Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Noi detalii despre tentativa de asasinare a lui Aleksandr Lukaşenko și a familiei sale: Vladimir Putin l-a sunat pe Joe Biden

putin lukasenko

Preşedintele rus, Vladimir Putin, l-a informat, potrivit Moscovei, pe omologul său american, Joe Biden, într-o convorbire telefonică, despre un atac dejucat ce îl viza pe liderul belarus, Aleksandr Lukaşenko, informează luni dpa.

Această informaţie a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenţiei de presă Interfax.

Vladimir Putin şi Joe Biden au discutat la telefon săptămâna trecută.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a anunţat sâmbătă că a fost dejucat un atac asupra preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko. FSB şi serviciile de securitate belaruse au arestat doi bărbaţi la Moscova. Unul dintre ei ar avea, de asemenea, şi cetăţenie americană.

KGB-ul belarus i-a acuzat pe cei doi bărbaţi arestaţi, tehnologul politic belorus Aleksandr Feduta și avocatul Iuri Zenkovici, că pregăteau o lovitură de stat armată. De asemenea, ei au fost acuzaţi că plănuiau să-i ucidă pe Lukaşenko şi familia acestuia.

Informaţia nu a putut fi verificată din surse independente.

Potrivit lui Lukaşenko, servicii de securitate străine s-ar afla în spatele atacului eşuat împotriva sa.

Operațiunea de arestare a fost efectuată de FSB al Rusiei împreună cu KGB-ul din Belarus. Potrivit serviciul rus, Zenkovici, care are dublă cetățenie americană și belorusă și belorusul Feduta lucrau la o schemă pentru o lovitură de stat militară în republică, «în conformitate cu scenariul cunoscut al ”revoluțiilor colorate”, cu implicarea naționalistilor locali și ucraineni, precum și pentru eliminarea fizică a președintelui Aleksandr Lukașenko», scrie vestidinrusia.ro.

Potrivit informațiilor primite de la KGB belorus, Zenkovici și Feduta au discutat despre planurile lor în chat-urile de pe una dintre aplicaţiile de tip messenger, iar la Moscova au decis să organizeze o întâlnire conspirativă cu generalii Forțelor Armate din Belarus, opozanții președintelui Lukașenko.

După consultări în SUA și în Polonia, Zenkovici și Feduta au ajuns la Moscova; întâlnirea a avut loc în separeul unuia dintre restaurantele capitalei. Conspiratorii le-au declarat militarilor că pentru implementarea cu succes a planului lor, este necesar să fie eliminat fizic aproape întregul vârf al conducerii bieloruse a republicii.

Au detaliat planul pentru o lovitură de stat militară: în special, ocuparea posturilor de radio și de televiziune pentru a transmite apelul lor către popor, blocarea unităților trupelor interne și ale celor speciale din Minsk, loiale actualei puteri. Se punea la cale și oprirea completă a sistemului energetic din Belarus pentru a împiedica acțiunile structurilor de forță și de ordine publică. Faza activă urma să fie începută de către formațiuni armate.

Scopul final al conspiratorilor este schimbarea ordinii constituționale prin abolirea funcției de președinte și transferarea puterii de stat către ”Comitetul reconcilierii naționale”. Potrivit agenției politros.ru, oficialii FSB au declarat că deținuții plăniuiau să pună mână pe proprietățile lui Lukașenko în favoarea generalilor implicați și să organizeze în Belarus ”democrația după modelul polonez”.

”Este de remarcat faptul că opozanţii au ales ziua Paradei Victoriei, de la Minsk, din 9 mai, drept dată a loviturii de stat militare. După înregistrarea și documentarea întâlnirii menționate, complotiștii au fost reținuți de organele de securitate ruse și predate partenerilor lor din Belarus”, se arată în raport.

Organele de anchetă din Belarus investighează cazul împotriva lui Zenkovici și Feduta în temeiul articolului 357 din Codul Penal al Belarusului (conspirație sau alte acțiuni comise în scopul cuceririi puterii de stat).

Lukaşenko a alimentat în mod repetat teama în rândul populaţiei, sugerând că oponenţii săi pun la cale o lovitură de stat violentă. În contextul în care protestele în masă împotriva sa continuă, el a declarat de asemenea că a împiedicat declanşarea unei revoluţii ca în Ucraina vecină.

După alegerile prezidenţiale de la 9 august anul trecut, care au fost considerate de opoziţie ca fiind fraudate, sute de mii de persoane au ieşit în stradă pentru a cere demisia lui Lukaşenko şi organizarea unui nou scrutin.

Deşi el şi-a proclamat victoria cu 80,1% din voturi, UE nu îl recunoaşte pe Lukaşenko drept preşedinte şi a adoptat sancţiuni împotriva Minskului. Lukaşenko se bazează pe sprijinul Rusiei, cel mai important aliat al său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.