Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni in plen la votul prin corespondenta. Dragnea promite, PNL ataca cu glume comuniste

vot corespondenta

Deputatii dezbat miercuri in plen proiectul votului prin corespondenta. PNL a subliniat faptul ca va vota legea in ciuda a doua neajunsuri majore - ea nu prevede ca votul prin corespondenta sa se aplice si la prezidentiale sau la europaralmetnare, in plus inregistrarea alegatorilor nu se poate face online. Presedintele PSD Liviu Dragnea a anuntat insa ca dezbaterile vor continua in Comisia de specialitate tocmai pentru a completa legea privind alegerile prezidentiale.

"Atunci cand ne-am asumat preluarea presedintiei Comisiei speciale pentru redactarea acestei legi. Am redactat acest proiect prin colegii nostri din Comisie care a fost acceptat si de colegii nostri si de AEP si azi putem vota un proiect care da dreptul tuturor romanilor care traiesc in afara granitelor sa isi poata exercita dreptul de vot cel putin in aceleasi conditii pe care le au cetatenii din interiorul tarii.

Toate zvonurile ca pentru alegerile prezidentiale nu va fi stabilita prin lege procedura de vot prin corespondenta sunt nereale. Imediat dupa ce aceasta lege va fi votata eu voi cere Comisiei speciale sa continue discutiile pentru a se realiza proiectul de lege si pentru alegerile prezidentiale. Fiind proceduri putin diferite e nevoie de o analiza mult mai serioasa pentru cele doua tururi de scrutin din punct de vedere logistic si al infrastructurii, nu s-a dorit sa se mai gaseasca inca un motiv pentru c alegea de azi sa fie amanata.

Toate aceste discutii vot inceta si se va vedea ca toti cei care nu au avut incredere ca vor fi aceleasi prevederi si la alegerile prezidentiale ori sau inselat, ori au vrut sa umbreasca acest succes al tuturor de azi, care este de fapt succesul romanilor de pretutindeni", a spus Dragnea.

PNL spera sa faca ei modificarile necesare acestei legi, dupa 2016. In plus Mihai Voicu a facut apel la glume din comunism ca sa sublinieze faptul ca nu este normal ca inregistrarea pentru votul prin corespondenta sa nu poata fi facuta online.

"PNL va vota în favoarea legii pe care o dezbatem in plen.

Regretul este că legea nu se referă la votul prin corepsondenţă pentru toate tipurile de scrutin aşa cum ar fi fost bine. Avem un pas făcut prin adoptarea votului prin corespondenţă pentru alegerile parlamentre dar nu este întregul salt. Atât se poate cu această majoritate parlamentară. Sperăm ca o altă manjoritate parlamentară după alegerile din 2016 va extinde aceasta lege.

Dezamăgirea constă că în anul 2015 în acest proiect de lege prin voinţa majorităţii parlamentare şi cu opoziţia PNL înregistrarea alegătorilor pentru votul prin corespondenţă se poate face doar în scris, doar fizic, a fost eliminată posibilitatea de înscriere elctornică şi nu suntem în 1980 şi nici în 1880. Această eliminare a posibilităţii de înregistrare electronică seamănă mai degarabă ca o piedică, decât ca o facilitate şi îmi aduce aminte acea glumă de pe vremea comuniştilor care spunea că regimul Ceauşescu sigur te lasă să emigrezi, dacă ai peste 70 de ani şi dacă îţi dau voie părinţii. Avem o lege o lege a votului prin corespondenţă dar creem bariere prin diverse articole. Votăm pentru şi vom căuta să modificăm această lege prin îmbunătăţire în cel mai scurt timp cu putinţă", a spus Mihai Voicu.

Proiectul de lege a fost votat pe articole si va intra la votul final.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.