Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trei partide aparţinând coaliţiei guvernamentale conduse de Mario Draghi au refuzat să participe la votarea moţiunii de încredere

Mario Draghi

Trei partide aparţinând coaliţiei guvernamentale conduse de Mario Draghi au anunţat că nu vor participa la votul de încredere cerut de premier în Senatul italian, ceea ce duce de fapt la căderea guvernului de unitate naţională, relatează AFP.

Mario Draghi s-a văzut astfel privat de sprijinul a trei membri importanţi ai coaliţiei sale: Forza Italia, partidul de dreapta condus de fostul premier Silvio Berlusconi, Liga - formaţiunea de extrema dreaptă a liderului populist Matteo Salvini şi formaţiunea populistă Mişcarea 5 Stele (M5S).

Aceste dezertări în masă ar trebui în mod logic să conducă la demisia lui Mario Draghi, care a afirmat în mai multe rânduri că nu ar rămâne în funcţie decât dacă ar avea o largă susţinere, ceea ce nu mai este cazul în prezent, potrivit Agerpres.ro.

La capătul unei dezbateri agitate în Camera superioară, Mario Draghi şi-a exprimat frustrarea cu privire la partide, dintre care unele şi-au manifestat la rândul lor nemulţumirea de a nu-şi vedea punctele de vedere luate în seamă. Coaliţia care îl susţinea până acum pe Draghi, cu formaţiuni de la stânga la extrema-dreaptă, s-a destrămat astfel.

"Cu amărăciune, dar cu conştiinţa împăcată, nu vom participa la vot", a lansat Anna Maria Bernini, preşedinta grupului Forza Italia.

Partidul îşi prezentase propria moţiune în Senat, propunând reconfirmarea lui Draghi dar fără M5S, însă Draghi nu a cerut să se voteze decât moţiunea altui senator care propunea reconfirmarea pur şi simplu a guvernului în exerciţiu.

Liga şi M5S au urmat aceeaşi linie ca şi Forza Italia.

În schimb, Partidul Democrat şi Italia Viva, formaţiuni de centru-stânga, au anunţat că vor vota moţiunea de încredere, la fel şi Împreună pentru viitor, noua formaţiune a şefului diplomaţiei, Luigi Di Maio, care împreună cu 50 de parlamentari, părăsise M5S la sfârşitul lunii iunie.

Comisarul european al economiei, Paolo Gentiloni, a considerat "iresponsabile" miercuri partidele coaliţiei de unitate naţională în Italia, care l-au abandonat pe şeful guvernului Mario Draghi cu riscul de a "provoca o furtună".

"Ne temem că urmează luni dificile, dar suntem o ţară mare", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.