Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tomac: România - o ţară puternică şi prin contribuţia formidabilă a românilor din diaspora veche

Agerpres
Eugen Tomac

România este o ţară puternică, membră a UE şi a NATO şi prin "contribuţia formidabilă" a românilor din diaspora veche, a declarat europarlamentarul Eugen Tomac, vineri, la Convenţia Românilor de Pretutindeni.

"România este o ţară puternică, o ţară mare, membră astăzi a Uniunii Europene şi un stat de bază în cadrul NATO. Sunt lucruri pe care ţara noastră le-a reuşit pentru că şi dumneavoastră v-aţi dorit acest lucru şi aici mă refer la contribuţia formidabilă pe care au avut-o românii din diaspora veche, românii din Statele Unite, din Canada, din Franţa, cei care aţi plecat în vremuri grele pentru a trăi în societăţi libere şi aţi luptat pentru ca şi România să devină o ţară democratică, o ţară în care libertăţile fundamentale sunt respectate şi este un lucru extraordinar că astăzi suntem şi noi egali cu toţi ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene. Însă toate aceste transformări au adus în faţa noastră noi realităţi, care ne obligă să fim mai creativi, mai curajoşi, mai solidari unii cu alţii. Cuvântul cheie pentru români, astăzi, trebuie să fie solidaritatea, solidaritatea cu cei care sunt în dificultate, cu cei care vor şi pot oferi mai mult României, dar de multe ori sunt ignoraţi", a afirmat Tomac, conform agerpres.ro.

El a vorbit despre situaţia românilor care de secole trăiesc în state vecine României.

"Problematica românităţii din vecinătate trebuie tratată cu mai mult curaj. Noi nu cere lucruri imposibile, cerem ceea ce România deja oferă de aproape 100 de ani: drepturi elementare pentru minorităţile naţionale. Vrem ca şi românii din Valea Timocului, din Ucraina, din comunităţile istorice, din Transnistria sau toţi vorbitorii de graiul românesc din Peninsula Balcanică să îşi poată spune fără niciun fel de îngrădire rugăciunea în limba română, să poată să îşi trimită copiii la şcoli cu predare în limba română, să aibă acces la tot ceea ce numim limbă şi cultură românească. Nu sunt lucruri imposibil de obţinut, însă, din păcate, există zine unde aceste teme reprezintă încă o problemă în relaţia noastră bilaterală între România şi alte state unde locuiesc comunităţi numeroase româneşti", a spus Eugen Tomac.

Tomac a salutat decizia premierului Ludovic Orban de creare a unei instituţii dedicate exclusiv relaţiei cu Republica Moldova.

"Înfiinţarea Departamentului pentru relaţia cu Republica Moldova este un demers curajos, legitim al statului român, prin care vrem să reaşezăm în ordinea priorităţilor această dimensiune politică importantă. Republica Moldova nu este doar un stat vecin României, Republica Moldova este cel de-al doilea stat românesc, majoritatea populaţiei din Republica Moldova vorbeşte limba română, majoritatea românilor de peste Prut s-au trezit în graniţele altui stat fără voia lor şi obligaţia noastră legitimă este să apărăm acest adevăr şi să lucrăm prin toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie pentru a corecta o eroare istorică. Sigur că nu putem forţa lucruri, dar este dreptul nostru să le spunem celor de dincolo că sunt români şi atunci când vor hotărî în marea lor majoritate un alt destin, trebuie să ştie că România este pregătită de acest lucru", a menţionat acesta.

Tomac a menţionat că trebuie acordată mai multă atenţie propagandei prin care anumite state încearcă să influenţeze deciziile UE.

"Să ştiţi că nici ţara noastră nu este ferită de instrumentele acestea de propagandă, prin care, prin ştiri false, se încearcă să se inducă diferite idei de care nu avem nevoie. Mă bucur că la nivelul Uniunii există reacţii ferme, există un mecanism destul de bine la pus la punct, prin care se combat ştirile false şi avem nevoie şi noi de asemenea mecanisme, pentru că de multe ori nu ştim cum să reacţionăm", a adăugat Tomac.

La rândul său, deputatul Constantin Codreanu a subliniat că românii din afara graniţelor ţării trebuie să aibă o reprezentare corectă în Parlamentul României şi a făcut apel la reprezentaţii românilor de pretutindeni să vină în politică.

"Sunt la fel de convins că avem în această sală viitori deputaţi, viitori senatori, aşa cum eram şi eu cândva la un eveniment similar în care vorbeam despre cât de important este dialogul cu instituţiile statului român. Şi sper ca instituţiile statului român să ne audă", a adăugat Codreanu.

Convenţia Românilor de Pretutindeni s-a reunit vineri, la Palatul Parlamentului, pentru a discuta problemele diasporei şi ale românilor din comunităţile istorice. Evenimentul este organizat de către europarlamentarul Eugen Tomac şi deputatul Constantin Codreanu. Lucrările se desfăşoară în cadrul a patru paneluri tematice: "România de peste hotare, reprezentată în Parlamentul de la Bucureşti"; 'statutul românilor pe piaţa forţei de muncă din Uniunea Europeană', 'soluţii şi obiective pentru reîntoarcerea românilor în ţară'; 'educaţie - identitate - spiritualitate şi Republica Moldova între Vest şi Est'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.