Tinând cont de bunele practici la nivelul Uniunii Europene, de neîncrederea consumatorilor în produsele comercializate, atât din perspectiva calității acestora, cât și a conformității informațiilor ce se regăsesc pe etichetele acestora, cât și datorită problemelor semnalate privind obezitatea în randul consumatorilor și a problemelor de sănătate, InfoCons, împreuna cu Federația Asociațiilor de Consumatori, a inițiat un Proiect de limitare a numărului de aditivi alimentari (E-uri), coloranți și conservanți la maxim 5.
În vederea susținerii acestui demers prezentăm mai jos o serie de Teste Comparative asupra produselor alimentare, efectuate de InfoCons - Asociație pentru Protecția Consumatorilor, conform unui comunicat de presa.
Pe noi ne-au convins! Pe tine?
Alfa Paine cu Branza, Delma Grasime vegetala tartinabila cu unt si sare 500g, Baroni Pate de porc | ||
Nr. Crt. | E-uri | Repetari |
1 | E120: carmin | 1 |
2 | E1404: amidon de porumb, | 1 |
3 | E160a: Beta-caroten | 1 |
4 | E202: sorbat de potasiu, | 1 |
5 | E250: nitrit de sodiu | 1 |
6 | E300: acid ascorbic | 1 |
7 | E301: Ascorbat de sodiu | 1 |
8 | E316: izoascorbat de sodiu | 1 |
9 | E322: lecitina | 1 |
10 | E330: acid citric | 3 |
11 | E412: guma guar | 2 |
12 | E415: guma xantan | 1 |
13 | E452: polifosfati | 1 |
14 | E471: esteri ai mono si diglicerideai acizilor grasi, | 1 |
15 | E472c: esterii glicerolici ai acidului citric | 1 |
16 | E472e: emulgatori mono si digliceride ai acizilor grasi, | 1 |
17 | E475: poliglicerol acizi grasie, | 1 |
18 | E476: Poliricinoleat de poliglicerol | 1 |
19 | E621: glutamat monosodic | 1 |
| Total | 22 |
Paine, Mezeluri, Ketchup, Mustar, Margarina
Papalito ketchup dulce, Orizont Mustar iute, Delma Grasime vegetala tartinabila cu unt si sare 500g,Alfa Paine cu Branza, Salam de casa Caroli | ||
Nr. Crt. | E-uri | Repetari |
1 | E120: carmin | 1 |
2 | E1200: dextroza | 1 |
3 | E1404: amidon de porumb, cartofi | 2 |
4 | E1422: Amidon modificat; | 1 |
5 | E160a, Beta-caroten | 2 |
6 | E202: sorbat de potasiu, | 3 |
7 | E211: Benzoat de sodiu: | 2 |
8 | E250: nitrit de sodiu | 1 |
9 | E260: Acid acetic | 2 |
10 | E300: acid ascorbic | 2 |
11 | E301, Ascorbat de sodiu | 2 |
12 | E316: eritorbat de sodiu | 1 |
13 | E322, lecitina | 1 |
14 | E330: acid citric | 3 |
15 | E331: citrati de sodiu | 1 |
16 | E405: caragenan | 1 |
17 | E412: guma guar, | 2 |
18 | E415: Guma xantan; | 1 |
19 | E450: difosfati | 1 |
20 | E451: trifosfati | 1 |
21 | E471: esteri ai mono si diglicerideai acizilor grasi, | 1 |
22 | E472e: emulgatori mono si digliceride ai acizilor grasi, | 1 |
23 | E475: poliglicerol acizi grasie, | 1 |
24 | E476, Poliricinoleat de poliglicerol | 1 |
25 | E621: monoglutamat de sodiu | 1 |
26 | E635: 5-ribonucleotide disodice | 1 |
27 | E950: Acesulfam K | 2 |
28 | E951: Aspartam | 1 |
29 | E952: Ciclamat de sodiu | 1 |
30 | E954: Zaharina sodica | 1 |
| Total | 42 |
Paine, Branza topita, Mezeluri
Karamolegos Bakery Miez Paine cu Graham,Hochland Branza Topita Tri-Carni 125g, Salam de casa Caroli | ||
Nr. Crt. | E-uri | Repetari |
1 | E120: carmin | 1 |
