Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Theresa May, în stare de şoc după înfrângerea din Parlament: Vrea să-şi ţină promisiunile cu privire la Brexit

brexit, bani

Premierul britanic Theresa May, fragilizată şi mai mult la o zi după înfrângerea suferită în Parlament, a dat asigurări joi, la Bruxelles - unde Cei 27 se pregătesc să dea undă verde unei noi faze a negocierilor - că Regatul Unit îşi va respcta angajamentele în vederea Brexitului, relatează AFP. Chiar dacă discuţia consacrată Brexitului este prevăzută vineri, în a doua zi a acestui summit european, este imposibil să se ignore noile dificultăţi politice ale lui May, slăbită după ce a pierdut cu un scor strâns, miercuri seara, un vot crucial în Parlament, din cauza rebeliunii unei părţi a taberei sale conservatoare.

Deputaţii au adoptat un amendament care prevede ca orice acord final cu privire la Brexit să fie ratificat printr-un vot cu caracter constrângător al Parlamentului, în pofida opoziţiei Guvernului conservator.

”Dezamăgită”, May a ţinut să dea asigurări la venirea la summit. ”Suntem pe calea bună în a ne ţine promisiunile cu privire la Brexit, asupra votului poporului britanic”, a declarat ea. ”Asta nu-i face viaţa mai uşoară”, a apreciat premierul luxemburghez Xavier Bettel. "Imediat ce negociază ceva, ea va trebui să se ducă la Londra ca să obţină aprobarea. Asta nu schimbă cu nimic agenda, ci doar face mai dificile lucrurile pentru Guvernul britanic”, a spus el.

Cancelarul austriac Christian Kern nu consideră însă că acesta este un obstacol, deoarece Parlamentul ţării sale prevede şi el o ratificare a acordului cu privire la Brexit.

”REZULTAT JUST”

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, instanţa din care fac parte şefii de stat şi de guverne, va propune vineri să se treacă la faza următoare - o fază de tranziţie care va urma plecării efective a regatului, prevăzută pe 29 martie 2019. ”Acum există şanse bune să trecem la faza 2”, a declarat cancelarul german Angela Merkel.

Britanica va profita de prezenţa sa la Bruxelles pentru a-şi sublinia pe lângă colegi, la o cină, joi seara, satisfacţia faţă de faptul că un ”rezultat just” a fost obţinut în negocierile cu privire la soarta cetăţenilor expatriaţi, la contenciosul frontierei dintre Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord şi la factura Brexitului, potrivit unei surse guvernamentale britanice. Însă dacă Theresa May are o poziţie şubrezită, Donald Tusk a prognosticat, la sosirea sa la summit, că a doua fază a negocierilor va fi ”adevăratul test” al unităţii Celor 27.

Urmează ca în a doua fază să se lanseze discuţii în vederea plasării primelor jaloane ale negocierii viitoarei relaţii între cele două părţi, mai ales cu privire la legăturile comerciale. Theresa May "ăşi ascunde jocul pentru moment”, a observat premierul olandez Mark Rutte. "O bună tehnică de negociere”, consideră el, însă ”vom avea nevoie să înţelegem cum vede ea viitoarea relaţie”, a reclamat el.

DISENSIUNI EUROPENE

UE îşi afişează unitatea în faţa Londrei, însă Donald Tusk este conştient că celelalte teme abordate la summit sunt un sâmbure de discordie. ”Astăzi (joi) şi mâine (vineri), vom evoca subiecte în care lipsa de unitate este foarte vizibilă, mă refer la Uniunea Monetară şi migraţie”, a precizat preşedintele Consiliului. Aceste disensiuni - între Nordul şi Sudul UE în primul caz şi între Est şi Occident în al doilea - ”sunt adesea însoţite de emoţii care fac dificilă căutarea unei limbi comune, unei argumentaţii raţionale. Din acest motiv este necesar să lucrăm la unitatea noastră mai intensiv”, a recunoscut el.

Dezbaterea pe tema reformei zonei euro va avea loc vineri dimineaţa, înainte să se evoce Brexitul, la un mic dejun. Tema migraţiei promite însă un dineu animat joi. Preşedintele Tusk speră la o discuţie ”deschisă şi sinceră” joi seara, la cină, despre ”ceea ce a mers şi ceea ce nu a mers” în răspunsul UE la valul migraţiei începând din 2015.

Într-o notă adresată Celor 28, Tusk a relevat eşecul discuţiilor cu privire la eventualitatea implementării unui mecanism de cote permanente, o dezbatere polarizantă, care a împiedicat, în opinia sa, să se avanseze în reforma necesară a politicii UE a migraţiei. ”Fiecare trebuie să depună un pic de efort pentru a găsi convergenţa”, i-a îndemnat pe omologii săi preşedintele francez Emmanuel Macron la Bruxelles.

Înainte să se aşeze la masă, o ceremonie este organizată în vederea lansării unei cooperări militare fără precedent între 25 de state membre - fără Regatul Unit, Danemarca şi Malta - prin care UE se ambiţionează să relanseze Europa Apărării, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.