Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Trenul Infinitului' ar urma să fie pus pe șină în câțiva ani: ce se știe până acum despre colosul cu 210 vagoane

omofon
tren

Este posibilă construcția unui tren care să se deplaseze la nesfârșit, fără a avea nevoie de combustibil? Fortescue, un gigant minier australian, a anunțat că urmează să implementeze un proiect revoluționar: „Trenul Infinitului”. Acesta poate reprezenta viitorul transportului feroviar – pentru că este electric, va funcționa pe baterii și nu are nevoie de reîncărcare activă.

Acest demers contribuie la atingerea obiectivului de a avea zero emisii – o sarcină dificilă pentru o companie care transportă cantități mari de minereu de fier.

„Trenul Infinitului” va fi utilizat pentru a transporta minereul de la siturile miniere la uzinele unde este prelucrat. Dar cum poate acest tren „să nu consume energie electrică”? Secretul său se află în șină și în greutatea pe care o transportă.

Linia de cale ferată care va lega minele de locurile de procesare va fi, de fapt, ușor descendentă. În acest fel, trenul, format din 244 de vagoane cu o lungime totală de 2,5 km și capabil să transporte 34.404 tone de minereu, va folosi energia gravitațională enormă a călătoriei de dus pentru a reîncărca bateriile sale mari.

La întoarcere, trenul, descărcat și, prin urmare, mult mai ușor, își va folosi energia acumulată la coborâre. Soluția este simplă, dar ingenioasă și, potrivit companiei, va economisi peste 82 de milioane de litri de motorină pe an. Dacă va funcționa cu adevărat, ceea ce rămâne de văzut, va revoluționa acest tip de transport.

Ideea de a folosi trenurile ca sistem de stocare a energiei gravitaționale nu este complet nouă: în 2020, o companie start-up din Nevada a început să lucreze la un sistem complex de recuperare a surplusului de energie de la centralele fotovoltaice și eoliene.

Energia care nu este consumată în timpul zilei este folosită pentru a ridica vagoane speciale de tren până în vârful unui deal. Astfel se acumulează energie gravitațională care poate fi eliberată prin coborârea vagoanelor pe pantă.

Cele 210 vagoane pot stoca până la 50 de megawați de energie

Eficiența reală a sistemului este necunoscută, dar compania susține că cele 210 vagoane care alcătuiesc acest sistem pot stoca până la 50 de megawați de energie fără a mai fi nevoie de baterii costisitoare și poluante.

Pentru a realiza acest proiect ambițios, Fortescue a cumpărat Williams Advanced Engineering, o companie britanică specializată în noi tehnologii. Potrivit companiei, se așteaptă ca primul „Tren al Infinitului” să fie pus pe șină în câțiva ani, iar întreaga operațiune va costa aproximativ 50 de milioane de dolari.

Companiile miniere din întreaga lume caută să fie mai puțin poluante, astfel că sapelează la noile tehnologii, așa cum este și în cazul companiei miniere Fortescue, a patra cea mai mare companie de minereu de fier din Australia.

De exemplu, basculantele care transportă var în munții din Elveția consumă zero energie netă bazându-se pe un sistem de regenerare a energiei. În realitate, aceste „eBasculante” conțin sisteme care produc cantități suplimentare de energie în fiecare zi, scrie omofon.com.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.