Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Telescopul Spațial James Webb a descoperit ceva extrem de bizar: 'Chestia asta este un adevărat monstru' - cercetător postdoctoral la Universitatea Texas

freepik.com

Cercetătorii de la Telescopul Spațial James Webb (JWST) au identificat o nouă și misterioasă galaxie, denumită AzTECC71, care a generat numeroase semne de întrebare. Inițial, galaxia a fost observată sub forma unei pete luminoase în imaginile capturate de telescopul spațial Hubble, dar ulterior a dispărut într-un mod enigmatic.

Cu câteva zile în urmă, obiectul fantomatic a reapărut ca o galaxie slabă, dar distinctă, într-o imagine de la Telescopul Spațial James Webb (JWST).

Descoperirea pune în discuție ipotezele anterioare despre prevalența și compoziția galaxiilor, oferind noi perspective asupra istoriei cosmice și a evoluției galaxiilor.

Astronomii vorbesc despre AzTECC71 ca fiind o galaxie care este ocupată să formeze multe stele noi, dar care este învăluită într-un văl prăfuit prin care este greu de văzut.

Un adevărat monstru

Aceste galaxii au fost considerate cândva ca fiind extrem de rare în universul timpuriu, dar această descoperire sugerează că ar putea fi de trei până la 10 ori mai frecvente decât se aștepta.

„Chestia asta este un adevărat monstru”, a declarat Jed McKinney, cercetător postdoctoral la Universitatea Texas din Austin.

„Chiar dacă arată ca o pată mică, formează de fapt sute de stele noi în fiecare an. Iar faptul că până și ceva atât de extrem este abia vizibil în cele mai sensibile imagini de la cel mai nou telescop al nostru este atât de interesant pentru mine. Ne spune, potențial, că există o întreagă populație de galaxii care s-au ascuns de noi.”, a mai spus acesta.

Echipa și-a publicat concluziile în The Astrophysical Journal, informează gadgetreport.ro.

Proiectul COSMOS-Web – cea mai mare inițiativă de cercetare inițială a JWST, condusă de Caitlin Casey, profesor asociat la UT Austin – are ca scop cartografierea a până la 1 milion de galaxii. Scopul este, în parte, acela de a studia primele structuri ale universului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.