Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiune MAXIMĂ pentru fostul primar al Iașiului, Nichita - Află în august decizia DEFINITIVĂ în dosarul de corupție în care a primit patru ani după gratii

image-2013-06-5-14941494-70-gheorghe-nichita[1]

Curtea de Apel Bucurețti a amânat, vineri, pentru a doua oară, pronunțarea unei decizii definitive în dosarul în care fostul primar al Iașiului, Gheorghe Nichita și omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu sunt judecați pentru fapte de corupție și au primit patru ani cu executare fostul edil și o pedeapsă cu suspendare afaceristul.

Citește și: Șefii Grupului Naval Sulina, cei datori să supravegheze ce intră din Marea Neagră, SCAPĂ 'basma curată' în dosarul drogurilor pierdute în larg

Este de amintit că Tiberiu Urdăreanu a colaborat intensiv cu procurorii DNA făcând numeroase denunțuri ce s-au concretizat în dosare penale iar în acest dosar a recunoscut acuzațiile aduse.

„Corupţia în rândul funcţionarilor publici trebuie pedepsită exemplar, pentru că afectează serios încrederea românilor în autorităţi”, nota judecătorul de la Tribunalul Bucureşti, în motivarea deciziei prin care a dictat patru ani de închisoare cu executare pentru fostul primar din Iaşi, Gheorghe Nichita.

Citește și: Secretul 'BUNĂSTĂRII' agenților pe sub nasul cărora a trecut cocaina pierdută în Marea Neagră - Unul făcea până la 80.000 de lei din jocuri de noroc

Judecătorul a considerat că argumentele aduse în apărare, educaţia aleasă şi lipsa unui cazier nu arată decât că fostul edil trebuia să ştie la ce riscuri se expune dacă ia mită.

Judecătorul de la Tribunalul Bucureşti a considerat că faptele fostului edil sunt foarte grave, motiv pentru care se impune închisoarea cu executare.

Citește și: Ancheta colosală a drogurilor pierdute în mare a COSTAT statul român 3,5 milioane de lei - Bunurile găsite de anchetatori pentru valorificare

„Tribunalul apreciază că în cazul inculpatului Nichita numai executarea în regim de detenţie a pedepsei închisorii este aptă să asigure funcțiile de constrângere, reeducare și exemplaritate ale sancţiunilor penale”, se arată în motivarea deciziei.

Pedeapsa a fost dictată după ce judecătorul a ajuns la concluzia că probele din dosar demonstrează că fostul primar a primit peste 3,6 milioane de lei mită de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu pentru un contract. Nici atitudinea adoptată în timpul procesului nu l-a ajutat pe fostul edil, explică instanţa de judecată. De altfel, Gheorghe Nichita a negat, încă de la începutul anchetei, că ar fi primit mită.

Citește și: DIICOT este pe urma 'SPONSORILOR' fostului ofițer SRI fugar, Daniel Dragomir - Aceștia pot face parte din sfera POLITICĂ, de afaceri sau alte medii 'la putere'

Magistratul explică în document impactul faptelor judecate în dosar asupra societăţii.

„Este afectată încrederea publică în buna credință și integritatea persoanelor alese în funcții de autoritate publică precum cea de primar, dar şi respectul față de autoritățile și instituțiile publice, prestigiul şi credibilitatea de ansamblu a autorităţilor statului”, au explicat judecătorii în motivarea deciziei.

Citește și: CEO-ul Black Cube l-a 'PROBAT' ca pe începători pe ex-colonelul Dragomir - Deși expert în manipularea grupurilor de crimă, a picat pe ambientalele israeliene

Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, cel care i-a oferit mită fostului edil, a fost şi el condamnat, însă judecătorii au considerat că o pedeapsă cu suspendare este suficientă. Acesta a recunoscut fapta, ba chiar a făcut şi denunţuri în alte dosare.

Sentinţa a fost atacată cu apel iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel București, decizia acesteia instanțe urmând a fi una definitivă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.