Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Telescopul spațial James Webb dezvăluie lumii ștințifice lucruri uimitoare despre formarea stelelor

science.nasa.gov

Formarea stelelor și mediile haotice în care acestea trăiesc este unul dintre cele mai bine studiate, dar și cele mai misterioase domenii de cercetare cosmică. Subtilitățile acestor procese sunt acum dezvăluite ca niciodată până acum de către Telescopul spațial James Webb al NASA, informează nasa.gov.

Două noi imagini obținute de NIRCam (Near-Infrared Camera) și MIRI (Mid-Infrared Instrument) ale lui Webb prezintă regiunea de formare a stelelor NGC 604, situată în galaxia Triangulum (M33) , la o distanță de 2,73 milioane de ani-lumină de Pământ. În aceste imagini, bulele cavernoase și filamentele întinse de gaz scrijelesc o tapiserie mai detaliată și mai completă a nașterii stelelor decât cea observată în trecut.

Adăpostindu-se printre învelișurile prăfuite de gaz din NGC 604 se află mai mult de 200 dintre cele mai fierbinți și mai masive tipuri de stele, toate aflate în primele etape ale vieții lor. Aceste tipuri de stele sunt de tip B și de tip O, acestea din urmă putând avea o masă de peste 100 de ori mai mare decât cea a Soarelui nostru. Este destul de rar să găsim o astfel de concentrație de stele în universul apropiat. De fapt, nu există o regiune similară în galaxia noastră, Calea Lactee.

Această concentrație de stele masive, combinată cu distanța sa relativ mică, înseamnă că NGC 604 oferă astronomilor posibilitatea de a studia aceste obiecte într-un moment fascinant, la începutul vieții lor.

Imaginea NIRCam View NGC 604

content-image

În imaginea NIRCam în infraroșu apropiat a lui Webb, cele mai vizibile caracteristici sunt șuvițe și grupuri de emisie care apar în roșu aprins, care se extind din zone care arată ca niște luminițe sau bule mari în nebuloasă. Vânturile stelare de la cele mai strălucitoare și mai fierbinți stele tinere au sculptat aceste cavități, în timp ce radiația ultravioletă ionizează gazul din jur. Acest hidrogen ionizat apare ca o strălucire fantomatică albă și albastră.

Dungile strălucitoare de culoare portocalie din imaginea în infraroșu apropiat a lui Webb semnifică prezența moleculelor pe bază de carbon cunoscute sub numele de hidrocarburi aromatice policiclice, sau HAP-uri. Acest material joacă un rol important în mediul interstelar și în formarea stelelor și a planetelor, dar originea sa este un mister. Pe măsură ce vă deplasați mai departe de zonele imediat limpezi de praf, roșul mai intens semnifică hidrogenul molecular. Acest gaz mai rece este un mediu excelent pentru formarea stelelor.

Rezoluția rafinată a lui Webb oferă, de asemenea, o perspectivă asupra unor caracteristici care anterior nu păreau să aibă legătură cu norul principal. De exemplu, în imaginea lui Webb, există două stele tinere și strălucitoare care sculptează găuri în praf deasupra nebuloasei centrale, conectate prin gaz roșu difuz. În imaginile în lumină vizibilă de la Telescopul spațial Hubble al NASA , acestea apăreau ca niște pete separate.

Imaginea MIRI View NGC 604

content-image

Vederea lui Webb în infraroșu mediu ilustrează, de asemenea, o nouă perspectivă asupra activității diverse și dinamice din această regiune.În vizualizarea MIRI a NGC 604, există în mod evident mai puține stele. Acest lucru se datorează faptului că stelele fierbinți emit mult mai puțină lumină la aceste lungimi de undă, în timp ce norii mai mari de gaz și praf mai reci strălucesc.

Unele dintre stelele observate în această imagine, aparținând galaxiei înconjurătoare, sunt supergigante roșii - stele reci, dar foarte mari, cu un diametru de sute de ori mai mare decât cel al Soarelui nostru. În plus, unele dintre galaxiile de fundal care au apărut în imaginea NIRCam se estompează și ele.În imaginea MIRI, șuvițele albastre de material semnifică prezența PAH-urilor.

Se estimează că NGC 604 are o vechime de aproximativ 3,5 milioane de ani.Norul de gaze incandescente se întinde pe o distanță de aproximativ 1.300 de ani-lumină.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.