Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

The Guardian, despre defrișările ilegale din România

guardian

Investigațiile făcute în ultimii doi ani duc spre compania Holzindustrie Schweighofer, care se face vinovată de distrugerea ultimei păduri virgine din România, scriu cei de la The Guardian.

O companie majoră din Austria, care furnizează materiale către magazinele DIY din Europa, a fost acuzată de distrugerea pădurii din România. Ancheta s-a desfășurat timp de doi ani și a fost realizată de Agenția Internțională de Mediu US (EIA).

În raport se arată că compania s-a oferit să cumpere lemn nemarcat, încălcând astfel legislația din țara noastră.

Păduri vaste din România au fost defrișate masiv, iar ultimii ani s-ar fi pierdut 280.000 de hectare. EIA estimează că aproape jumătatea din tăieri s-ar fi făcut ilegal și lemnul a ajuns la cei de la Schweighofer.

Oficiali ai companiei au declarat pentru The Guardian că nu au acceptat niciodată lemn ilegal și neagă acuzațiile.

Multe dintre interviurile din timpul anchetei au fost filmate de investigatorii, iar în unul din clipuri arată un camion, cu lemn nemarcat, care a intrat în unul din depozitele companiei austriace.

La începutul anului au fost făcute percheziții la fabrica de cherestea Schweighofer în Sebeș și au fost descoperite nereguli, nu aveau documente de proveniență pentru materialele lemnoase.

The Guardian mai scrie că compania austriacă are contracte cu companii din Europa, România, Austria Italia, Cehia și Franța, iar ca companii sunt menționate Enel, Spar Austria, Bricostore România și Kingfisher din Marea Britanie.

Enel a anunțat că a cumpărat certificate verzi de la Schweighofer pentru o instalație de biomasă, dar nu a cumpărat lemn de la companie. Și cei de la Brico Depot România au spus că sunt atenți cu privire la sursa de lemn.

Totodată, un purtător de cuvânt al Spar a spus că au un contract legal și calitatea lemnului este testată, după standarde internaționale.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al companiei austriece respinge acuzațiile că ar fi primit și procesat lemn tăiat ilegal.

Potrivit unui raport făcut public recent de Greenpeace în 2013-2014 au avut loc 62 de tăieri ilegale de arbori pe zi, față de 50 de cazuri pe zi, în 2012, și 28 de cazuri pe zi în 2009-2011. Totuși, este posibil să vorbim mai degrabă de o intensificare a acțiunilor statului în această direcție.

În ceea ce privește prejudiciul, valoarea totală la nivel național în 2013-2014 a fost estimată de către autorități la 230.937.047 lei (aproximativ 52,1 milioane euro). Ca urmare a volumului mare înregistrat, județele Cluj, Alba și Maramureș au cele mai mari valori medii: 70.189 lei prejudiciu/caz în Alba, 52.742/caz în Cluj și 27.227/caz în Maramureș.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.