Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teheranul acuză separatiștii jihadiști pentru atentatul de la Ahvaz

Stock market
atentat Iran

Atentatul de sâmbătă soldat cu 24 de morţi la Ahvaz, în sud-vestul Iranului, a fost comis de un camondo cu legături cu separatişti jihadişti ”susţinuţi de ţări arabe”, anunţă Ministerul iranian al Informaţiilor într-un comunicat postat marţi online, relatează AFP preluată de news.ro.

”În urma operaţiunilor în domeniul informaţiilor efectuate încă din primele minute” după atentat, ”cinci membri ai unui comando terorist afiliat unor grupări separatiste takfiri susţinute de ţări arabe reacţionare au fost identificaţi”, scrie ministerul.

Termenul "takfiri" este folosit de către autorităţile iraniene pentru a-i desemna pe jihadiştii sunniţi. El derivă din cuvântul arab "takfir" (anatemă), o acuzaţie folosită de către aceşti extremişti ca justificare a violenţei contra celor pe care-i consideră impii.

”Ascunzătoarea teroriştilor a fost descoperită, iar 22 de persoane implicate (în atentat) au fost arestate”, se arată în comunicat, în care se precizează că ”explozivi, material militar şi echipamente de comunicare au fost descoperite şi confiscate din această ascunzătoare”.

”Comanditarii şi susţinătorii străini ai acestui act terorist au fost de asemenea identificaţi. Mai multe informaţii despre ei vor fi furnizate în timp util”, afirmă ministerul.

Atentatul de la Ahvaz a fost comis sâmbătă de către un comando care a deschis focul cu arma automată asupra unei defilări militare şi mulţimii spectatorilor.

Autorităţile au anunţat anterior că au fost patru atacatori şi că au fost ucişi prin împuşcare toţi.

Situat la aproximativ 560 de kilometri sud de Teheran, Ahvaz este capitala provinciei Khuzestan, cu populaţie majoritar arabă.

Imediat după atentat, autorităţile iraniene au acuzat mişcarea separatistă arabă activă în această provincie.

Atentatul a făcu tobiectul a două revendicări concurente - una în numele grupării jihadiste Statul Islamic (SI),, cealaltă în numele Rezistenţei Naţionale din Ahvaz, care se prezintă drept o grupare separatistă arabă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.