Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teatrul formării noului Guvern. Jocul ne(secret) prin care Orban va fi reînscăunat la Palatul Victoria. USR-PLUS, UDMR și Iohannis pe post de actori de ocazie

rotite plan strategie

Se intră în linie dreaptă în negocierile pentru formarea noului Guvern al României. Alegerile din 6 decembrie par deja un moment îndepărtat dacă ținem cont de densitatea negocierilor din ultimele zile care au lăsat o senzație de târguială pe funcții de cea mai joasă calitate. Florin Cîțu, propunerea PNL pentru poziția de prim-ministru, a fost se pare doar cea a unui iepure de duzină folositor oricând pentru a prosti opinia publică și a ascunde adevăratele intenții. Nici varianta Nicolae Ciucă nu mai pare așa de serioasă dacă informațiile pe surse se vor confirma.

Vezi și: Dovada ca Scandalul gunoaielor din Sectorul 1 este creat artificial

Unde s-a ajuns. Președintele PNL, Ludovic Orban, fostul prim-ministru al României, și-a dat demisia din funcția după pierderea alegerilor. A așteptat ca și alții din partid sa îi urmeze gestul, dar a așteptat în zadar. În timp ce președintele Klaus Iohannis, el însuși un înfrânt al alegerilor din 6 decembrie, insistă cu Nicolae Ciucă, șeful PNL are o altă agendă, una proprie. A relansat diversiunea Cîțu (foarte probabil fără știința acestuia) pentru a testa pistele care îl interesează: funcția de premier și cea de președinte al Camerei Deputaților... în această ordine.

Cum negocierea în forță cu USR-PLUS și UDMR nu a ieșit, Orban a trecut la varianta de rezervă. A mers la Cotroceni și i-a spus președintelui Klaus Iohannis că singura variantă este ca el să se întoarcă la Guvern. Potrivit informațiilor noastre președintele Iohannis ar dori să se termine cât mai repede negocierile și cum argumente de forță și marjă de manevră nu prea are, i-ar fi spus lui Orban că e de acord dacă îi va prezenta în următoarele zile că are sprijin politic în PNL și la ceilalți parteneri pentru asta.

Și de aici au urmat diversiunile. Șeful PNL a luat negocierile pe cont propriu și le-a propus partenerilor că cea mai bună variantă e să se meargă pe sistemul trageri succesive în ordinea procentelor obținute la alegeri - PNL trage primul, USR-PLUS trage al doilea și UDMR al treilea. Minoritățile vor avea alt tip de negocieri țintite pe fiecare parlamentar membru al acestui grup. De principiu și-au dat acordul toți plecând de la premisa că fiecare face ce dorește cu tragerea lui.

A urmat o întâlnire în noapte la PNL unde Orban le-a prezentat colegilor versiunea a ceea ce el a înțeles din negocierile cu partenerii - lumea e de acord cu redesemnarea lui și deci partidul va trebui să ia o nouă decizie. Nu i s-a cerut lui Florin Cîțu să se retragă, dar acesta și ceilalți au înțeles că mișcarea e absolut necesară și trebuie făcută cu tact pentru a menaja pe toată lumea. De menționat că deși întreaga zi de ieri presa a fost întoxicată de adversarii lui Orban din partid, la ședința de aseară nimeni nu a mișcat în front, semn că Orban și-a întărit considerabil poziția.

Imediat, public, particula PLUS, prin vocea lui Dacian Cioloș a dat de înțeles că Orban a înțeles ce a vrut el din negocierile de ieri și că USR-PLUS ar putea să nu fie de acord cu redesemnarea lui Orban.

Acum urmează teatrul care va dura aproximativ o săptămână. Primii care se vor întâlni pentru a lua o decizie vor fi cei de la USR-PLUS. Aceștia vor avea acum de dimineață o întâlnire neoficială în care vor discuta variantele și marjele de negociere urmând ca în cursul serii să se întâlnească oficial și să decidă dacă aproba regula cu trageri succesive fără drept ca unul din parteneri să pună condiții de nume în alegeri. În economia jocului trebuie ținut cont și de faptul că în negocierile eșuate de până acum una din ideile avansate dinspre USR-PLUS pentru deblocare a fost chiar și revenirea lui Orban în fruntea Guvernului pentru a lăsa pentru Dan Barna postul de la Camera Deputaților.

La UDMR nu ar trebui să fie nici o problemă în această privință pentru că a III-a tragere înseamnă pentru ei postul de președinte al Senatului României, al doilea om în stat după Președintele României în ordinea de precădere) în persoana senatorului Cseke Attila.

Cum se va finaliza jocul la PNL? Va trebui să se țină cont atât de dorința lui Ludovic Orba, dar și de sensibilitățile lui Florin Cîțu pus a doua oară în poziția stânjenitoare de a fi pe post de iepure. În primul rând din Tabara Orban vor fi unii care vor spune că decizia partidului în forul cel mai autorizat între congrese - Consiliul Național - a fost ca șeful partidului să fie desemnat premier și că votul din BPN pentru ministrul demisionar al Finanțelor nu prea e statutar. În al doilea rând va exista o ieșire publică a președintelui Klaus Iohannis care nu va exclude o revenire al lui Orban și care va îndemna PNL să ia o decizie cumpănită și înțeleaptă lăudându-l în același timp pe Cîțu pentru apoi, în al III-a lea rând să existe o nouă ședință la PNL care să schimbe mandatul partidului la noua rundă de consultări oficiale de la Cotroceni.

Dacă totul va fi mers OK și partidele vor accepta sistemul de trageri succesive atunci PNL va lua premierul, USR-PLUS va lua șefia Camerei Deputaților și UDMR șefia Senatului. Odată setate liniile directoare se va trece la împărțeala pe ministere, secretari de stat, agenții, societăți naționale, deconcentrate și prefecturi.

În PNL e de așteptat ca după rezolvarea problemelor Ludovic Orban să taie în carne vie printre cei care l-au și văzut mort politic. În USR-PLUS să se întărească Dan Barna și ai lui pentru a înghiți PLUS cu fulgi cu tot la congresul de fuziune, iar în UDMR să se liniștească apele după ce le-a trecut liderilor glonțul pe la ureche și au intrat în parlament exclusiv grație absenteismului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.