Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tehnici noi în tratarea limfoamelor

https://www.medic.chat/afectiuni/limfomul/
limfom

Peste 20.000 de persoane din Statele Unite mor anual din cauza limfoamelor. Însă oamenii de știință folosesc o metodă nouă de modificare a celulelor imune „ucigașe” pentru a învinge această formă de cancer, potrivit 360medical.ro.

Potrivit statisticilor, peste 1,5 milioane de oameni trăiesc cu limfom în întreaga lume. Aproximativ 85.000 de persoane sunt diagnosticate recent în SUA cu limfoame. Cercetătorii de la Scripps Research au o nouă strategie promițătoare pentru tratarea limfoamelor.

Noua abordare utilizează celulele imune naturale care vizează cancerul, cunoscute sub numele de celule naturale ucigașe, care au fost modificate pentru a viza selectiv limfomul. Așa cum au descris în studiul lor oamenii de știință, celulele ucigașe naturale modificate au redus dramatic limfomul la șoarece.

„Am găsit o modalitate de a atinge selectivitatea în direcționarea celulelor limfomului, ceea ce reprezintă o abatere importantă de la terapiile existente”, a declarat  prof.dr. Peng Wu, din cadrul Departamentului de Medicină Moleculară de la Scripps Research, co-autorul studiului.

Citește și: Fostul militar britanic Lishman INTRĂ iar sub TUNUL DIICOT, după dosarul Ayahuasca - Este anchetat într-un nou dosar pentru evaziune și spălare de bani

Wu și  James Paulson, celălalt autorul al studiului, au dezvoltat o strategie mai specifică utilizând celule ucigașe naturale, care sunt celule imune care patrulează în mod normal în fluxul sanguin și țesuturi, căutând și distrugând celulele infectate cu virus sau cancerigene. Acești războinici ai sistemului imunitar, cunoscuți și sub denumirea de celule NK, sunt capabili să recunoască anumite molecule de suprafață care indică malignități în interiorul unei celule; apoi pot ucide acea celulă țintă printr-o varietate de mijloace, inclusiv prin secretarea proteinelor care perforează găurile din membrana exterioară a celulei.

Crearea unei celule NK super-alimentate

La începutul anilor 1990, cercetătorii canadieni au dezvoltat un tip special de celule NK, NK-92, de la un pacient cu un cancer rar de celule NK. Celulele NK-92 sunt relativ ușor de crescut și de multiplicat în laborator, în comparație cu celulele NK normale găsite în sângele uman.

Cercetătorii canadieni și alții au demonstrat de atunci că celulele NK-92 sunt bune la distrugerea diferitelor tipuri de celule canceroase și pot da rezultate la unii pacienți, cu efecte secundare minime. Celulele NK-92MI, o versiune mai ușor de înmulțit a celulelor NK-92, sunt acum cercetate pe scară largă pentru a fi utilizate împotriva diferitelor tipuri de cancer.

În noul studiu, Wu și echipa sa au folosit tehnici de chimie pentru a modifica celulele NK-92MI pentru a-și concentra puterea de combatere a cancerului împotriva limfomului. Într-un set inițial de experimente, oamenii de știință Scripps Research au reproiectat celulele NK-92MI pentru a include o moleculă de suprafață care se leagă de un receptor de suprafață al celulelor B numit CD22, care este în mod normal abundent pe celulele limfomului derivate din celulele B. Astfel, în principiu, celulele NK-92MI ar recunoaște selectiv celulele B canceroase.

În testele de cultură celulară, modificarea a adus o mare îmbunătățire a capacității celulelor NK de a distruge celulele limfomului, iar aceste celule ucigașe nu au afectat celulele sănătoase.

„Am constatat că, după injectare, aceste celule NK tind să se găsească în plămâni și în fluxul sanguin – în timp ce în acest model de șoarece și la pacienții cu limfom uman, celulele limfomului se află în cea mai mare parte în măduva osoasă”, a afirmat Wu.

Echipa a adăugat apoi celulelor NK o nouă moleculă numită Sialyl-Lewis X, care a făcut ca celulele să se adune în măduva osoasă în mijlocul celulelor limfomului. Acest lucru a dus la o întârziere dramatică în ceea ce privește dezvoltarea limfomului la șoareci. Cu acest rezultat promițător, Wu și laboratorul său continuă acum să dezvolte aceste strategii și alte strategii conexe pentru utilizare clinică.

Sialyl-Lewis X, care a făcut ca celulele NK-92MI să se adune în măduva osoasă, precum și molecula de legare CD22 care a dirijat celulele către celulele B maligne, sunt ambele glicani care sunt asociați și de alți cercetători cu diferite tipuri de cancer.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.