Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teodorovici nu confirmă declarațiile lui Fifor: 'Cum putem să luăm banii de la Pilonul II?'. Cum răspunde ministrul la avertismentul economistului șef al BNR

Inquam Photos / George Calin
eugen teodorovici

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, a negat, marți, că statul dorește să ia bani din Pilonul II de pensii și folosească eventualii bani virați de la Pilonul II la Pilonul I de pensii pentru investiții, conform Mediafax.

Ministrul Finanțelor Publice a afirmat, marți, în cadrul unor declarații de presă, că, până marți, nu a avut niciun fel de discuții cu administratorii fondurilor de pensii Pilon II. El a fost întrebat acest lucru în condițiile în care luni Valentin Lazea, economistul șef al Băncii Naționale a României, a declarat că a înțeles că majoritatea celor șapte administratori de pensii private Pilon II doresc să se retragă din România.

„Cum putem să luăm banii de la Pilonul II?”, a răspuns Teodorovici întrebat dacă poate confirma afirmația lui Mihai Fifor, preşedintele Consiliului Naţional al PSD. Fifor a declarat, luni seara, că statul poate folosi banii din Pilonul II care vor fi transferaţi la Pilonul I în diverse moduri, unul dintre acestea putând fi construcția unui spital, prin parteneriat public-privat, sau pentru Fondul Suveran.

Lovitură înainte de audierea din Parlamentul European - CSM respinge plângerea lui Kovesi / SURSE

„Statul român prin OUG 114 nu a spus că ia vreun ban de la Pilonul II. Am anunțat doar posibilitatea deponenților de a-și transfera contribuțiile pe viitor. Banii depuși până în prezent rămân în Pilonul II de pensii. (...) Ați auzit, până astăzi, despre vreo decizie a unui contribuabil sau deponent la Pilonul II să se mute la Pilonul I. Haideți să vorbim pas cu pas, așa cum ne învață pe noi cineva, dacă există astfel de decizii de mutare, dacă vor fi... Anul trecut când vă spuneam că se poate ca Pilonul I să fie o zonă din care să se facă investiții, spuneați că nu se poate. Iată că se poate. Este un exemplu dat (alocarea banilor din Pilonul I sau II pentru construcția de spitale - n.red.). Pot fi multe alte exemple în care banii respectivi se pot investi. Ideea este, ca principiu, să nu privezi Pilonul I de pensii sau altcineva, dacă face o investiție, trebuie să aducă bani. Face Pilonul II asta? Atunci de ce randamentul a fost anul trecut cât a fost? Jumătate din inflație sau mai mic decât inflația. Nu vă puneți și întrebarea aceasta? Dacă primește mai puțin decât inflația care este rostul, de ce investești niște bani? Randamentele au crescut pentru ei, nu pentru cei care așteaptă de la ei o pensie. Noi am deschis prin OUG 114 posibilitatea ca fondurile respective să se ducă și către parteneriate public-private”, a detaliat Teodorovici.

Comisia pentru buget-finanțe a Senatului a amânat, marți, dezbaterea OUG 114/2018, la solicitarea ministrului Finanțelor, care a motivat că au fost depuse mai multe amendamente la proiect. Dezbaterea și adoptarea raportului asupra proiectului pentru aprobarea OUG 114 a fost amânată de Comisia de buget pentru a doua săptămână consecutiv. Comisia economică a Senatului a avizat favorabil, marțea trecută, OUG 114.

„Am spus și în cadrul Comisiei de buget-finanțe din Senat: sunt foarte multe amendamente depuse. Și astăzi s-au primit amendamente. Pentru o analiză aprofundată este necesară un timp mai îndelungat. Atunci, cea mai bună cale este ca toate aceste amendamente și cele care vor fi trimise de Comisia de buget-finanțe de la Senat la Comisia de buget-finanțe de la Cameră ocazie cu care se va discuta pe fiecare dintre aceste amendamente, va fi și o analiză sau un punct de vedere care va fi trimis de către Guvern pe aceste amendamente, astfel încât să fie toate aceste elemente pe masa Comisiei de bguet-finanțe, când se va discuta și dezbate”, a precizat Eugen Teodorovici.

Gabriela Firea, SHOW la ședința CGMB: Mă transform și am o viață dublă. Ziua sunt primar, iar noaptea dau găuri în conducte

Întrebat dacă întârzierea transformării OUG nr. 114/2018 în lege va amâna termele de aplicare a reglementărilor introduse de aceasta, ministrul de Finanțe a negat.

„Faptul că se aprobă tacit în Senat, nu înseamnă că se întârzie cu ceva. Voință politică este pentru orice discuție deschisă. Am spus-o și eu ieri, și doamna premier, colegii mei din Guvern pe fiecare sector în parte poartă discuții pe fiecare sector în parte și dacă vor rezulta amendamente pe această ordonanță (OUG 114 - n.red.), amendamente care trebuie să păstreze principiile Ordonanței 114, dar care pot aduce un plus pentru economia din România, pentru persoane fizice și pentru persoane juridice, atunci, cu drag, o vom face”, a mai spus Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a susținut că posibila modificarea a OUG nr. 114/2018 doar în Parlament, nu de către Guvern, este legată de procedură. „Important este să agreăm între părți amendamentele bune. Cum o s-o facem nu cred că este important. Important este să producă mai repede în economie”, a subliniat Teodorovici.

Oficialul MFp a confirmat că, în această săptămână, discută cu reprezentanții mai multor organizații interesate de modificare OUG nr. 114/2018.

„Vor fi discuții, în această săptămână, după ce vom avea o discuție și cu doamna prim-ministru, cu toți colegii din Guvern care au în coordonare acest sectoare, după care se vor continua discuțiile cu fiecare actor din piață și, într-un final, sper noi cât mai repede, să avem o poziție clară, agreată cu toți cei implicați și, dacă este cazul, cât mai repede să avem o adaptare a acestei Ordonanțe”, a menționat Teodorovici.

Economistul șef al BNR a mai susținut că motivul decizii administratorilor de fonduri de pensii de a se retrage de pe piața din România îl constituie OUG nr. 114/2018, respectiv noile reguli introduse pentru jucătorii din această piață. Prin OUG nr. 114/2018, administratorii de fonduri de pensii trebuie să-și majoreze semnificativ capitalul, unii chiar mai mult decât de zece ori față de regulile care existau până la finele anului trecut. Primele majorări trebuie făcute până la mijlocul acestui an, iar cele finale până la sfârșitul acestui an.

„Problema este că Ordonanța 114/2018 le cere administratorilor fondurilor de pensii din Pilonul II să aducă pe parcursul unui singur an, 2019, majorări de capital de 800 de milioane de euro, o sumă de 11 ori mai mare decât capitalul social existent în prezent. Totodată, această sumă de 800 de milioane de euro este de două ori mai mare decât suma tuturor comisioanelor brute încasate în ultimii 11 ani. Adică de două ori mai mult decât câștigurile din ultimii 11 ani. În același timp, Ordonanța 114 reduce cu 70% nivelul maxim legal al comisioanelor ce pot fi percepute”, a explicat Lazea, luni, în cadrul „The Romanian Capital Market, Evolution and Outlook”, prima ediție a forumului internațional al pieței de capital românești.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.