Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ţările islamice s-au angajat duminică să înfiinţeze un fond umanitar pentru Afganistan

romania-actualitati.ro
Afganistan

Ţările islamice s-au angajat duminică să înfiinţeze un fond umanitar pentru Afganistan, deoarece, cu milioane de oameni care se confruntă cu foamea şi o iarnă grea, premierul pakistanez a avertizat asupra haosului dacă situaţia care se agravează nu va fi abordată de urgenţă, transmite Reuters preluat de news.ro

Criza provoacă o îngrijorare tot mai mare, dar răspunsul internaţional a fost redus, având în vedere reticenţa Occidentului de a ajuta guvernul taliban, care a preluat puterea în august.

”Dacă nu se iau măsuri imediate, Afganistanul se îndreaptă către haos”, a declarat prim-ministrul Imran Khan la o întâlnire a miniştrilor de Externe din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare Islamică la Islamabad.

Fondul fiduciar, anunţat de ministrul de Externe al Pakistanului, Shah Mahmood Qureshi, va fi înfiinţat sub egida Băncii Islamice de Dezvoltare.

Permiterea accesului Afganistanului la rezervele îngheţate în afara ţării ar fi cheia pentru prevenirea colapsului economic, au declarat participanţii la întâlnire - care au inclus reprezentanţi ai Naţiunilor Unite, Statelor Unite, Uniunii Europene şi Japoniei, într-un comunicat.

Dar nu este clar cât de mare va fi fondul şi întâlnirea nu a oferit o recunoaştere oficială guvernului taliban.

Ministrul afgan de Externe interimar, Amir Khan Muttaqi, a declarat că guvernul a restabilit pacea şi securitatea şi a făcut multe pentru a răspunde cererilor pentru mai multă incluziune şi respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor femeilor.

”Toţi trebuie să recunoască faptul că izolarea politică a Afganistanului nu este benefică pentru nimeni, prin urmare este imperativ ca toţi să susţină stabilitatea, atât din punct de vedere politic, cât şi economic”, a spus el.

Oficialii talibani au cerut anterior ajutor pentru a reconstrui economia distrusă a Afganistanului şi a hrăni peste 20 de milioane de oameni ameninţaţi de foamete.

Unele ţări şi organizaţii de asistenţă au început să ofere ajutor, dar prăbuşirea aproape completă a sistemului bancar al ţării le-a complicat munca.

Qureshi a spus că deblocarea canalelor financiare şi bancare este esenţială ”pentru că economia nu poate funcţiona şi oamenii nu pot fi ajutaţi fără un sistem bancar”.

Amploarea problemeii a fost subliniată de mulţimile care se adună în faţa biroului de paşapoarte recent redeschis din Kabul, unde sute de oameni s-au aliniat pentru paşapoarte care le-ar permite să părăsească ţara.

Dincolo de ajutorul imediat, Afganistanul are nevoie de ajutor pentru a asigura stabilitatea economică pe termen lung.

Multe vor depinde de faptul dacă Washingtonul este dispus să deblocheze miliarde de dolari din rezervele băncii centrale şi să ridice sancţiunile care au determinat multe instituţii şi guverne să evite relaţiile directe cu talibanii.

Muttaqi a spus că talibanii nu vor permite ca Afganistanul să fie folosit ca bază pentru atacuri asupra altor ţări şi a spus că nu vor fi luate măsuri de represalii împotriva oficialilor fostului guvern.

Dar talibanii s-au confruntat cu critici grele pentru faptul că au exclus femeile şi fetele din locuri de muncă şi educaţie şi au exclus din guvern secţiuni largi ale societăţii afgane. De asemenea, au fost acuzaţi că au călcat în picioare drepturile omului şi, în ciuda promisiunii lor de amnistie, au vizat oficialii fostei administraţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.