Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Tipare ascunse', expoziţie de debut a cercetătorului Albert-László Barabási, la Miercurea-Ciuc

stiinta

Expoziţia de debut a cercetătorului Barabási Albert-László, intitulată "BarabásiLab: Tipare ascunse", va prezenta, la Miercurea-Ciuc, reprezentarea artistică a cercetării reţelelor, de care savantul originar din judeţul Harghita se ocupă de peste 20 ani.

Expoziţia va fi găzduită de Muzeul Secuiesc al Ciucului, în perioada 7 mai - 28 august, într-un spaţiu expoziţional de 250 metri pătraţi urmând să fie prezentate lucrări care reprezintă într-o abordare artistică diferite reţele studiate de savantul Barabási Albert-László, potrivit Agerpres.

Directorul Muzeului Secuiesc al Ciucului din Miercurea-Ciuc, Gyarmati Zsolt, a declarat marţi seara, într-o conferinţă de presă, că este vorba de un proiect cu o temă "puţin atipică", expoziţia fiind una itinerantă şi poposind în municipiu după ce a fost prezentată la Muzeul Ludwig din Budapesta şi la Centrul de Artă şi Media din Karlsruhe, din Germania.

"Cu acest proiect continuăm şirul expoziţiilor de mare amploare care este bine cunoscut în oraş, în regiune. (...) Am iniţiat un proiect a cărui temă este puţin atipică, deci nu intră în teritoriile obişnuite ale muzeului nostru, nu este vorba despre tema clasică a picturii, de exemplu, sau istorie locală. De data asta am ales o temă absolut aparte, a vizualizării datelor, o temă care este rezultatul cercetării savantului Barabási", a precizat directorul muzeului.

Gyarmati Zsolt a ţinut să puncteze că expoziţia se adresează şi vizitatorilor din oraşele mari ale României, pentru că este vorba de un proiect inovator.

"Considerăm că aducem aici o noutate fără precedent. Poate că expoziţia va ajunge data viitoare în Hong Kong sau în Australia sau oriunde pe glob, dar acum se poate vedea aici, Miercurea Ciuc", a spus el.

Acesta a adăugat că evenimentul este susţinut de Primăria Miercurea Ciuc şi de Guvernul Ungariei, prin Fundaţia Bethlen Gabor.

La rândul său, primarul din Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, şi-a exprimat bucuria că un asemenea eveniment este găzduit de oraş, după o perioadă dificilă, în care manifestările culturale au avut de suferit din cauza pandemiei.

"Mă bucură foarte mult aducerea acestei expoziţii. Să prezinţi o expoziţie de talie mondială în locul natal este nu numai o responsabilitate, ci şi o şansă pentru noi, cei care zi de zi înţelegem din cărţi sau prin urmărirea unor prezentări ştiinţifice fenomenul creat de Barabási Albert-László, fenomenul ştiinţific care descrie foarte bine lumea în care trăim, prin reţeaua complexă creată prin forţa umană sau de natura care ne înconjoară. (...) Mă bucură că această expoziţie traduce o lume complexă, a ştiinţei, în limbaj atipic, în limbajul artelor, dar care îi poate ajuta pe foarte mulţi să înţeleagă, mai mult decât poate reda o carte citită, ce înseamnă abordarea ştiinţifică a reţelelor a cercetătorului Barabási Albert-László", a afirmat Korodi Attila.

La conferinţa de presă a participat, în sistem online, din Statele Unite ale Americii şi cercetătorul Barabási Albert-László, care a declarat că se bucură că această expoziţie ajunge acasă (savantul a absolvit liceul la Miercurea Ciuc), la cetatea Miko, care găzduieşte Muzeul Secuiesc al Ciucului şi unde spune că, în trecut, a fost director şi tatăl său.

Barabási Albert-László a dezvăluit că lucrările care vor fi expuse au luat fiinţă şi în urma colaborării cu artistul Reszegh Botond, din Miercurea Ciuc, care este curatorul expoziţiei şi cu ajutorul căruia a făcut primele printuri şi a transformat datele ştiinţifice în opere de artă.

Cercetătorul a arătat că vor fi reprezentări artistice ale diferitelor reţele studiate, cum ar fi reţeaua succeselor personale, reţeaua gusturilor şi aromelor proaspete sau mobilitatea oamenilor în timpul pandemiei de COVID-19.

"Sunt două tipuri de abordare a expoziţiei: ne oferă emoţii vizuale şi, pe de altă parte, aşa poate fi înţeles studiul ştiinţific", a spus Barabási Albert-László, potrivit traducerii asigurate de organizatori.

Curatorul expoziţiei, Reszegh Botond, a dezvăluit că îl cunoaşte pe cercetător din 2007, atunci când a realizat ilustraţia pentru a doua sa carte, iar în 2018 acesta l-a rugat să încerce împreună să scoată din context ştiinţific imaginile realizate în cadrul cercetărilor sale şi să le pună în context artistic.

Reszegh Botond a spus că unele imagini ale reţelelor nu aveau relevanţă dacă erau printate, aşa că s-a recurs la sculptură, la gravură sau la broderie.

El a precizat că la expoziţia de la Miercurea-Ciuc vor fi exponate noi, cum ar fi reprezentarea din cauciuc a unei reţele în care se pune aer cald sau o broderie de mari dimensiuni care ilustrează reţeaua de apeluri telefonice care se dau şi cum se relaţionează în urma unui atentat cu bombă.

În cadrul expoziţiei vor fi abordate 13 teme şi fiecare temă va fi ilustrată în mai multe lucrări de artă.

De asemenea, vor fi organizate şi alte tipuri de activităţi, pentru a-i ajuta pe vizitatori să înţeleagă mai bine exponatele.

"Expoziţia în sine este foarte atrăgătoare, dar ca să-i ajutăm pe vizitatori să înţeleagă mai bine ce se întâmplă sau ce sunt acele exponate, ne-am propus să avem un şir de ateliere de lucru sau activităţi de pedagogie muzeală, respectiv să avem şi nişte prezentări cu privire la diferitele reţele reprezentate", a spus muzeologul Hompoth Hanna-Erika, managerul de proiect al expoziţiei.

Informaţiile furnizate de Muzeul Secuiesc al Ciucului arată că Barabási Albert-László este născut în localitatea Cârţa, din judeţul Harghita, "fiind un fizician de renume mondial şi cercetător al reţelelor".

Acesta trăieşte şi lucrează în Boston şi, în prezent, este, printre altele, "membru al mai multor universităţi maghiare şi membru al Academiei Maghiare de Ştiinţe, al instituţiei Academia Europaea şi al Societăţii Americane de Fizică".

Barabási Albert-László este membru de onoare şi al Academiei Române, în cadrul Secţiei de Ştiinţe Fizice, fiind cunoscut pentru cercetările sale în domeniul teoriei reţelelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.