Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Testul Dan Șova

mars_anti_ponta06-eo_0

sovaA doua oară în ultimul an, DNA cere încuviințarea pentru arestarea lui Dan Șova. Acesta a fost adus ieri cu mandat la sediul din Știrbei Vodă și a fost pus sub urmărire penală pentru luare de mită în perioada 2011-2014. Cererea anterioară de arestare a fost trimisă cu câteva luni în urmă în dosarul ”Turceni-Rovinari”, în care Victor Ponta îi este coleg de suferință.

La începutul lunii noiembrie, Camera Deputaților a cerut încuviințarea pentru reținere și arestare a Elenei Udrea, în dosarul ”mită de la Buzăianu”. După o mascaradă de tip ”alba-neagră”, la care au luat parte deputații în calitate de prestidigitatori cu bile, decizia finală a fost de încuviințare doar a reținerii (adică 24 de ore), de altfel, o absurditate juridică.

Atunci partidele politice au transmis un semnal mai mult decât clar către DNA: ”dacă ne hărțuiți cu solicitări de genul ăsta, ne jucăm cu voi până ne plictisim, dar nu mai arestați niciunul de-al nostru”.

Între timp, a apărut un eveniment neașteptat: incendiul de la Colectiv, care a scos lumea în stradă, iar sloganul pe buzele tuturor protestatarilor a fost ”Corupția ucide!” Prietenul lui Șova s-a speriat și a părăsit în fugă fotoliul de prim-ministru. Partidele parlamentare, îngrozite și ele, au refuzat să-și asume răspunderea pentru un guvern politic, așa încât, astăzi, avem un cabinet tehnocrat.

Își vor reconsidera PNL, PSD, UDMR, ALDE, UNPR poziția de la începutul lui noiembrie 2015 sau vor rămâne încăpățânați pe redutele parlamentare aparând cu unghiile și cu dinții colegii de asaltul procurorilor și judecătorilor?

Greu de spus ce evaluare și-au făcut politicienii noștri. E drept că ”strada” s-a retras în case. Nu înseamnă că energia revoltei morale s-a stins și asta o știu și ei, cu gândul la anul electoral 2016, când toate blestemățiile din Parlament vor fi decontate la urne.

Un alt element nou, care a apărut chiar în aceste zile, este promulgarea legii votului prin corespondență, după ce atacul de neconstituționalitate al UDMR și ALDE a fost respins de Curte. Ce înseamnă de fapt votul prin corespondență? Înseamnă că un număr măcar de trei ori mai mare (cam un milion) de români din Diaspora vor putea vota la parlamentarele de anul viitor. Iar aceștia gândesc mai degrabă ca oamenii ieșiți în ”stradă”, decât ca electoratul tradițional scos din case cu găleți și pungi de făină.

PSD n-a reușit niciodată să-și adjudece mai mult de 10-15% din acest electorat. Așadar, nouă sute de mii de voturi sunt mai degrabă pentru celelalte partide. Oamenii lui Dragnea nu au cum să se apropie de acest segment, dacă iarăși vor găsi de cuviință să-l scape pe Șova.

Ca să mai conteze ca altădată în Parlament, UDMR ar trebui să convingă mai mulți etnici maghiari că îi reprezintă și că sunt altceva decât o gașcă de politruci care și-au făcut o misiune din a apăra penalii lor și ai altora de mâna lungă a justiției. Altfel, milionul de voturi suplimentar din afara țării îi va face total irelevanți în viitorul Parlament.

În fine, poate cea mai importantă schimbare de la ultimul vot, pe un caz în care era implicat tot Șova, este dispariția lui Victor Ponta de la butoanele executive. În primăvară, mesajul lui Ponta fusese clar: ”dacă se începe urmărirea penală împotriva mea, voi demisiona din funcția de premier”. Nu era nimic serios, doar își speria partidul cu perspectiva unui Șova ajuns în arest și denunțându-l pe partenerul de nebunii. Atunci a prins, acum nu mai contează. Ponta e oricum inculpat deja, nu mai e șef la PSD și nici stăpânul banilor de la Palatul Victoria.

Tot la începutul săptămânii viitoare, Liviu Dragnea are o înfățișare în runda finală a procesului ”fraudă la referendum”. Poate nu va primi un verdict imediat, poate se va reuși o amânare. Probabil că votul pentru Șova se va desfășura ulterior unui posibil verdict, dacă acesta va exista. Dacă sentința finală îi va fi defavorabilă lui Dragnea, atunci partidul întră în haos și deja Șova intră în mâinile hazardului.

Va fi însă un test important. Chiar și pentru liberali, pe care Iohannis, astăzi, îi forțează pur și simplu să intre într-un proces accelerat de reforma. La votul în cazul Udrea, se pare că și unii dintre ei s-au revoltat împotriva justiției.

Și să nu-l uităm pe Tăriceanu. Votul va avea loc chiar în Senat. Dacă va încerca noi trucuri, așa cum a făcut cu interpretarea ultimului vot în cazul Șova, când s-a uitat în regulament cu ochiul bun și cu ochiul orb în Constituție, e posibil să nască un nou scandal, care să dea apă la moară celor care deja vor să-i smulgă scaunul de sub fund.

Dar testul cel mai important va fi în fața ”străzii”, cea care va urmări cu multă atenție dacă partidele chiar au înțeles semnalul, așa cum bâiguiau speriate la televizor, după ce au văzut zeci de mii de oameni inundând bulevardele marilor orașe. Iar una din opririle manifestanților a fost chiar la Casa Poporului, acolo unde s-a strigat din toți rărunchii: ”Parlament penal/Marș la Tribunal!”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.