2 | E1200: dextroza | 1 |
3 | E1404: amidon din cartofi | 1 |
4 | E250, Nitrit de sodiu | 2 |
5 | E262, Acetat de sodiu | 2 |
6 | E263: acetat de calciu | 1 |
7 | E270: acid lactic, | 1 |
8 | E300, Acid ascorbic | 2 |
9 | E301: ascorbat de sodiu | 1 |
10 | E316, Erithorbat De Sodiu | 2 |
11 | E322: lecitina din soia, | 1 |
12 | E330: acid citric, | 2 |
13 | E331, Citrat de sodiu | 2 |
14 | E405: caragenan | 3 |
15 | E451, Trifosfaţii de sodiu şi potasiu | 2 |
16 | E452, Poli de sodiu şi potasiu | 1 |
17 | E471: mono si digliceride ale acizilor grasi, | 1 |
18 | E475: esteri poliglicerici ai acizilor grasi, | 1 |
19 | E621: monoglutamat de sodiu | 1 |
20 | E635: 5-ribonucleotide disodice | 1 |
| Total | 29 |
Paine, Pate vegetal, Margarina
Karamolegos Bakery Miez Paine cu Graham, Produs vegetal tartinabil cu masline 150g Cris-Tim, Delma Grasime vegetala tartinabila cu unt si sare 500g | ||
Nr. Crt. | E-uri | Repetari |
1 | E150c: Caramel amoniacal | 1 |
2 | E160a, Beta-caroten | 1 |
3 | E160c: Paprica | 1 |
4 | E262: diacetat de sodiu, | 1 |
5 | E263: acetat de calciu | 1 |
6 | E270: acid lactic, | 1 |
7 | E296: Acid malic | 1 |
8 | E300: acid ascorbic, | 1 |
9 | E301: Ascorbat de sodiu | 2 |
10 | E322: lecitina din soia, | 2 |
11 | E330: acid citric, | 3 |
12 | E407: Caragenan | 1 |
13 | E407a: Alga marina Eucheuma prelucrata | 1 |
14 | E412: Guma guar | 1 |
15 | e450: Difosfati | 1 |
16 | e451: Trifosfati | 1 |
17 | E452: Polifosfati | 1 |
18 | E471: esteri ai mono si diglicerideai acizilor grasi, | 2 |
19 | E475: esteri poliglicerici ai acizilor grasi, | 1 |
20 | E476, Poliricinoleat de poliglicerol | 1 |
21 | E481: Stearoil 2- lactilact de sodiu: E481 | 1 |
22 | E508: Clorura de potasiu | 1 |
23 | E621: Monoglutamat de sodiu | 1 |
24 | E635: 5'ribonucleotide disodice | 1 |
| Total | 29 |
Paine, Pate
Karamolegos Bakery Miez Paine cu Graham, Baroni Pate de porc | ||
Nr. Crt. | E-uri | Repetari |
1 | E412: guma guar | 1 |
2 | E120: carmin | 1 |
3 | E250: nitrit de sodiu | 1 |
4 | E262: diacetat de sodiu, | 1 |
5 | E263: acetat de calciu | 1 |
6 | E270: acid lactic, | 1 |
7 | E300: acid ascorbic, | 1 |
8 | E316: izoascorbat de sodiu | 1 |
9 | E322: lecitina din soia, | 1 |
10 | E330: acid citric | 2 |
11 | E415: guma xantan | 1 |
12 | E452: polifosfati | 1 |
13 | E471: mono si digliceride ale acizilor grasi, | 1 |
14 | E472c: esterii glicerolici ai acidului citric | 1 |
15 | E475: esteri poliglicerici ai acizilor grasi, | 1 |
16 | E621: glutamat monosodic | 1 |
| Total | 17 |
Paine, Branza topita
Nr. Crt. | E-uri | Repetari |
1 | E1404: amidon de porumb, | 1 |
2 | E202: sorbat de potasiu, | 1 |
3 | E250, Nitrit de sodiu | 1 |
4 | E262, Acetat de sodiu | 1 |
5 | E300, Acid ascorbic | 2 |
6 | E316, Erithorbat De Sodiu | 1 |
7 | E330: acid citric, | 2 |
8 | E331, Citrat de sodiu | 1 |
9 | E412: guma guar, | 1 |
10 | E450, Difosfaţii de sodiu şi potasiu | 1 |
11 | E451, Trifosfaţii de sodiu şi potasiu | 1 |
12 | E452, Poli de sodiu şi potasiu | 1 |
13 | E472e: emulgatori mono si digliceride ai acizilor grasi, | 1 |
14 | E475: poliglicerol acizi grasie, | 1 |
| Total | 16 |