Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teatrul Szigligeti din Oradea, organizează Festivalul internaţional 'HolnapUtan', ce va avea loc în iunie

basilica.ro
teatru

Teatrul Szigligeti din Oradea a invitat patru trupe de teatru din trei ţări, România, Ungaria şi Serbia, în Festivalul internaţional "HolnapUtan" ("Poimâine"), ce va avea loc, în perioada 3-6 iunie, conform agerpres.

"Festivalul internaţional din acest an, ajuns la IX-a ediţie, îşi propune să prezinte publicului orădean spectacolele unor ateliere teatrale deosebite care realizează producţii în limbă maghiară. Baza programului din acest an o reprezintă spectacole realizate printr-o îmbinare organică a teatrului cu muzica", a informat, într-un comunicat, teatrul maghiar din Oradea.

În deschiderea evenimentului, miercuri, de la ora 19, va fi prezentat spectacolul de mare succes "Cireaşa neagră" al Teatrului Naţional de la Miskolc, Ungaria. Despre spectacolul care încearcă să prelucreze traumele cauzate de Primul Război Mondial, criticul de teatru Balogh Gyula a scris următoarele: "Rănile istorice, pasiunea şi blestemul unor convieţuiri forţate apar cu o forţă de temut în Cireaşa neagră, un spectacol care nu judecă, ci pur şi simplu tulbură".

Pe 5 iunie, de la ora 17,00, publicul este invitat la spectacolul "Tigrul sibian" al gazdei festivalului, Trupa Szigligeti, în regia Gianinei Cărbunariu, montată pe scenă de Tóth Tunde.

Criticul de teatru Simon Judit a scris următoarele despre producţie, în ediţia din luna mai a revistei culturale "Újvárad": "Tóth Tunde scoate acţiunea şi personajele din spaţiu şi timp, face teatru în teatru, împleteşte splendid burlesque-ul cu musicalul, suprarealismul cu glumele, bufonada cu drama, în timp ce răsună melodiile americane îndrăgite de la începutul-mijocul secolului trecut, dar şi hit-urile zilelor noastre. Cei cinci actori excepţionali (Balogh Attila, Dimeny Levente, Szotyori József, Tőtős Ádám, Trabalka Cecília) reprezintă, de fapt, prototipuri sociale şi individuale, sunt perfecţi în fiecare rol, cântă, dansează, ne fac să râdem şi să plângem, după tradiţiile lui Charlie Chaplin".

Tot pe 5 iunie, dar de la ora 19,00, trupa Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timişoara vine la Oradea cu noua sa premieră, musicalul "Kilenc (Nouă)". Spectacolul muzical distins cu mai multe premii Tony este o adaptare Broadway a filmului semi-autobiografic "8 1/2" de Federico Fellini.

Protagonistul piesei este regizorul italian de mare succes Guido Contini, care încearcă din răsputeri să-şi salveze cariera şi căsnicia, în timp ce viaţa lui profesională şi cea personală se împletesc fără salvare. În timp ce încearcă disperat să asambleze acţiunea noului său film, încetul cu încetul, începe să confunde realitatea cu imaginaţia. În mintea tulburată a lui Guido, reapar femeile din trecut şi prezent - mama, soţia, amanta, muza, o actriţă vedetă - care îl bântuie, îl ceartă, îl consolează, în timp ce el se maturizează şi învaţă să accepte efemeritatea vieţii.

Pe 6 iunie, în ultima zi de festival, teatrul orădean va găzdui o producţie a Teatrului de stat maghiar din Novi Sad (Serbia), pentru prima dată la Oradea, şi care va prezenta un spectacol muzical clasic numit "Parasztopera (Opera Ţărănească)", de Pinter Bela şi Darvas Benedek.

"Opera Ţărănească se bazează pe o poveste arhaică, în care incestul, crima şi moştenirile ţinute în secret se îmbină cu elementele clasice ale baladelor populare maghiare. Spectacolul pictează astfel tabloul unei lumi misterioase, întunecate, în care secretele ascunse ies la iveală, evenimentele trecutului îşi fac efectul în prezent, iar spectatorul devine martorul unor păcate vechi. Trecutul intră în coliziune cu prezentul, la fel ca personajele din trecut cu cele din prezent. Baza muzicală a spectacolului care poate fi considerat atât o operă propriu-zisă, cât şi o parodie a acesteia, o reprezintă cântecele populare ardelene, dar include şi elemente din muzica barocă şi rock", se arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.