Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Războiul nordului': Rusia amenință că se retrage din Consiliul Arctic

arctica

Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar din Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Nikolai Korciunov, a subliniat că Moscova își va dezvolta agenda în cadrul Consiliului Arctic în funcție de evoluția situației și reieşind din necesitatea de a i se respecta interesele, relatează TASS, potrivit Rador.

Rusia s-ar putea retrage din Consiliul Arctic în cazul unui comportament distructiv din partea Occidentului și a încălcării drepturilor sale ca stat-membru în organizație, a declarat într-un interviu acordat pentru Agenţia de presă TASS ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar în Ministerul rus de Externe, Nikolai Korciunov.

'Nu a fost examinată invitarea părții ruse la evenimentele care vor fi organizate în perioada deţinerii Președinției Consiliului Arctic de către Norvegia. Tototdată, aș dori să menționez faptul că neinvitarea reprezentanților ruși la evenimentele Consiliului Arctic va însemna o încălcare a drepturilor sale ca stat membru și, în acest caz, participarea în continuare a țării noastre la activitățile acestei organizații este puțin probabil să fie posibilă', a adăugat Korciunov.

Norvegia a preluat de la Federația Rusă președinția rotativă a organizației, pe care Rusia a prezidat-o din 2021 până în 2023. 'Acum, viitorul Consiliului Arctic depinde în întregime de președinția norvegiană și de susţinerea abordărilor colective, pe a căror bază s-a construit dintotdeauna activitatea Consiliului, împreună cu restul țărilor sale membre', a adăugat el. După cum a menționat diplomatul, Moscova își va ajusta linia sa în Consiliul Arctic în funcție de evoluția ulterioară a situației și pe baza necesității de a i se respecta interesele Rusiei.

'În condiţiile reducerii rolului și eficacității Consiliului Arctic, provocată de către partenerii noștri occidentali, suntem deja angajați într-un dialog intens pe tema agendei arctice în diferite formate cu alte țări și organizații. Având în vedere faptul că Rusia este cea mai mare ţară arctică, iar mandatul ei în Consiliului Arctic include o gamă redusă de sfere de cooperare, vom pleca de la natura multivectorală a politicii noastre externe și vom dezvolta cooperarea în zona arctică cu parteneri care sunt constructivi atât în ​​formate bilaterale, cât și multilaterale, a subliniat ambasadorul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.