Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Traian Băsescu anunță APOCALIPSA pentru Ludovic Orban: 'A încălcat Constituția, nu există dubii! A creat un precedent periculos'

traian basescu

Traian Băsescu a anunțat, luni seara, la Realitatea TV, că decizia lui Ludovic Orban de a-și angaja răspunderea parlamentară pe legea bugetului a creat un precedent periculos, iar procedura este una ”fără dubii” neconstituțională.

Fostul președinte al României a dat și variante prin care premierul putea ”să dribleze” un eventual buget pe care PSD l-ar fi putut schimba radical.

Citește și: Lovitură pentru Liviu Dragnea! Primarul Bucureștiului l-a atacat dur! .

”M-am întâlnit, aseară, la o televiziune, între două emisiuni cu Ludovic Orban. I-am spus că va crea un precedent periculos și i-am spus să nu își angajeze răspunderea. Precedentul poate fi oprit de CCR. Angajarea răspunderii pe legea bugetului este neconstituțională total, nu există dubii. Este singura lege despre care Constituția spune că Guvernul o elaborează, iar Parlamentul o aprobă. O asumare înseamnă o aprobare de către Guvern.

Dacă va respinge angajarea răspunderii pe buget, CCR va apăra Constituția. Eu îi înţeleg situaţia dificilă, dar putea folosi un mecanism mai apropiat de cel constituţional, punea în dezbatere proiectul de buget, dacă ieşea şifonat tare, preşedintele nu avea decât să-l întoarcă. Sau mai este un lucru pe care un politician experimentat îl ştie foarte bine, indiferent ce scrie în buget, execuţia bugetară este în pixul premierului. Foarte bine băieţi, aţi spus voi să mutăm nu ştiu unde, dar în execuţie vă dau doar trei la sută din cât aţi votat voi în Parlament şi vin la rectificare şi vă spun de ce nu v-am dat. Execuţia poate regla foarte multe lucruri acolo unde Parlamentul eventual ar face abuzuri. Eu îl înţeleg pe Orban, numai că acest precedent este dincolo de ce poate fi admis şi eu sunt convins că atunci când se va afla în Europa că există o ţară a Uniunii Europene unde nu se dezbate bugetul în Parlament, toate lumea va trage aer în piept. Constituția nu poți să o încalci.

Citește și: Klaus Iohannis a înlăturat un mare obstacol de pe piața românească!

Unde scrie că Guvernul poate accepta amendamente? Doar Parlamentul poate accepta. Va lăsa urme adânci în funcționarea statului. Pentru ce să te faci de râs că nu respecți Constituția. Ciolacu nu a atacat conținutul, ci procedura. Președintele poate promulga bugetul, până se pronunțe CCR.”, a declarat Traian Băsescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.