Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Telescopul CHEOPS, prima misiune a Agenției Spațiale Europene dedicată studiului exoplanetelor, a fost lansat

spatiu, cosmos

Telescopul CHEOPS, prima misiune a Agenției Spațiale Europene (ESA) dedicată studiului exoplanetelor, a fost lansat miercuri dimineață, de la Portul Spațial European din Kourou, Guyana Franceză, anunță MEDIAFAX.

Lansarea misiunii CHEOPS (CHaracterising ExOPlanet Satellite), dedicată studiului planetelor din afara Sistemului nostru Solar, a avut loc la ora 8.54 GMT. Telescopul va observa sistemele solare despre care deja se știe că găzduiesc exoplanete, măsurând schimbările minuscule de luminozitate cauzate de tranzitul planetei pe discul stelei, potrivit rosa.ro.

Citește și: Victor Ponta a făcut anunțul- Decizia pe care a luat-o în privința pensiilor speciale

După lansare, telescopul spațial CHEOPS s-a plasat în postul său de observație, la 710 kilometri altitudine.

"Este un moment excepțional pentru istoria spațială europeană și istoria exoplanetelor", a declarat Didier Queloz, laureatul premiului Nobel pentru fizică pentru 2019.

"Misiunea CHEOPS reprezintă o etapă necesară pentru o mai bună înțelegere a astrofizicii tuturor planetelor străine descoperite de noi și care nu au un echivalent în Sistemul Solar", a explicat acesta.

Peste 4.000 de exoplanete - orbitând altă stea decât Soarele - au fost detectate de când Queloz și colegul său Michel Mayor au găsit-o pe prima, 51 Pegasi b, în urmă cu aproape 25 de ani, descoperire care le-a adus premiul Nobel.

În prezent, se estimează că există în galaxie cel puțin același număr de planete ca al stelelor, aproape 100 de miliarde.

Potrivit Agenției Spațiale Române (rosa.ro), misiunea va viza stele care găzduiesc planete a căror dimensiune se află într-un interval de la mărimea Pământului până la cea a lui Neptun, oferind măsurători precise ale dimensiunilor acestor corpuri cerești. Aceste măsurători, alături de informații din surse terțe despre masa planetei vor permite cercetătorilor să determine densitatea planetelor, cu o primă caracterizare a acestor lumi extrasolare. Densitatea unei planete oferă indicii importante despre compoziția și structura sa, relevând, de exemplu, dacă este predominant stâncoasă sau gazoasă, sau poate adăpostește oceane semnificative ca mărime.

Citește și: Şedinţa de Guvern- Declarațiile lui Florin Cîțu și Ralucăi Turcan despre buget .

Spre deosebire de sateliți precedenți pentru exoplanete, CHEOPS nu este o "mașină de descoperit planete", ci reprezintă mai degrabă o misiune de continuare a unor observații precedente, concentrându-se pe stele individuale care au cu siguranță una sau mai multe planete. Satelitul va măsura schimbările minuscule de luminozitate ale acestora din timpul tranzitului planetei pe discul stelei - o procedură cunoscută sub numele de "metoda tranzitului".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.