Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moartea Mahsei Amini. SUA vor să scoată Iranul din Comisia ONU privind condiția femeii: 'A arătat că nu și are locul în această instanță'

CNBC
Kamala Harris

Iranul nu îşi are locul în Comisia ONU privind condiţia femeii, a declarat miercuri vicepreşedinta americană Kamala Harris, care a lansat o iniţiativă pentru a declanşa scoaterea Teheranului din această instanţă, relatează AFP, conform AGERPRES.

În contextul reprimării marilor manifestaţii care au urmat decesului la 16 septembrie a tinerei Mahsa Amini, o kurdă iraniană de 22 de ani, SUA vor să lucreze cu "partenerii lor pentru a scoate Iranul" din această comisie a ONU ai cărei membri sunt aleşi pentru patru ani, a anunţat vicepreşedinta SUA într-un comunicat.

"Negând drepturile femeilor şi desfăşurând o represiune atât de brutală împotriva propriului popor, Iranul a arătat că nu îşi are locul în această comisie", a adăugat Kamala Harrris.

"Simpla prezenţă a Iranului discreditează (pentru membrii săi) sensul de a adera la ea, precum şi activitatea sa", a insistat ea.

Iranul este zguduit de manifestaţii de la moartea în detenţie a tinerei Mahsa Amini, arestată cu trei zile în urmă de poliţia moravurilor pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict din Republica Islamică, ce prevede purtarea vălului.

Reprimarea acestor manifestaţii, fără precedent prin amploarea şi natura lor după Revoluţia Islamică din 1979, a făcut zeci de morţi, conform ONG-urilor.

SUA şi Uniunea Europeană au adoptat deja noi sancţiuni împotriva regimului de la Teheran în urma acestei reprimări.

Ţările membre ale Comisiei ONU privind condiţia femeii (CSW) sunt alese de Consiliul Economic şi Social al ONU, ai cărui membri sunt ei înşişi aleşi de Adunarea Generală a organizaţiei.

Mandatul Iranului se încheie în 2026, iar cel al SUA, anul viitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.