Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teoriile dezvinovățirii în scandalul dezinfectanților

sanatate2

Problema dezinfectanților este una de sistem. Nu este ca și cum o șefă de tură ar fi furat niște alcool pentru vișinată punând în loc apă. Totuși, există ezitări din partea statului român de a descrie problema ca una sistemică. În schimb avem mai multe teorii ale dezvinovățirii.

Hai să nu ne supărăm prea tare pe doctori, nici să nu gândim că ei sunt de vină că încep să practice medicina defensivă

„Ce-l interesează pe medic? Să meargă pacientul bine și, atunci când sunt situații care scapă de sub control, să poată arăta oricărei instanțe că a luat toate măsurile posibile astfel încât pacientul să fie în siguranță.

Asta înseamnă medicina defensivă. Ea a apărut în Statele Unite, unde erau mulți pacienți care chemau în instanță spitalele, dacă nu le convenea ceva.(...). Se întâmplă deja lucrul acesta și la noi, la nivel de sistem.” (Florin Chirculescu, chirurg la Spitalul Universitar de Urgență București, citat de Evenimentul Zilei)

Prețul cel mai mic e de vină

„Nu lasă loc de joacă, nu ai voie să cumperi decât cu preţul cel mai mic. Vă mărturisesc că am avut un produs de acest tip (Hexi Pharma – n.red. Digi 24), l-am refuzat, au făcut contestaţie, au câştigat şi a trebuit să îl cumpărăm. După ce l-am cumpărat, am avut foarte multe plângeri. Vă mai spun ceva. Avem şi alte firme cu la fel de mari probleme. Chiar acum două luni, înainte de scandal...

La un moment dat, am avut un dezinfectant, un biocid care lăsa urme, nu putea fi spălat. Avea o calitate extrem de îndoielnică şi la momentul respectiv, probele noastre - noi facem control la câteva zile, avem un departament foarte bun în spital pentru a face autocontrol - ne-au ieşit proaste şi atunci evident că acel dezinfectant, verificat, era cu probleme. Şi l-am înlocuit." (Narcis Copcă, managerul Spitalului Sf. Maria pentru Digi 24.)

SRI nu este de vină, SRI a informat. Autoritățile sunt de vină

"I-am întrebat (pe cei de la SRI, n. red) dacă îi interesează cu adevărat sănătatea publică. Mi-au spus că da. Și am început să le explic, pe îndelete, cum se câștigă licitațiile pe dezinfectanți nu doar aici, la noi, ci în toată țara.

(...)Îmi spuneau mereu că ei fac rapoarte către șefi, apoi informări către ministere și Guvern și nu se întâmplă nimic" (informator SRI pentru Tolo.ro)

"S-au primit informări, iar cei care spun că nu au primit mint. Mint bazându-se pe o lege care spune că nu poți să desecretizezi decât în fața unei instanțe speciale." (Cezar Preda, citat de Agerpres)

Parlamentul nu e de vină, poate Guvernul

"Dar eu cred că toți cei responsabili, în primul rând din Ministerul Sănătății, din Inspectoratul pentru Sănătate Publică, din celelalte organisme de control nu și-au făcut treaba ani de zile. Parlamentul acesta blamat de toată lumea a depus interpelări la Ministerul Sănătății și la organe pe problema dezinfectanților din spitale și a problemelor legate de îmbolnăviri în spitale. Sunt aproximativ 87 de interpelări în ultimii patru ani."(Cezar Preda, citat de Agerpres)

Acestea sunt cele mai populare teorii care îmi vin în cap. Ele pot fi gândite și în mod spontan, fără o agendă ascunsă. Dar temele tind să se repete sugerând că există o reacție preventivă care încearcă să devieze atenția publică de la o zonă sau alta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.