Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Telescopul Hubble a surprins o imagine care ne dezvăluie ce se află la o distanță de aproximativ 162.000 de ani-lumină de Pământ

ESA/Hubble & NASA, A. Sarajedini, F. Niederhofer
stele

O formă sferică, formată din 'vârfuri de ac de lumină' provenite de la stele foarte apropiate, s-a dezvăluit telescopului spațial Hubble atunci când observatorul a privit recent în constelația Mensa, informează inverse.com.

Hubble a surprins o imagine a unui roi globular, o comunitate de stele care s-au format aproximativ în același timp și loc, cu compoziții similare, a cărei populație poate fi de zeci de mii până la milioane de stele. Astronomii studiază clusterele globulare precum acesta, numit NGC 1841, pentru a afla mai multe despre formarea timpurie a stelelor. Aceste stele pot avea o vechime de miliarde de ani.

"Clusterele globulare conțin adesea un număr mare de stele foarte vechi, ceea ce le face să fie ceva asemănător cu "fosilele" celeste", au scris oficialii Agenției Spațiale Europene (ESA) într-o descriere a imaginii publicată marți. Agenția colaborează cu NASA pentru a gestiona telescopul.

content-image

"La fel cum fosilele oferă informații despre dezvoltarea timpurie a vieții pe Pământ, clusterele globulare precum NGC 1841 pot oferi informații despre formarea foarte timpurie a stelelor în galaxii", au adăugat oficialii ESA. De exemplu, imensa lor gravitație colectivă îi ajută să își păstreze stelele mai bătrâne și mai roșii, care s-ar fi putut dispersa în afara roiurilor cu mai puțini membri.

Locația NGC 1841

NGC 1841 se găsește în interiorul unei galaxii satelit din apropiere a Căii Lactee. Numită Marele Nor al lui Magellan (LMC), această galaxie este legată gravitațional de a noastră și arată ca o pată pe cerul sudic. LMC se află la o distanță de aproximativ 162.000 de ani-lumină de Pământ.

"Hubble a revoluționat studiul roiurilor globulare", au scris anterior oficialii ESA.

Altitudinea orbitală a telescopului spațial, de aproximativ 326 de mile deasupra suprafeței Pământului, îi oferă o vedere neobstrucționată a stelelor individuale. Aceste detalii pot fi ratate de telescoapele de la sol. Claritatea vederii lui Hubble a făcut din el un instrument ideal pentru astronomii care caută răspunsuri la modul în care evoluează aceste centre stelare dense și cum funcționează de fapt gravitația acestor roiuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.