de plată de la 1 ianuarie 2018.

Iran

Bitcoin are o relație complexă cu regimul iranian. Pentru a se sustrage parțial impactului sancțiunilor economice paralizante, Iranul a apelat în schimb la practica profitabilă a mineritului Bitcoin pentru a finanța importurile.

În timp ce Banca Centrală interzice tranzacționarea criptomonedelor extrase în străinătate, a încurajat extragerea Bitcoin în țară cu stimulente.

Aproximativ 4,5 la sută din extracția mondială de Bitcoin are loc în Iran, care, potrivit firmei de analize blockchain Elliptic, ar putea reprezenta venituri de peste 1 miliard de dolari (843 milioane de euro).

Pentru ca industria criptografică să înflorească, Iranul a oferit minerilor autorizați energie ieftină, dar impune ca toate monedele obținute să fie vândute Băncii Centrale.

Cu toate acestea, mineritul fără licență scurge în fiecare zi mai mult de 2GW din rețeaua națională, provocând căderi de energie electrică.

În acest scop, autoritățile iraniene au emis o interdicție de patru luni pentru mineritul Bitcoin până pe 22 septembrie.

Nepal

Banca Rastra din Nepal a declarat Bitcoin ilegal din august 2017.

Macedonia de Nord

Macedonia de Nord este singura țară europeană care are până acum o interdicție oficială asupra criptomonedelor, precum Bitcoin, Ethereum și altele.

Rusia

În timp ce criptomonedele nu sunt interzise în Rusia, există o campaniet în curs de desfășurare împotriva utilizării lor.

Rusia a adoptat primele legi pentru reglementarea criptomonedelor în iulie 2020, desemnând pentru prima dată criptomoneda drept proprietate supusă impozitării.

Legea, care a intrat în vigoare în ianuarie anul curent, interzice, de asemenea, funcționarilor ruși să dețină orice active criptografice.

Președintele rus Vladimir Putin a legat în mod repetat criptomonedele de activitatea infracțională, solicitând o atenție mai mare în special în cazul tranzacțiilor criptografice transfrontaliere.

În iulie, procurorul general a anunțat o nouă propunere de legislație care să permită polițiștilor confiscarea criptomonedelor considerate a fi obținute ilegal citând utilizarea acestora în luare de mită.

Turcia

Mulți turci s-au orientat către criptomonede pe măsură ce lira turcească a căzut în valoare. Cu unele dintre cele mai înalte niveluri de utilizare oriunde în lume, sosirea reglementărilor a fost rapidă în acest an, deoarece inflația a atins un maxim în aprilie.

La 16 aprilie 2021, Banca Centrală a Republicii Turcia a emis un regulament care interzice utilizarea criptomonedelor, inclusiv Bitcoin, direct sau indirect, pentru a plăti bunuri și servicii. A doua zi, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a mers mai departe și a emis un decret prin care adăuga platformele de tranzacționare unei liste de firme supuse regulilor de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului.

Vietnam

Banca de Stat din Vietnam a declarat că emiterea, furnizarea și utilizarea Bitcoin și a altor cripto sunt ilegale ca mijloc de plată și sunt supuse unor amenzi cuprinse între 150 milioane VND (5.600 €) și 200 milioane VND (7.445 €) ).

Cu toate acestea, guvernul nu interzice tranzacționarea Bitcoin sau deținerea acestora ca active.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.