Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Taxa de vizitare a Pădurii Letea se poate plăti acum prin SMS

sms

Turiştii care vizitează Pădurea Letea vor putea achita taxa de intrare în valoare de cinci lei şi prin SMS, începând de vineri, 12 iulie, potrivit agerpres.ro.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apelor şi Pădurilor, ministrul de resort, Ioan Deneş, a inspectat, vineri, Pădurea Letea, rezervaţie naturală de tip forestier, situată între braţele Sulina şi Chilia, în Rezervaţia Biosfera Delta Dunării. Acesta a fost însoţit de directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva (RNP Romsilva), Gheorghe Mihăilescu, de directorul Direcţiei Silvice Tulcea, Paula Enescu, şi de directorul tehnic al Direcţiei Silvice Tulcea, Costel Petcu.

"În acest context, reprezentanţii RNP Romsilva, care se ocupă cu administrarea Pădurii Letea, l-au informat pe ministrul Ioan Deneş că, începând cu 12 iulie 2019, turiştii care vizitează rezervaţia vor putea achita taxa de intrare în valoare de cinci lei, trimiţând un mesaj sms 'LETEA serie şi număr carte de identitate', la numărul 7473", se arată în comunicatul MAP.

Ministrul apelor şi pădurilor a solicitat amplasarea unor coşuri de colectare a deşeurilor menajere şi toalete, care să fie puse la dispoziţia turiştilor.

"Demnitarul a precizat că prezenţa sa la Pădurea Letea nu este întâmplătoare, ci a avut loc în urma sesizărilor primite la cabinetul ministrului, cu privire la faptul că persoanele care vizitează pădurea nu au la dispoziţie toalete şi coşuri de gunoi. Reprezentaţii RNP Romsilva i-au comunicat demnitarului că această problemă este cunoscută, însă legislaţia în vigoare este foarte restrictivă în ceea ce priveşte instalarea unor astfel de utilităţi în arealul rezervaţiei, atât în cel al Pădurii Letea, cât şi în zona din imediata vecinătate a acesteia", se precizează în documentul citat.

Citește și: SONDAJ CURS - Clasamentul prezidențiabililor: surprize în topul încrederii

Ioan Deneş i-a cerut directorului general al Romsilva să ia legătura cu autorităţile locale ale UAT-ului C.A. Rosetti, pe raza căreia se află Pădurea Letea, precum şi cu reprezentanţii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), pentru a găsi soluţiile legale pentru rezolvarea acestei probleme, în maximum două săptămâni.

Ministrul a discutat cu mai multe grupuri de turişti iar unele persoane au propus prelungirea şi diversificarea traseelor de vizitare, şi prezenţa unor ghizi care să ofere informaţii despre animalele şi vegetaţia prezente în acest areal forestier.

Pădurea Letea, în suprafaţă de 2825 ha, se află situată între braţele Sulina şi Chilia şi este declarată ca Rezervaţie încă din 1938, făcând parte din reţeaua Natura 2000.

Potrivit MAP, importanţa şi unicitatea Pădurii Letea este dată şi de faptul că este considerată cea mai nordică pădure subtropicală de pe glob.

Pădurea Letea găzduieşte 561 de specii de plante superioare şi se remarcă prin exemplarele excepţionale de stejar cu diametre de peste 1,5 metri şi vârste de peste 400 de ani, culminând cu un exemplar cu diametrul apropiat de 2 metri şi vârsta de peste 600 de ani.

Caii de la Letea, care au rămas liberi după desfiinţarea CAP-urilor din zonă, în prezent fiind consideraţi semisălbatici, pot fi observaţi atât în afara ariei protejate, unde sunt majoritatea, cât şi în interiorul acesteia, fiind înregistrat un număr de aproximativ 500 de exemplare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.