Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Transparență și consultare în guvernul de tehnocrați

DancuGuvern

Este un guvern cu valențe tehnocratice mai transparent sau mai puțin transparent în comparație cu unul politic? Știm că politicienii au în spate o lungă tradiție de cooperare cu birocrația de stat și, în același timp, dacă au descoperit mecanismele, nu le fac publice pentru ceilalți. Pe de altă parte, jocul și confruntarea politică pot să aducă un plus de transparență, mai ales în coaliții.

Consultare publică

O analiză a unui eșantion de acte normative produse de noul guvern a adus la lumină o serie de lipsuri. Acestea includ limitarea consultării la hotărârile de guvern, nepublicarea termenelor de consultare, termene (ilegal de) scurte, lipsa notelor de fundamentare, afișare în locuri diferite pe site și, uneori, lipsa arhivelor.

Citiți și: Lacune în consultarea publică a cetățenilor

Aceste lipsuri nu sunt imputabile noului guvern, care este încă (relativ!) proaspăt instalat. Sperăm ca următoarea cercetare să aducă rezultate mai bune.

Ședințe de Guvern

Fostul premier Ponta a inventat o jucărie eficientă de comunicare, anume ședința deschisă de Guvern. Această ședință era de fapt o ocazie de a vorbi, într-un cadru formal, fără a fi întrerupt. Ponta era singurul care avea această jucărie. Desigur, Traian Băsescu sau alți demnitari puteau să nu accepte întrebări, dar era un refuz vizibil de comunicare.

Premierul actual folosește (parcă mai rar) această jucărie primită de la Ponta. Dar a inventat și ședința informală de Guvern. Cam în fiecare sâmbătă suntem anunțați de existența unei ședințe informale. Surse oficiale nenumite anunță agențiile de presă ce ministere vor prezenta puncte de vedere și... atât.

Aici putem interpreta ședința informală în două moduri. Dacă este un soi de ședință de Guvern, atunci Guvernul are o obligație de transparență. Inclusiv din punct de vedere politic, nerespectarea acestei obligații pe termen lung îl va costa cândva.

O altă interpretare este că „ședința informală” este discuția cumva politică ce precede ședința de Guvern, de miercuri. Un fel de ședință a coaliției, doar că acum nu avem coaliție. În acest caz, o denumire mai neutră, cum ar fi „întâlnire cu miniștrii”, se potrivește mai bine.

Transparență instituțională vs transparență politică

Prin însăși logica de funcționare, aspectul tehnocratic al Guvernului duce la o mai mică transparență a deciziei. Pe vremea guvernelor pur politice știai când este ședință de coaliție, știai, cel puțin uneori, ce se discută. Partidele spuneau (uneori, nu mereu)  cu ce poziție intră și cu ce poziție ies.

La Guvernul Cioloș aceste detalii sunt mai greu de stabilit. Ce discută oare premierul de sâmbătă (ședința informală) până miercuri? Știm că există o întâlnire săptămânală de lucru cu președintele Iohannis. Bănuim că există contacte cu principalii lideri de partid, dar aceste discuții rămân învăluite în mister.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.