Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni Rusia-Israel: Agenția Evreiască, responsabilă de cererile de imigrație, reacționează la specualțiile că ar putea fi interzisă la Moscova

rusia israel

Autoritățile ruse au făcut recent o serie de cereri dificile birourilor Agenției Evreiești din această țară, într-o mișcare extrem de neobișnuită care ar putea împiedica capacitatea organizației semi-guvernamentale de a funcționa în această țară, a declarat marți un oficial al grupului, potrivit The Times of Israel.

Cu toate acestea, Yigal Palmor, șeful unității de relații internaționale a Agenției Evreiești, a subliniat că Rusia nu a cerut ca organizația să își înceteze activitățile în această țară, contrar unui raport al Jerusalem Post, care a dezvăluit povestea, și a unei afirmații ulterioare făcute de ministrul imigrației, Pnina Tamano-Shata.

"Nu a existat nicio cerere de a ne închide, niciun ultimatum și niciun termen limită", a declarat Palmor pentru The Times of Israel.

Potrivit lui Palmor, organizația analizează cererile formulate de autoritățile ruse într-o scrisoare recentă.

"Scrisoarea invită Agenția Evreiască să răspundă în scris la orice dezacord cu privire la problemele ridicate. Prin urmare, Agenția Evreiască intenționează să studieze problemele în profunzime, precum și implicațiile acestora, și să le abordeze în consecință", a declarat organizația.

Între timp, "toate programele și activitățile Agenției Evreiești vor continua așa cum au fost planificate", a precizat organizația.

Încercând să atenueze și mai mult temerile, o sursă din cadrul organizației a declarat că, deși noile cerințe rusești ar putea complica lucrurile, nu se așteaptă ca acestea să forțeze Agenția Evreiască să își oprească operațiunile din țară.

"Este o pacoste, dar nu o amenințare reală", a declarat sursa, care a cerut să nu fie numită.

Nu a fost imediat clar de ce guvernul rus a emis aceste noi cereri acum. Agenția Evreiască a declarat că scrisoarea a fost scrisă în urma "unei proceduri de inspecție administrativă care a durat peste un an".

Organizația a precizat că scrisoarea a inclus "observații și critici la adresa subiectelor examinate. Acestea sunt în principal chestiuni administrative, dar scrisoarea indică probleme care, potrivit autorilor săi, au fost dezvăluite de inspecție, precum și posibilele lor consecințe juridice".

Aceste posibile consecințe juridice ar putea avea un efect profund asupra capacității Agenției Evreiești de a opera în Rusia.

Ierusalimul și Moscova au fost în dezacord în ultimele luni cu privire la sprijinul Israelului pentru Ucraina după invazia rusă a țării în februarie, precum și la campania în curs a Israelului împotriva Iranului în Siria, pe care Rusia uneori o tolerează, iar alteori se opune în mod deschis. Separat, Rusia este cunoscută pentru că a efectuat represiuni ample asupra organizațiilor străine.

Deși nu este fără precedent, această nouă amenințare la adresa capacității Agenției Evreiești de a funcționa în Rusia a evocat amintiri despre situația dificilă a evreilor din Uniunea Sovietică, cărora li s-a interzis să emigreze în Israel și să își practice în mod deschis credința.

Agenția Evreiască, o ramură neoficială a guvernului israelian, are sarcina de a supraveghea și de a încuraja imigrația în Israel. Persoanele care doresc să imigreze în Israel trebuie să depună cereri prin intermediul Agenției Evreiești. Organizația derulează, de asemenea, programe educaționale și o serie de alte activități.

Pentru a facilita aceste eforturi, organizația menține birouri în multe țări și orașe din întreaga lume, inclusiv la Moscova. În ultimii ani, zeci de mii de cetățeni ruși au imigrat în Israel, aproximativ 10.000 dintre aceștia sosind doar de la începutul invaziei rusești, la sfârșitul lunii februarie.

Vinerea trecută, organizația a primit o scrisoare din partea Ministerului rus al Justiției, în care se fac o serie de solicitări organizației, care ar fi o provocare pentru Agenția Evreiască să le respecte, a declarat Palmor. Întrucât organizația încă discută problema cu autoritățile ruse, el nu a dorit să dezvăluie natura acestor cereri.

"Ca parte a activității noastre, delegației Agenției Evreiești din Rusia i se cere ocazional să efectueze anumite adaptări la cererile autorităților. Menținem un contact constant cu autoritățile, cu scopul de a ne continua activitățile în conformitate cu normele stabilite de autoritățile relevante. Acest dialog continuă și acum", a declarat organizația într-un comunicat.

Tamano-Shata, care a afirmat în mod fals că Rusia a ordonat Agenției Evreiești să își închidă birourile, a declarat că lucrează cu Ministerul de Externe și cu biroul premierului pentru a interveni în această chestiune.

"I-am cerut prim-ministrului să ia măsuri împreună cu guvernul de la Moscova pentru a rezolva această problemă... Imigrarea în Israel este un drept de bază al fiecărui evreu din Rusia și ne vom asigura că va rămâne așa", a spus ea într-o declarație.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.